Ктиторска слава манастира Девича

Ктиторска слава манастира Девича
Ктиторска слава манастира Девича
Ктиторска слава манастира Девича
Ктиторска слава манастира Девича

Његово Преосвештенство, Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је, поводом прославе Светог Јоаникија Девичког, свету архијерејску Литургију у присуству више од хиљаду и по верника.

Владика је подсетио да Срби, који су током историје морали да напусте ове просторе, једино нису напустили манастир и гроб Светог Јоаникија чије мошти почивају у његовој задужбини:

-Данашњи празник и светост овога места сабрали су нас овде све заједно, не само из околине, јер у околини нема наших сународника, Срба, православаца. Некада су само они живели на овим просторима, али током историје, због многих невоља и прогањања, напустили смо ове просторе, осим ове светиње овог манастира и гроба Светог Јоаникија, који се овде налази, рекао је епископ Теодосије и указао на потребу останка уз светињу Јоаникија Девичког:

-Ова светиња за коју је рекао да никад није била светија, страдала и васкрсла као што ће васкрснути и српски народ. Управо светост овог места привлачи вернике, јер је ову светињу Господ оставио као свећњак. Светитељи не напуштају ове просторе. Сетимо се примера Светог Стефана Дечанског, Светог Јоаникија Девичког и осталих светитеља чије се мошти налазе на простору Косова и Метохије. Ако они нису напустили ове просторе имамо ли ми право да кренемо другим путем, упитао је владика Теодосије. 

Владика је напоменуо да хришћани увек верују у Божју правду, ако не у овом животу, онда у оном вечном.

Манастир Девич саграђен је 1455. године и налази се у шуми, подно венца Девичке планине, пет километара јужно од Србице. Саграђен је на месту где се у шупљој букви подвизавао Свети Јоаникије Девички, који је ту прешао из Црне Реке и остао све до своје смрти, где се и данас чувају његове мошти.

Извор: Епархија рашко-призренска