Крстовдан у манастиру Острогу

Крстовдан у манастиру Острогу
Крстовдан у манастиру Острогу
Крстовдан у манастиру Острогу
Крстовдан у манастиру Острогу

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Крстовдан свету службу Божју у цркви Часног Крста Господњег у Горњем манастиру Острогу. У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Радмила Чизмовића.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач. У архипастирској бесједи на тему данашњег празника он је казао да је земаљски живот Светог Василија Острошког Чудотворца сав био у знаку Часног Крста.

„У том знаку је онда и живот свих оних који овдје, овој светињи, греде кроз вјекове, преко триста четрдесет година. Само Господ знаде колико је душа овдје дошло, пењало се уз ову планину и тиме свој живот усмјеравало у знаку Христа који се пео на Гору таворску да би се преобразио. А и они који се пењу уз ову гору острошку, и они се преображавају“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да су њихова страдања и њихове болести оно што је Бог попустио на човјека, не да би га казнио него да би га тиме, тим страдањем препорађао и преображавао.

„Да би се у њему рађала вјера у живога Бога, у једини извор свакога спасења и сваке истине, као што се то догодило са Светим Василијем. Сав му је живот у знаку распећа и страдања“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије синоћ је, у току празничног бденија у манастиру Острогу замонашио свештеника Дојчила Влајковића, коме је дао монашко име Јеротеј.

Извор: Митрополија црногорско-приморска