Култура

Похвала истине или Васкрс Византије

Пандемија није зауставила византологе. И ове године, у оквиру градске славе, град Ниш, Универзитет у Нишу и Епархија нишка, уз покровитељство и благослов Патријарха српског г. Иринеја и Епископа нишког г. Арсенија, одржан је деветнаести међународни  научни скуп византолога Ниш и Византија са поднасловом „Похвала истини или Васкрс Византије“. Новонастала ситуација изазвана пандемијом, враћа нас у средњи век од кога нас одваја савремена технологија помоћу које се ове године одржао симпосион византолога Ниш и Византија. Реализована је веб ференција са онлајн отварањем симпосиона. Око 60 присутних научника из целог света (Енглеска, САД, Мађарска, Италија, Русија, Аустрија, Турска, Швјцарска, Румунија, Словенија, Бугарска, Црна Гора, Северна Македонија, Република Српска, Србија, Грчка, др.) указује на велики углед и значај симпзијума Ниш и Византија.

Христијанизација у раној Цркви

Управо је објављен још један уџбеник у оквиру курикулума мастер академских студија (систематско-историјски модул) на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Проф. Др Радомир Поповић је приредио књигу Христијанизација у раној Цркви за истоимени предмет на наведеном модулу. Ово је још један од показатеља озбиљног приступа професора на овој црквеној високошколској образовној институцији под окриљем београдског Универзитета.

Садржај књиге прати сам силабус предмета и бави се ширењем хришћанства у раним временима Цркве Христове, односно у прва четири века. Важност ове књиге јесте и у томе што аутор поред нарације о самој христијанизацији на одређеном географском простору доноси и историјске изворе који се тичу тог новокрштеног народа. Затим су дата и житија светитеља који су били први и најранији проповедници Христовог Јеванђеља међу датим народима.

Зборник радова о садашњим међуправославним односима

В издательстве Свято-Тихоновского университета вышел сборник «Причины и вызовы текущего кризиса межправославных отношений»Издавачка кућа Универзитета Светог Тихона објавила зборник „Узроци и изазови тренутне кризе међуправославних односа“

Издавачка кућа „Православни хуманитарни универзитет Светог Тихона“ у Москви објавила је збирку „Узроци и изазови тренутне кризе међуправославних односа: Материјали научно-практичне конференције“. Публикација садржи материјале конференције  одржане на том Универзитету од 25. до 26. фебруара 2019. године.

Јесте и биће – црквени аспекти Крсне славе

Крајем 2019. године у издању Храма Светог Саве на Врачару, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, објављена је књига дипл. теол. Славише Тубина Јесте и биће – црквени аспекти Крсне славе у уредништву презвитера Бранислава Кличковића.

Књига се бави можда и најбитнијим идентитетским питањем српског народа и православног етоса, али са црквеног становишта, што је врло битно јер се о Крсној слави до ове књиге у српској јавности шаролико писало, па су се методолошки мешале етнолошке, социолошке и црквене претпоставке, тако да је на крају таквих истраживања закључак морао да буде сагледаван са више становишта.

Међународни научни скуп „Ниш и Византија“

У организацији Града Ниша, Универзитета у Нишу и Православне Епархије нишке ове године у форми WЕБ конференције одржаће се 19. по реду Међународни научни скуп Ниш и Византија. Уживо online програм отварања овогодишњег научног скупа је заказан за среду, 3. јун 2020. године, са почетком у 17,30 сати.  Параметри за приступ online догађају - програму отварања (http://www.nisandbyzantium.org.rs/srpski.php) током којег ће се представници Града Ниша, Универзитета у Нишу, Православне Епархије нишке, као и угледна научна имена која промовишу симпосиоон и зборник прошлогодишњих радова Ниш и Византија XVIII, обратити учесницима и присутној публици на WЕБ конференцији: