КУД Морава из Мелбурна на Новом Зеланду

КУД Морава из Мелбурна на Новом Зеланду
КУД Морава из Мелбурна на Новом Зеланду
КУД Морава из Мелбурна на Новом Зеланду
КУД Морава из Мелбурна на Новом Зеланду

Протекле недеље у Фременс Комјунити Холу у Окланду одржан је фолклорни концерт Културно-уметничког друштва Морава које функционише при храму Светог Георгија у Сент Албансу у Мелбурну. Гости из Аустралије су богатим и веома добро увежбаним програмом приказали прелепе игре из свих српских земаља на одушевљење окупљене публике.

После Божанске Литургије у храму Светог краља Милутина Српског посвећене Светом мученику Трифуну и освећења грожђа, у вечерњим сатима Србадија се сјатила у зграду Фримес Комјунити Хола у центру Окланда где су им се представили чланови ансамбла који убира награде на многим фестивалима и важи за нашу најбољу фолклорну групу у Аустралији, самим тим и на јужној хемисфери.

Пред око 150 посетиоца, девојке и момци Културно-уметничког друштва Морава су разгалили срца земљака колима из Гламоча, Шумадије, Понишавља и влашким и пастирским играма као и Шопском трилогијом.

Укупном визуелном утиску поред врло добре увежбаности корака допринели су прелепи костими, односно народна ношња из крајева одакле сама кола потичу.
Док су се девојке и момци пресвлачили из једну у другу народну ношњу, публици се представио виртуоз на фрули Дамир Стојић. Родом из Београда музичар је изводио нумере које су прославиле Бору Дугића као и друге познате српске народне песме.
Традиционално српско-руско пријатељство дошло је до изражаја и у наступу КУД Морава чија је специјална гошћа била Ељена Сањина. Научница, океанолог, математичар и предавач на Свинбурн Универзитету а у слободно време балерина – плесачица, засенила је игром уз руску народну песму Травушка у извођењу оркестра Осипова са носача зука, кореографијом коју је сама осмислила и аранжирала.

Публика није остала имуна на игре Културно-уметничког друштва Морава, песме фрулаша Дамира Стојића и балерине Ељене Сањине. После сваког кола, нумере, плеса следио би громогласан аплауз: Пљесци су се могли чути у ритму песама и током самих извођења као својеврстан вид подршке што можете видети на овој вези https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=DGbMi7ApiWM

На крају наступа гости из Аустралије су коло са бине развили кроз целу салу где су им се прикључио окупљени свет.

Чланови Културно уметничког друштва Морава нису крили задовољство због начина на који су прихваћени од људи из Окланда, Хамилтона и Крајстчрча. -Први пут смо гостовали на Новом Зеланду и Окланду и заиста смо одушевљени публиком. До сада нам се није десило да нам публика диктира ритам наступа и редослед песама. Биће нам велико задовољство да вам поново будемо гости, рекао је после наступа Слободан Бенђо, кореограф ансамбла из Мелбурна.

Протонамесник Храма Свети Краљ Милутин Српски и парох Црквене општине за Окланд и Хамилтон Отац Сава Антић захвалио се гостима из Аустралије на доласку. Поклонио је дарове у виду крстева израђених од шкољки на ланчићима и обратио се присутнима речима: -Фолклор је јако битан део националног идентитета и треба га чувати и неговати. Народна песма, игра и ношња су драгоцени део нашег националног, културног изражавања и по томе смо препознатљиви међу другим народима и треба да га сачувамо и даље развијамо као своју националу посебност.
Дружење са гостима из Мелбурна је настављено у просторијама Фрименс Комјуниту Хола из освежење и послужење и касније у граду уз пријатан разговор из којег ће можда посете Културно уметничког друштва Морава постати традиционалне.
Публика је дуго остала под утисцима виђеног препричавајући догађај са жељом да сличних буде чешће и више.

Заиста је било лепо видети земљаке из Аустралије и Новог Зеланда како уз народну песму и игру гаје и чувају своју традицију и културну баштину тако далеко од отаџбине. Фолклор и народни мелос је још једном спојио један народ из домовине и две државе под истом капом.

текст и фото: Јован Бајић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска