Ктиторска слава манастира Грачанице

Ктиторска слава манастира Грачанице
Ктиторска слава манастира Грачанице
Ктиторска слава манастира Грачанице
Ктиторска слава манастира Грачанице

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије служио је 12. новембра 2015. године свету архијерејску Литургију у манастиру Грачаници поводом ктиторске славе, празника Светог благоверног краља Стефана Милутина.

Саслуживали су јеромонах Петар, сабрат дечанске обитељи, пароси грачанички протојереј Светислав Трајковић и јереј Бранислав Секулић, парох приштински јереј Дарко Маринковић и протођакон Зоран Гођевац. Након причешћа светим Христовим тајнама обављен је чин благослиљања славског жита и колача које је у свети грачанички храм донела управа Основне школе "Свети краљ Милутин" из Грачанице.

По завршетку Литургије уследио је славски ручак у манастирској трпезарији који је припремила, трудом и љубављу, игуманија грачаничка Ефросинија са сестринством.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије благоизволео је да на посети и Основну школу "Свети Краљ Милутин" у Грачаници како би наставницима, учитељима, ђацима и свим запосленима честитао славу, али уједно и да благослови и освети новоформирани кабинет православне веронауке и хришћанску библиотеку. Вероучитељи ове школе јереј Бранислав Секулић и Братислав Богдановић основали су кабинет за изучавање православне веронауке са благословом Епископа рашко-призренског Теодосија а уз помоћ хуманитарне организације "Солидарност за Косово" и других донатора који су препознали значај овог пројекта.

Извор: Епархија рашко-призренска