Култура

Свето Писмо – водич кроз живот

Свето Писмо – водич кроз живот
Свето Писмо – водич кроз живот
Свето Писмо – водич кроз живот
Свето Писмо – водич кроз живот

У суботу, 25. јуна 2016. године, у Парохијском дому Цркве Св. Архангела Гаврила – Врбичкој цркви у Аранђеловцу одржана је трибина на тему „Библија: наш водич кроз живот“.

У манастиру Савини одржани 6. сусрети православних хорова

Порта манастира Савина у суботу 25. јуна била је по шести пут мјесто сусрета и заједничког наступа православних хорова, у поводу обиљежавања Видовдана.

У програму су учествовали хорови: „Српско пјевачко друштво „Светосавник“ из Подгорице, „Свети Новомученик Станко“ из Никшића, „Свети Евстатије Превлачки“ из Будве, „Свети Сава“ из Херцег Новог, „Свети Василије Острошки“ из Кумбора и „Рождество“ из Бијеле.

Руска Црква регистровала 130 кршења права православних хришћана у Европи 2015. године

Центар за надгледање, који спонзорише Подворје Руске Православне Цркве при Савету Европе, објавио је извештај о кршењима права и слобода православних хришћана у Европи током 2015. године. Извештај је објављен на енглеском.

„Извештај цитира 143 информативних извештаја који говоре о неких 130 кршења права православних хришћана у Европи, а садржи и публиковане извештаје архијереја православних хришћана и њихових званичних представника, државних и међународних организација у вези овог питања,“ игуман Филип (Рјабјак), представник Руске Цркве при Савету Европе и старији свештеник цркве Свих Светих у Стразбуру, изјавио је за Интерфакс-Религију.

Хришћанска уметност 2016. – издавачки подухват Московске Патријаршије

У овом капиталном делу заступљен и наш уметник – Војислав Луковић

У издању Московске Патријаршије Руске православне Цркве недавно је изишао из штампе обиман каталог под називом "ХРИШЋАНСКА УМЕТНОСТ 2016.“ (ХРИСТИАНСКОЕ ИСКУССТВО 2016). чији примерак је управо стигао из Москве.

Промоција збирке пјесама „Задужбина“ и монографије „Храм Светог Георгија на Вјенчацу“

У сриједу вече у библиотеци „Св. Јустин Ћелијски“ уприличено је књижевно вече посвећено младом пјеснику и прозном ствараоцу Велибору Шиповцу. Представљена је његова збирка пјесама „Задужбина“ и монографија „Храм Светог Георгија на Вјенчацу“. У пуној сали епархијске библиотеке изабрано друштво пјесника и љубитеља поезије имало је прилику чути један дио из стваралачког опуса овог младог али вриједног и надахнутог писца и поете. Будући на трагу успомене на свог покојног оца проте Ратка Шиповца, Велибор је окупљеној публици показао да му је ријеч коју изговара изузетно важна, и да је спреман у сваком тренутку да се жртвује за њу, али и да свједочи истину из дубине своје пјесничке душе, не бојећи се посљедица нечијег свиђања или не свиђања. На тај начин нам се открива његов дар и таленат искључиво њему својствен, не помућен улагивањем или жељом за допадањем, али самим тим уникатан и занимљив његовим читаоцима. Њему самом остаје борба са сопственим стваралачким духом која ће вјерујем бити побједоносна у сваком погледу у времену које нам предстоји.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Одржана премијера филма „Затворска молитва“

Одржана премијера филма „Затворска молитва“
Одржана премијера филма „Затворска молитва“
Одржана премијера филма „Затворска молитва“
Одржана премијера филма „Затворска молитва“

Зајечарска премијера кратког документарног филма „Затворска молитва“, редитеља Миљана Гогића одржана је 15. јуна у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“. Пре пројекције филма присутне је поздравио Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион.