Култура

Гласник бр.7/2014

Православни верници улажу у холивудске филмове чија је тема Русија

Руски православни филантропи намеравају да финансирају велики број холивудских филмова са руском тематиком. Први од ових филмова могао би бити холивудска адаптација о Великом Тамерлану, турко-монголском освајачу. Андреј Поклонски, председник Руског клуба православних филантропа, изјавио је за Известија да холивудски сценаристи управо раде на сценарију филма. Сценарио „спаја занимљиву радњу, јаке карактере и велику драму“, рекао је Поклонски, додавши да је продуцент „Екс-мена“ Ралф Винтер већ изразио интересовање за овај пројекат. Тренутно се тражи режисер.

Панчевачко српско црквено певачко друштво

Није први пут да се име Панчевачког српског црквеног певачког друштва издигне из мноштва хорова, и световних и црквених, на нашим просторима. Ово друштво већ 176 година (од 1838.) пише занимљиве странице српске историје. Лица која виђамо у овом хору, поново омасовљеном у последњих двадесетак година,  мењају се. Старије генерације чувају квалитет и сећања због којих су још у Друштву. Новопридошли, млади, жедно пију све старе приче, слушају снимке старих извођења и труде се да што пре и сами допишу део себе у историју, тако богату.

Изложба слика у Саборном храму у Шапцу

Изложба слика у Саборном храму у Шапцу
Изложба слика у Саборном храму у Шапцу
Изложба слика у Саборном храму у Шапцу
Изложба слика у Саборном храму у Шапцу

У склопу обележавања стогодишњице од страдања Шапца и Шабачке Цркве у Првом светском рату, у броду Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, приређена је изложба слика ликовне колоније „Накучани 2014.“  Млади уметници из целог света приказали су своје виђење Првог светског рата. Иако је од великог рата прошао читав један век, стваралачкој души уметника није тешко да бојама одслика и прикаже сурови релизам  рата.