Култура

Ликовна колонија у контејнерском насељу Сајмиште у Петрињи

Ликовна колонија у контејнерском насељу Сајмиште у Петрињи
Ликовна колонија у контејнерском насељу Сајмиште у Петрињи
Ликовна колонија у контејнерском насељу Сајмиште у Петрињи
Ликовна колонија у контејнерском насељу Сајмиште у Петрињи

На молбу становника стамбеног контејнерског насеља Сајмиште у Петрињи, у организацији Српског културног друштва Просвјета – Пододбор Петриња и Српске православне црквене општине у Петрињи, 27. јула 2021. године, у кругу насеља и будућег контејнерског пословног центра организована је ликовна колонија под називом „Буђење светлости“.

Друга свеска часописа „Николајеве студије“

Николајеве студије, година I, број 2, https://nicholaistudies.org/2021/I, Београд: Хришћански културни центар „др Радован Биговић“, 2021. 330 стр.

Из штампе је изашла друга свеска Николајевих студија, међународног часописа за истраживање богословског и црквеног доприноса Николаја Велимировића.

У другој свесци Николајевих студија објављен је есеј брата Ришара из Тезеа надахнут мислима владике Николаја, чланак епископа Иринеја Добријевића о мисији Николаја Велимировића у Америци 1915–1918. године, као и чланак Славице Поповић Филиповић о мисији Николаја Велимировића у Великој Британији током Првог светског рата.

Глас Епархије нишке, број 21 (3/2021)

Садржај трећег броја часописа Глас за 2021. годину, двадесет први по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом обележавања двестоте годишњице страдања мученика нишких. Тим поводом у овом броју објављен је чланак протојереја Петра В. Гагулића под насловом „Вешала на Нишави“ из 1971. године, као и текст протођакона Далибора Мидића о споменику обешеним Нишлијама, а на предњој корици стоји фотографија са помена пострадалом митрополиту Мелетију, који је служио Епископ нишки г. Арсеније у порти Саборног храма у Нишу.

Владика шумадијски Сава Вуковић, Споменица 2001-2021.

Ове године се навршава двадесет година од упокојења наше истакнуте црквене личности - др Саве Вуковића, Епископа шумадијског (1977-2001). Тим поводом, Издавачка установа Епархије шумадијске Каленић објавила је публикацију Владика шумадијски Сава Вуковић, Споменица 2001-2021. Ова, по свему, репрезентативна Споменица, обухвата пет целина, праћених мноштвом фотографија и илустрација, кроз које се приказује рад овог знаменитог архијереја друге половине XX века. Како би читалац стекао целовиту слику о епископу Сави, галерије фотографија настоје да хронолошки прикажу његову делатност – почев о најранијих дана па све до упокојења.

Косидба у Каменој Гори

Пре осам година у Каменој Гори Удружење грађана „Мајкина душа“ иницирало је оживљавање косачке мобе. После прошлогодишње паузе, због пандемије, поново су се окупили косци из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Пре такмичарског програма, владика милешевски Атанасије служио је молебан, а показао је умешност и са косом. Косидби у Каменој Гори циљ је да путеви у том крају оживе како за мештане тако и за госте које радо дочекују.

25. Мишићеви дани у Мионици

 25. Мишићеви дани у Мионици
 25. Мишићеви дани у Мионици
 25. Мишићеви дани у Мионици
 25. Мишићеви дани у Мионици

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије присуствовао је свечаној академији поводом завршетка јубиларних 25. Мишићевих дана у Мионици, највеће манифестације у војводиној вароши.