Култура

Одржан концерт хора Феликс Ромулијана

Одржан концерт хора Феликс Ромулијана
Одржан концерт хора Феликс Ромулијана
Одржан концерт хора Феликс Ромулијана
Одржан концерт хора Феликс Ромулијана

У навечерје празника Светог Јована Крститеља, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару одржан је концерт духовне музика зајечарског хора Феликс Ромулијана. Наступао је женски и мешовити хор, а извођена су дела Мокрањца, Кедрова и Големовића. Концерт је обрадовао зајечарску публику уочи овог великог празника, а Саборни храм био је мали да прими све посетиоце. Ово изузетно духовно вече организовано је са благословом Преосвећеног Епископа тимочког г. Илариона, а приређено је за све вернике и поштоваоце духовне музике.

Светосавска недеља у Врању

Светосавска недеља у Врању
Светосавска недеља у Врању
Светосавска недеља у Врању
Светосавска недеља у Врању

Говором градоначелника Врања Зорана Антића, у Галерији Народног музеја свечано је отворена јубиларна 25. "Светосавска недеља". Обраћајући се присутнима, Антић је рекао да је Свети Сава је симбол српске нације, оснивач српске просвете, културе и државности, темељ и упориште српског духовног, али и световног бића.

Божићна забава у Српском центру Бонриг

Божићна забава у Српском центру Бонриг
Божићна забава у Српском центру Бонриг
Божићна забава у Српском центру Бонриг
Божићна забава у Српском центру Бонриг

Управа Српског центра у сиднејском кварту Бонириг и Позоришна дружина „Пилипенда“ из Сиднеја организовали су на први дан Божића, 7. јануара ове године, у великој сали клуба велику и занимљиву Божићну прославу, где се акценат ставио на народне обичаје у нашем народу везани за овај велики и најрадоснији хришћански празник.

Библијска периодизација свезнања – од Постања до Апокалипсе

Светови знања – Библиотека и ”Хроника света” нирнбершког лекара Хартмана Шедела (1440-1514) у Баварској националној библиотеци у Минхену

У новемебру 2014. у Баварској националној библиотеци у Минхену отворена је изложба „Welten des Wissens - Die Bibliothek und Weltchronik des Nürnberger Arztes Hartmann Schedel (1440-1514)“ - Светови знања – Библиотека и ”Хроника света” нирнбершког лекара Хартмана Шедела (1440-1514), која ће трајати до марта 2015.г.

Поводом 500-годишњице смрти Хартмана Шедела Баварска национална библиотека изложила је у једном од својих кабинета и трезора примерак ”Хронике света” која је заједно са породичном библиотеком Шеделових још у 16. веку доспела у Минхен.

Улога жене у Цркви

Размишљање једне интелектуалке

Готово свакодневно можемо прочитати или видети у вестима на телевизији, кад год се спомиње Црква и црквеност, како је Црква традиционално мачо оријентисана, што подразумева да све важне одлуке доносе мушкарци – свештенослужитељи, а жене служе као декор, пратећа интелигенција задужена за послушност, покоравање и беспоговорно прихватање налога које им дају црквени ауторитети.

Поводом педесет и пет лета од упокојења патријарха Викентија (Проданова)

Протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић, Чувар јединства Српске Цркве: Патријарх Викентије Проданов (1950-1958), Епархија сремска  2013.

 „Пред мојим духовним очима пролази сада историја Српске Православне Цркве, чија је прошлост била тако везана са прошлошћу народа и државе и земље... Нема, ваљда, Цркве која је толико водила бриге о своме народу и земљи као што је то чинила Српска Православна Црква. Та организација, коју је створио наш велики Светитељ и Просветитељ Свети Сава, стално је лебдела над српским народом, и лебди и данас. И у данима најтежег робовања тај организам, лебдећи над народом, био је кула светиља која је светлела и у највећем мраку. Изгледало је, једно време, да народ нестаје, али је Црква остала да чува свој народ. Пожртвовани и храбри представници Цркве знали су да увек нађу пут и начине да се Црква одржи и опстане – ма и расцепкана у неколико држава и покрајина – кула светиља и духовни вођа народа, и кроз највећа искушења и невоље. Црква се не само одржала, него је једнога дана – са народним политичким уједињењем и ослобођењем задобила и своје ослобођење и уједињење. То уједињење и ослобођење није ишло без мука, невоља и жртава – знаних и незнаних, спомињаних и неспомињаних...