Крстовдан у манастиру Ђурђеви Ступови

Крстовдан у манастиру Ђурђеви Ступови
Крстовдан у манастиру Ђурђеви Ступови
Крстовдан у манастиру Ђурђеви Ступови
Крстовдан у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на Крстовдан, 18. јануара 2017. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је свештеномонаштво манастира и свештенство беранског намјесништва. Послије Литургије обављено је велико освећење воде.

Велики празник ријечима архипастирске бесједе сабраним вјерницима честитао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије. Он је казао да јеГоспод Исус Христос, Који је дошао у овај свијет, јавну проповијед почео управо са даном свог крштења. Проповијед је, према Владикиним ријечима, и Његово рођење, Обрезање које смо, већ, прославили, сав Његов живот, међутим, Његово јавно дјеловање, излажење у народ и учитељска дјелатност почиње од Његовог крштења у Јордану.

-Шта је, заправо, било Његово крштење? Он се погрузио у ријеку Јордан, а то погружење је предуказање на Његову смрт. Изашао из ријеке Јордана, то Његово излажење је указивање на Његово васкрсење. Ријека Јордан је предокусила Његову смрт живоносну и Његово славно тридневно Васкрсење. Треба да имамо на уму да је Господ својим силаском са Неба примио понижење, а највеће Његово понижење ради нас и ради нашег спасења, ради искупљења рода људског је било примање Његове живоносне смрти на Крсту.

-То је оно о чему су многи пророци говорили, праведници Божји предокушали и што је почело да се остварује Његовим доласком у овај свијет, нарочито од Његовог крштења у ријеци Јордану. Тада је Дух Свети сишао, не на Његово божанство, јер Он је био помазан Духом Светим од вјечних времена, него је Дух Свети тада укријепио и прожео Његову људску природу, а то је, заправо, било и освећење ријеке Јордана којег се ми удостојавамо кроз свето крштење. Зато освећујемо воду на Крстовдан, чиме већ почињемо да прослављамо овај велики празник, и на Богојављење, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Владика је додао да се не освећујесамо вода у храмовима, него се и ријеке благосиљају. Прије неколико година, почело јеу нашој Епархији са освећењем воде ријеке Лима, од манастира Брезојевице, преко Бијелог Поља и Берана све до њеног уточишта у Дрину.

-Ове године имаћемо лијепо освећење и пливање за Крстом у Пријепољу, Прибоју, тако да Лим опет постаје света ријека. Није случајно велики Александар Дероко записао наслове своје књиге „На светим водама Лима“, која говори о светињама које су окитиле долину ове ријеке. Чудесна долина, зато Лим можемо звати српским Јорданом. Јер, заиста, ово је знаменита ријека по много чему, још од римског доба, преко средњовјековне државе Немањића до дана данашњег, али, нажалост, и многи су историјски ломови на том подручју. Зато ми треба да се укријепимо, да се оснажујемо, да носимо свој крст, па и овај данашњи празник нас на то упућује и даје нам благодат, милост и мир од Бога Оца кроз свог Сина силом Светог Духа, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка