Крстовадан у Кабрамати

Крстовадан у Кабрамати
Крстовадан у Кабрамати
Крстовадан у Кабрамати
Крстовадан у Кабрамати

Празник Воздвижења Часнога Крста свечано је прослављен у историјском Саборном храму Светог Ђорђа у Кабрамати. Око две стотине верника који су дошли да Богу одају славу и хвалу поводом једног од највећих празника били су пријатно изненађени се у недељу, 27. септембра 2015. године, у Кабрамати на Литургији сабрало шест свештенослужитеља.

Началствовао је протојереј-ставрофор Илија Драгосављевић. Саслуживал су крстоносни протојереји Ненад Ђурашиновић, Никола Билић и Ђуро Ђурђевић, протонамесник Немања Мрђеновић и протођакон Петар Мракић. Прислуживао је ипођакон Вељко Мракић а кабраматски појци су милозвучно одговарали појачани гласовима гостију из појединих сиднејских храмова али и из Мелбурна и околине.

Велики број верника приступио је светој тајни причешћа а надахнутом беседом народу се обратио прота Илија, умировљени парох канберски и један од најстаријих свештеника Митрополије аустралијско-новозеландске. Прота Илија је поучавајући верни народ о снази и сили Крста Часнога подсетио присутне да су позвани да буду светлост свету и апостоли данашњице у овом далеком свету; сведоци своје православне вере и у добру и у злу. Посебно је нагласио колико је важно да се према крсту не односимо само као према накиту јер Крст краси и чува само онога које спреман да се на крсту свакодневног живота разапиње са Христом. Као што крст носимо на себи од крштења до упокојења, тако треба да будемо храбри и кадри да себе носимо на крсту, јер без крста и страдања нема ни васкрсења и спасења.

Прота Ђуро, старешина кабраматске цркве, такође се обратио сабранима захваливши свештенству и народу што су и бројем и сојем украсили ову службу позвавши присутне да пређу у црквену салу где је Коло српских сестара припремило посно окрепљење уз које је настављено дружење и благодарење Богу на овом дару радосног дружења и служења какво не бива често у крајевима толико удаљеним од Отаџбине.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска