Ктиторска слава манастира Милешева

Ктиторска слава манастира Милешева
Ктиторска слава манастира Милешева
Ктиторска слава манастира Милешева
Ктиторска слава манастира Милешева

Под крилима Белог анђела

У сриједу, 7. октобра 2015. године, на празник Свете првомученице Текле Равноапостолне, Преподобног Симона, Светог краља Владислава и Преподобног Давида, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Милешева, чиме је свечано прослављена ктиторска слава овог српског средњовјековног манастира.

Преосвећеном Епископу Јоаникију је саслуживало многобројно свештенство и монаштво Епархије милешевске и будимљанско-никшићке. Литургијским сабрањем прослављена је ктиторска слава древне светиње манастира Милешева и слава Епархије милешевске. Манастир Милешева, који је сједиште Епархије милешевске, подигао је краљ Стефан Владислав у првој половини XIII вијека, као своју задужбину и његове чесне мошти овдје почивају.

Посебно свечано је било у Милешеви на празник Светог краља Владислава, јер су своју славу прославили и црквени хор „Свети краљ Владислав“ из Пријепоља и епархијско гласило Радио Милешева.

Свети краљ Владислав

Син је краља Стефана Првовјенчаног. Саградио је манастир Милешеву, гдје је пренио из Трнова мошти Светог Саве, стрица свога. Одликовао се необичном милосрдношћу према убогим и сиромашним људима. На новцу његовог времена потписивао се као „раб Христов Владислав". Мирно се упокојио на рукама свог синовца Светог краља Милутина и погребен чесно у његовој задужбини манастиру Милешеви.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка