Култура

Kулт Пресвете Богородице у Боки Которској

У предвечерје великог празника Успења пресвете Богородице Госпођиндана, свечано је прексиноћ било у порти манастира Савина, чија је то и храмовна слава. На свету Lитургију окупља се мноштво народа, вјерника из Херцег Новог и цијеле Боке, а посебна част и радост да су народом и свештеницима били Слободан Бајић, конзул републике Србије у Херцег Новом и пјесник Гојко Ђого. Ту су била и дјеца са Косова и Метохије коју у Игало доводи НВО Сложно у невољи из Ниша. Организатори „Трга од ћирилице су овог пута термин уступили СПКД „Просвјета Херцег Нови, да поводом празника, у сарадњу са Колом српских сестара, приреди духовну академију. Славље је допуњено наступима црквених хорова „Свети Сава из Херцег Новог и „Рождество из Бијеле, као и бројних пјевача озбиљне музике.

У Галилеји откопана древна синагога

Можда је Господ Исус походио ову синагогу

Јерусалим, 29.8.2016. - Током археолошких радова у Галилеји откривена је синагога, једна од најстаријих у тој области, јавља Седмица ру.

Mеланхтон:Идеолог Реформације

Heinz Scheible: Melanchthon. Vermittler der Reformation. Eine Biographie. C.H.Beck, München 2016.

Филип Меланхтон је био један од најзначајнијих Лутерових савременика и сабораца. Професор грчког језика, ниског раста, који је тихо и замуцкујући зборио, биo је, дакако, уз Лутера, spiritus agens, комуникатор и харизматични посредник Реформације. Он је водио политичке преговоре и теолошке разговоре, вазда бивајући на путу и у покрету у реформатској мисији, састављајући небројена писма и популаризујући Реформацију као педагошко-просветитељски покрет.

Хајнц Шајбле, који је већ писао о Меланхтону, сада је, у предвечерје 500-годишњице Реформације, радикално ревидирао и проширио своју Меланхтонову биографију. Када је Меланхтон 1518.г., као двадесетједногодишњак из Тибингена дошао у Витенберг, четрнаест година старији Лутер је био њиме одушевљен описавши га као ”очаравајућег човека са надљудским особинама”. Брзо се развило дубоко пријатељство између сензибилног хуманисте Меланхтона и побуњеника теолога Лутера. Њихов однос је био тумачен моделима који су често били у раљама овешталих клишеа двоструких портрета. При томе је често улога Меланхтона као реформатора остајала недовољно осветљена, односно превиђана.

Споменица у част Чедомира М. Лучића

Књига Споменица научника и књижевника Чедомира М. Лучића представљена је 20. августа 2016. године у манастиру Косијерево. Чланове породице, пријатеље и поштоваоце научног дјела проф. др Чедомира Лучића, који је овоземаљски живот напустио прије двије године, као и учеснике промоције недавно објављене књиге, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Трг од ћирилице: Ранку Јововићу „Печат Херцега Шћепана“

Трг од ћирилице: Ранку Јововићу „Печат Херцега Шћепана“
Трг од ћирилице: Ранку Јововићу „Печат Херцега Шћепана“
Трг од ћирилице: Ранку Јововићу „Печат Херцега Шћепана“
Трг од ћирилице: Ранку Јововићу „Печат Херцега Шћепана“

На „Тргу од ћирилице“ у Херцег Новом 24. августа 2016. године пјеснику Ранку Јововићу свечано је уручена књижевна награда „Печат Херцега Шћепана“.

У име жирија образложење је саопштио књижевни критичар Желидраг Никчевић који је, између осталог,  рекао да је Јововић, као лиричар изузетне снаге, својим укупним стваралаштвом дао значајан допринос очувању ћириличног предања и свесловенских вријености. -И заиста, ово што пише Ранко Јововић и није само поезија. Ово је глас са границе, крик са границе и магија са границе, рекао је Никчевић. Награду копију ктиторског натписа херцега Шћепана Вукшића Косаче на цркви Светог великомученика Георгија у Сопотници код Горажда, рад - калиграфију монахиња манастира Жупа Никшићка, лауреату је уручио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Добротворни концерт за храм у Бару

У Бару је 18. августа 2016. године, ради прикупљања средстава за завршетак радова на Саборном храму Светог Јована Владимира, који ће бити освештан 25. септембра ове године, одржан добротворни концерт Бојане и Николе Пековића, и Александра Јаковљевића.