Култура

Православни верници улажу у холивудске филмове чија је тема Русија

Руски православни филантропи намеравају да финансирају велики број холивудских филмова са руском тематиком. Први од ових филмова могао би бити холивудска адаптација о Великом Тамерлану, турко-монголском освајачу. Андреј Поклонски, председник Руског клуба православних филантропа, изјавио је за Известија да холивудски сценаристи управо раде на сценарију филма. Сценарио „спаја занимљиву радњу, јаке карактере и велику драму“, рекао је Поклонски, додавши да је продуцент „Екс-мена“ Ралф Винтер већ изразио интересовање за овај пројекат. Тренутно се тражи режисер.

Панчевачко српско црквено певачко друштво

Није први пут да се име Панчевачког српског црквеног певачког друштва издигне из мноштва хорова, и световних и црквених, на нашим просторима. Ово друштво већ 176 година (од 1838.) пише занимљиве странице српске историје. Лица која виђамо у овом хору, поново омасовљеном у последњих двадесетак година,  мењају се. Старије генерације чувају квалитет и сећања због којих су још у Друштву. Новопридошли, млади, жедно пију све старе приче, слушају снимке старих извођења и труде се да што пре и сами допишу део себе у историју, тако богату.

Изложба слика у Саборном храму у Шапцу

Изложба слика у Саборном храму у Шапцу
Изложба слика у Саборном храму у Шапцу
Изложба слика у Саборном храму у Шапцу
Изложба слика у Саборном храму у Шапцу

У склопу обележавања стогодишњице од страдања Шапца и Шабачке Цркве у Првом светском рату, у броду Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, приређена је изложба слика ликовне колоније „Накучани 2014.“  Млади уметници из целог света приказали су своје виђење Првог светског рата. Иако је од великог рата прошао читав један век, стваралачкој души уметника није тешко да бојама одслика и прикаже сурови релизам  рата.

Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године

Ставрофорный протоиерей Саво Б. Йович [протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић]

Этническая чистка и геноцид славянской культуры на Косове и в Метохии: Свидетельство о страдании Сербской Православной Церкви и сербского народа [Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године]

Москва: Паломник, 2014. ISBN: 9785880600748 Језик: руски, Тврди повез; 21,5 cm ; 224 стр.

Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић већ више од 20 година објављује књиге, истражује и отворено пише о страдању Српске Цркве, свештенства и српскога народа. Сабравши сва дотадашња истраживања, са философском дистанцираношћу (и поред ауторовог личног искуства – вишегодишњег робијања у послератном, комунистичком режиму), и на основу изворишних, аутентичних докумената, у штампи се, пре неколико година, појавило његово дело под насловом Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године.

Христо Јанарас: Црква у посткомунистичкој Европи

У августу је у издању Центра за истраживање православног монархизма из Београда, са благословом духовног покровитеља Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја, објављен српски превод књиге др Христа Јанараса - ''Црква у посткомунистичкој Европи''. Ово је први превод овог значајног дела са енглеског на било који други језик и објављен је уз дозволу Његовог Високопреосвештенства Митрополита дарданелијског г. Никите (Лулиаса), директора Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију.

Дело је првобитно објављено 2003. године Господње, од стране Православног Института Патријарха Атинагоре а ради се о обимом малој књижици која је заправо текст трију предавања најважнијег грчког (и уопште - православног) савременог философа, која је он одржао постдипломцима, магистрантима и докторантима на Берклију, 1998. године.