Култура

Никола Урица: Српска православна црква у Загребу

Неће бити много наших православних житеља y Загребу, који се данас још сјећају,како је прије подигнућа садање цркве, наш стари храм Божији изгледао, а биће још много мање оних, који знаду, како смо се данашње наше цркве и опћинске куће довинули. Да време спомен неутре и да се не заборави, како су наши пређи до опћинске куће и до храма Божјег у Загребу у опће дошли, и како је данашња наша црква подигнута,одлучио сам се ове ретке написати и y „Новом Србобрану“ обнародовати.

Кшиштоф Пендерецки (1933 -2020)

Светски познати пољски композитор Кшиштоф Пендерецки преминуо након дуге и тешке болести 

Најпре експериментални авангардист, а потом љубитељ масовне публике, Кшиштоф Пендерецки је фасцинирао и провоцирао музички свет. У 86. години се Кшиштоф Пенедерецки 29. марта 2020. након дуге и тешке болести преставио Богу на истину.

Дитрих Бонхефер погубљен пре 75 година

Бонхефер је упозоравао  на нацисте, позивао Цркву да помогне Јеврејима и помогао у припреми атентата на Хитлера.

Протестантски теолог Дитрих Бонхефер (Dietrich Bonhoeffer)  посветио је свој живот вери и људима. Ових дана се обележава 75 година од погубљења од стране нациста. Судија СС суда осудио је Бонхефера и остале чланове отпора Хитлеровом режиму за политичку издају. Ујутро 9. априла 1945. године, непосредно пред крај рата, обешен је у концентрационом логору Флосенбург.

Документарни филм о старецу Јосифу Исихасти номинован за три награде

Документарни филм о животу и подвизима светогорског стареца Јосифа Исихасте (Молчалника) номинован је за три награде на Лондонском фестивалу краткометражног филма, који се сваке године  одржава у пролеће у главном граду Велике Британије. Стареца Јосифаа Исихасту , који се упокојио1959. године, недавно је канизовала Константинопољска Патријаршија.

Иконологија црквене уметности

(Ikonologie der christlichen Kunst, Band 1: Alte  Kirche, Band1, Von: Hans Georg Thümmel, Ferdianand Schöningh Verlag, Paderborn 2019) 

Пред нама је прва од четири конципиране свескe овог прворазредног дела иконологије хришћанске уметности у прегледу њеног историјског развоја по епохама. Комплексна историја слике/иконе у Цркви је објашњена из различитих интенција живописања и углова различитих носилаца значења, чиме је и била фундирана и спојена аргументација. Тако положена у опште историјске линије развоја, ова књига објашњава преображаје различитих тематских кругова. У уводу су објашњена начела овог дела. Део 1 (Древна црква) разматра настанак хришћанске визуелне уметности на примеру гробова (на саркофазима и у катакомабама) и доцнији прелаз на украшавање храмова. У другом делу ће бити реч о уметности у средњем веку, у трећем делу нововековље, а у 4. описане и објашњене специфичности развоја уметности Источе цркве.