Ктиторска слава манастира Хиландара

Ктиторска слава манастира Хиландара
Ктиторска слава манастира Хиландара
Ктиторска слава манастира Хиландара
Ктиторска слава манастира Хиландара

У Хиландару прослављена ктиторска слава, празник Преподобног Симеона Мироточивог

Главни гост на панигиру био je новоустоличени игуман светогорског манастира Дохијарa високопреподобни архимандрит Амфилохије који је началствовао на свеноћном бдењу и светој Литургији. На позив хиландарског братства, са својим игуманом дошли су и дохијарски монаси који су током службе појали за десном певницом.

За левом певницом били су хиландарски монаси заједно са појцима хора „Преподобни Симеон Мироточиви“, који су прославили празник свог небеског заступника, као и јубилеј десет година од почетка доласка у Хиландар и појања о великим празницима.

У Хиландар су пристигли монаси из других светогорских обитељи, у највећем броју из хиландарских келија, а у госте су дошли и монаси из Српске Православне Цркве, као и поклоници са свих страна.

Приликом поздравне беседе, после свечаног дочека који му је приредило хиландарско братство, игуман Амфилохије је дирљивим речима подсетио на интересантне историјске везе између два манастира - од чувеног монаха Николаја, који је провевши монашке године у оба манастира, оставио у наслеђе и Дохијару и Хиландару драгоцене музичке рукописе који су његово дело, па до догађаја када је у Дохијар у другој половини 20. века дошло данашње братство ради обнове монашког, општежитељног живота, а хиландарски монаси су им притекли у помоћ, набављајући брашно које им је било потребно прве године.

Извор: hilandar.org