Ктиторска слава древног храма у Ариљу

Ктиторска слава древног храма у Ариљу
Ктиторска слава древног храма у Ариљу
Ктиторска слава древног храма у Ариљу
Ктиторска слава древног храма у Ариљу

Ариљска литургијска заједница са радошћу је прославила Светог краља Драгутина, у монаштву Теоктиста, ктитора величанственог храма Светог Ахилија.

Браћо и оци, молим вас ја грешни, приступивши учините све по достојанију што ја грешни желим, ако и нисам достојан тога али је Бог милостив свима. Уздајући се у Њега приступам овом делу нелицемерно, јер Бог чини вољу оних који Га се боје и молитве њихове услишиће. Овако је говорио велики Божји угодник монах Теоктист непосредно пре ступања у узвишени монашки чин, показавши сведочанство живе и непролазне вере у Бога.

У навечерје празника вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Дмитар Луковић уз саслужење протојереја Драгана Стевића, јереја Александра Каранца и ђакона Бранка Росића.

Његовом Преосвештенству Епископу жичком г. Јустину на Литургији су саслуживали архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј Ненад Величковић, протојереји Драган Стевић и Војко Михајловић, протонамесници Синиша Никитовић и Марко Петровић и јереј Мирко Крупниковић.

После читања Јеванђеља, Преосвећени Владика се обратио вернима надахнутом беседом: -Данас је национални празник нашег православног народа, данас наша света Црква прославља краљеве Милутина и Драгутина, у монаштву Теоктиста, царицу Јелену, исповедника епископа Варнаву, али славимо и браћу Грке, мученике Зиновија и Зиновију, апостола Клеопу и остале пострадале са њима. Наши преци, краљеви који су многе задужбине, цркве и манастире оставили роду нашем да се у њима сабирамо и слушамо реч Божју. Прихватили су и у себи задржали све врлине Христове. Као и они, само у Христу утеху и спас тражимо како би уз молитву и труд Он почео обитавати у нама.

Овогодишњи домаћин славе г. Томо Симовић са породицом припремио је трпезу љубави за све присутне.

Старешина храма протојереј Драган Стевић захвалио је Епископу што је посетио и духовно укрепио житеље Ариља, домаћинима на љубави и труду, а присутном народу пожелео да у своје домове понесу благослов.

Извор: Епархија жичка