Ктиторска слава манастира Ћелија Пиперска

Ктиторска слава манастира Ћелија Пиперска
Ктиторска слава манастира Ћелија Пиперска
Ктиторска слава манастира Ћелија Пиперска
Ктиторска слава манастира Ћелија Пиперска

Централна прослава празника Преподобног Стефана Пиперског, великог угодника Божјег просијавшег на нашим просторима, одржана је у манастиру Ћелија Пиперска крај његовог кивота.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење Преосвећеног Епископа диоклијског г. Кирила, свештенства и свештеномонаштва као и великог броја вјерника који су са свих страна пристигли да се поклоне моштима Преподобног Стефана Пиперског о дану његовог прослављања.

Владика Кирило је говорио сабраним вјерницима по прочитаном Јеванђељу, обасјавши временски контекст у коме се подвизавао Свети Стефан. Он је примијетио да је Свети Стефан скупа са Светим Василијем Острошким одржао кормило наше Цркве усмјереним у правом смјеру и поред великих бура које су потресале Цркву у 17. вијеку.

-Свети Стефан је наставак живе воде, молитве, поста и монашке аскезе коју је и овај дио Божје земље преузео са извора који истиче из Јерусалима, Египта и Свете Горе, рекао је владика Кирило, истакавши да је Свети Стефан утврђивао вјернике овог краја да истрају на правом путу, упркос тешким искушењима отоманских и латинских притисака тог времена.

Историчари и тумачи Његоша претпостављају да је лик игумана Стефана заправо израђен на основу светитељске личности Светог Стефана Пиперског. Игуман Стефан приказан је као молитвеник и исихаста, али и као истакнути дјелатник на пољу националног ослобођења и истрајавања на путу Православља. -Све те његове карактеристике из Горског вијенца одмах асоцирају на личност Преподобног Стефана Пиперског и његове карактерне особине, рекао је владика Кирило.

У светом богослужењу учествовало је више стотина вјерника, од којих је велики број приступио чаши причешћа, а на крају Литургије преломљен је и славски колач, када се бесједом вјерницима обратио и митрополит Амфилохије. Ријечи које се говоре при ломљењу колача „Христос је међу нама“, објашњава митрополит Амфилохије, наставак су свете Литургије која је заједничарење Цркве са Богочовјеком али и са свим светима. Међу онима који су се подвизавали у Ћелији Пиперској истиче се име свештеномучника Боривоја, који је мученички окончао свој живот на крају Другог светског рата у Словенији. -Он се није трудио да га запамте историчари и хроничари овог свијета, већ да га упамти и прими Господ Исус Христос чијим је ликом остао незабораван, истакао је Високопреосвећени Митрополит.

Архиепископ и Митрополит Амфилохије је говорио о Цркви као заједници љубави Бога и човјека, али и љубави међу свим људима. Сви су људи наши ближњи, али не само људи већ и свако створење носи Божији печат. Владика је говорио и о значајним личностима који су чували ову светињу и у времену када је народ заборавио. Међу њима посебно мјесто заузима игуман Лазар, о коме су сестре пиперске светиње припремиле књигу Положи наду на Господа.

Извор: Митрополија црногорско-приморска