Крстовдан у Цетињском манастиру

Крстовдан у Цетињском манастиру
Крстовдан у Цетињском манастиру
Крстовдан у Цетињском манастиру
Крстовдан у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је, на Крстовдан, са свештенством свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Након Литургије, Владика је са свештенством обавио велико водоосвећење. У архипастирској бесједи он је рекао да се у Крстовдану сабирају сви они дани од дана када је Бог створио небо и земљу, када је раздвојио копно од воде, небо од земље.

-И када је раздвојио воде земаљске и подарио кишу небеску да напоји земљу да она рађа многоразличитим плодовима за насладу и за храну нашу, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Он је подсјетио да се у току празничне службе читају сва мјеста из Старог завјета која су предуказивала на крштење Господа Исуса Христа на Јордану.

-Да би њима, кроз Христово крштење припремили, наше крштење Духом и водом. И да би се том светом крстовданском водом, којом се крстио Господ, очистили од невјерја, маловјерја, од сујевјерја, од лажних идеја и идеологија, од похота очију, од гордости живота. И да би тим светим водама обновили ону нашу изворну природу и ону природу којом је Господ осветио сву Божанску творевину, казао је Владика.

Владика је пожелио да се све воде земаљске претворе у воде јорданске. -Да се сви људи и сви народи просвијетле свјетлошћу истине Христове, да би сви примили ову свету воду и њоме се осветили и просветили, задобили духа премудрости, духа разума и духа страха Божјега, пожелио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска