Култура

УНЕСКО разматра могућност обнове историјског изгледа Кремља

Стручњаци УНЕСКО стигли су у Москву да размотре могућности обнављања историјског изгледа Кремља што обухвата манастире Чудов и Вазнесење на својој територији. Стручњаци су почели да истражују територију Кремља, Интерфаксу је изјавио извор у Министарству културе.

Културна Академија Гугл покренула заједнички пројекат са Тројицко-Сергејевском лавром

Културна Академија Гугл покренула је заједнички пројекат са Тројицко-Сергејевском лавром почетком октобра 2014. године

Уз помоћ Street View технологије, унутрашњост и спољашњост Лавре биће потпуно дигитализована. Људи широм света сада су у могућности да прођу виртуелном туром кроз манастир и да погледају унутар његових цркава, да истраже светски познате иконе које је насликао Андреј Рубљев а сребрни храм са светим моштима Преподобног Сергиј; и такође да науче нешто више о изградњи и развоју манастира након што посете дигиталну изложбу.

Најтраженија књига на 59. Међународном сајму је књига о Светој Петки, храм Силаска Светог Духа на апостоле, Рума 2014.

Издање ове књиге је приредио протопрезвитер Сретен М. Лазаревић, док јерецензент протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, професор Православног богословског факултета. Извесне текстове из румунских изворника превео је Арсеније Бугарски.

Из штампе изашао 240. број „Светигоре“

Богатство јесењих слава прати и учесталост појаве нових бројева „Светигоре“, тако се након мјесец дана на Лучиндан појавио нови, 240. број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Истога дана када се празнује Свети Лука празнује се и Свети Петар Цетињски чудотворац, а његов наследник попео се на трон владара Црне Горе. Лози Петровића посвећена је бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Огњиште светородне лозе Петровића“, изговорена у мају прошле године на Његушима. Утемељење на вјери изор је Његошевих рефлексија, о томе казује проф. др Јово Радош у тексту „Борба као суштаство света у Његошевом песништву“, а о моралној димензији Његошевог дјела бесједи проф. др Ново Вујошевић.

59. Међународни сајам књига

59. Међународни сајам књига од 26.октобра до 2.новембра  у Београду. Српска Православна Црква ће представити своја издања у хали 1 (први прстен) и у хали 4.

Централни догађај овогодишњег Сајма књига, када је у питању црквено издаваштво, представља представљање „Споменице Владичанства сремског“, капиталног издања, Епархије сремске, које на више од 1200 страна говори о нашим коренима, култури, историји, духовности. Ова вредна књига,м иначе добитник Златног печата на Међународном сајму Графима 2014, може се наћи на штандовима Православља (хала један) и у IV хали на штандовима  Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке и СПЦО Рума -  храм Силаска Светог Духа на апостоле.