Крстовдан у Милешеви

Крстовдан у Милешеви
Крстовдан у Милешеви
Крстовдан у Милешеви
Крстовдан у Милешеви

У петак, 27. септембра 2019. године, на празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић.

-Три су основна догађаја везана за данашњи празник, односно везана за Крст Господњи. Први догађај је само ношење Крста од стране Господа и Његово распеће на томе Крсту на Голготи. Други догађај је проналажење оног Крста на коме је Господ распет. И трећи догађај је враћање тога Крста из Персије хришћанима у Јерусалим, подсетио је Владика и наставио:

-Празновање Крста траје до дана данашњег. Он је укорењен у почецима историје човечанства а свој врхунац је добио распећем Господа на њему. Ми хришћани Крст поштујемо, стављамо га у своја срца, своје душе, носимо га у руци, на своме телу, Крст је најдрагоценије што имамо у историји, што имамо међу нама, у нашем уму, у нашем срцу. Крст Господњи, Часни, Животворни. Крст Христов представља нам, оприсутњује нам, Њега, Христа. Крст је Христов пут, пут живота који нам је Он показао, пут који је Он пропутио и којим нас води. Тај пут је пут љубави, подвига љубави, жртвене љубави, љубави која нам показује како је Господ предао себе за нас.

Извор: Епархија милешевска