Култура

Концерт традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду

Једанаести по реду добротворни концерт традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду биће одржан у недељу, 4. децембра 2016. године, у Позоришту младих у Новом Саду, са почетком у 19 часова. Тим поводом, у просторијама Црквене општине новосадске 1. децембра 2016. године је одржана конференција за медије на којој су представници Српске православне Црквене општине новосадске, Исламске заједнице Србије и Јеврејске општине Нови Сад најавили предстојећи добротворни концерт. Поред наведених представника традиционалних Цркава и верских заједница, у организoвању концерта учествује и Римокатоличка жупна црква Име Маријино, Словачка Евангеличка Црква и Реформатска Хришћанска Црква, чији  представници нису били у могућности да дођу на конференцију.

Помпеји

„Рим је широки музеј, Помпеји су жива антика”

У једном познатом писму једном своме пријатељу је римском историчару Тациту писао је Плиније Млађи о силовитој ерупцији Везува у години 79. пре Христа и, у маниру антитетичне хиперболе, то назвао ”разарањем најлепшег пејсажа на земљи”. Уједно истиче да ће ова ”ужасна природна катастрофа” дати бесмртну славу погођеним градовима и њиховим житељима.

И заправо тако су градови у околини Везува тек открићем Херкуланеума и Помпеја на почетку археолошких ископавања између 1738. и 1748. откривени под дебелим слојевима вулканског пепела, ступили на светлост дана западне културе. Њихова историја рецепције припада најинтензивнијим дискурсима културне историје која је архитектуру, историју уметности, књижевност, филм и музику трајно обележили.

Капитална монографија о Хиландару

Нова монографија проф. др Мирка Ковачевића, главног архитекте Обнове Хиландара представља плод пет деценија дугог рада на заштити и обнови хиландарског градитељског наслеђа и намењена је како стручној, тако и широкој публици. Издање је помогла Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије. 

У наставку доносимо приказ књиге који је написао архитекта Стевица Трипковић, дугогодишњи сарадник проф. Ковачевића у Хиландару.

Грејам Спик: Света Гора, обнова у рају

Нова књига „Света Гора, обнова у рају“ писца Грејама Спика у преводу проф. др Владете Јанковића. Књигу су заједнички издали Друштво пријатеља Свете Горе Атонске из Београда и Задужбина Светог манастира Хиландара. Писац књиге Грејам Спик (Graham Speake) рођен је у Лондону, где је завршио престижну средњу школу Светог Павла. Дипломирао је класичну филологију на Тринити Колеџу у Кејмбриџу, а докторирао на Оксфордском универзитету са темом о византијској трансмисији старогрчке књижевности. Током читавог радног века бавио се издаваштвом, са посебним интересовањем за грчко културно наслеђе.

Бањалучки хорски сусрети

Наступом Хора свештеника Епархије бањалучке 24. новембра 2016. године у храму Христа Спаситеља у Бањој Луци отворен је 13. Међународни хорски фестивал Бањалучки хорски сусрети 2016.

Свечана академија поводом Дана присаједињења

Свечана академија поводом обележавања Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији одржана је 25. новембра 2016. године у Српском народном позоришту у Новом Саду. Академији су поред председника Републике Србије г. Томислава Николића, председника Покрајинске владе г. Игора Мировића и градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића присуствовали и Преосвећена Њихова Преосвештенства господа Eпископи бачки Иринеј, банатски Никанор и сремски Василије.