Ктиторска слава манастира Бања код Прибоја

Ктиторска слава манастира Бања код Прибоја
Ктиторска слава манастира Бања код Прибоја
Ктиторска слава манастира Бања код Прибоја
Ктиторска слава манастира Бања код Прибоја

Светониколајевски манастир у Бањи Прибојској, у којем су некада столовали архијереји Епископије дабарске установљене од Светог Саве, прославио је 24. новембра 2018. године своју ктиторску славу – Светог краља Стефана Дечанског.

Тим поводом, Божанском Литургијом предстојао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење крстоносног протојереја Ранка Милинчића, јереја Ненада Тешића и протођакона Николе Перковића.

Заједно са служашчима, причасници Трпезе Господње били су и верници који се сабраше у храму Божјем да заблагодаре Богу на Његовим доброчинствима. Пошто је преломио славски колач и освештао кољиво, Преосвећени Владика је поучио паству беседом: -Свему о животу могли бисмо да се  научимо од Светог Краља, а у овоме времену нарочито издвајамо неколико лекција: како се треба односити према непријатељима, како се треба држати пред опасностима од непријатеља, од болести, од искушења, и како се треба односити према неуспесима. Непоколебиво, постојано, истрајно, тако се треба односити, то нам је показао Свети Стефан Дечански.

-Ево тих основних, убедљивих тренутака који нас у томе утврђују. Свети Стефан је многострадални Стефан. Он је живот провео на ратишту и мучилишту, и истрајавши показао се победник и на једном и на другом пољу. На овом простору земаљском кроз борбу се пролази. Свети Стефан страдао је и од оних старијих од њега и од оних који су били млађи, и од оних који су му били блиски и од оних који су били далеко. Насилно је изгубио вид, био затворен, утамничен, али он је то поднео, мислећи само о Христу. Није се уопште осећао пониженим, јер не можеш понизити Божјег човека. Да је он био одвојен од Бога, да је живео само ради краљевског трона он би се осећао пониженим, међутим он се није осећао пониженим зато што зна да са Христом, од којег се он не одваја, има живот вечни, има пучину Царства Небеског, бескрајна, несагледива пространства живота вечног, и зато је могао да издржи у тамници непоколебив, и као такав, још више оснажен у тамници био је потребан своме народу, и као таквог Бог га изводи из тамнице, рекао је Владика.

После свете Литургије игуман Теофило је уприличио трпезу љубави за све сабране прослављаче Светог краља Стефана Дечанског.

Извор: Епархија милешевска