Култура

Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој!

Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој!
Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој!
Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој!
Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој!

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, поводом обележавања Мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији 2004. године, у организацији Православног центра за младе Митрополије дабробосанске Свети Петар Сарајевски у Културном центру Источног Новог Сарајева 17. марта 2018. године отворена је изложба под називом Да се не заборави! Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој!.

Меморијално друштво „Рација 1942“ у Чуругу

За новог председника Меморијалног друштва Рација 1942 у Чуругу, једногласно је изабран г. Божидар Војиновић, дугогодишњи члан Удружења. Меморијално друштво Рација 1942 је основано 28. октобра 2009. године, са циљем очувања достојанственог сећања на страшне догађаје и све недужне жртве овог геноцидног злочина.

Представљен први том Енциклопедије Републике Српске

Академија наука и уметности Републике Српске представила је 15. марта 2018. године у Српској академији наука и уметности први том Енциклопедије Републике Српске, А-Б. Говорили су академици Владимир Костић, председник САНУ, Рајко Кузмановић, председник АНУРС, Љубомир Зуковић, потпредседник АНУРС, Васкрсија Јањић, потпредседник АНУРС и Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС док је представљање модерирао академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ.

Отворена изложба „Да се не заборави“

Студенти завршних година Академије за уметности и косервацију Српске Православне Цркве заједно са својим менторима приредили су 12. по реду изложбу „Да се не заборави“ у Парохијском дому храма Светог Саве на Врачару, поводом обележавања 14 година од погрома на Косову и Метохији. Изложбу су отворили отац Далибор Стојадиновић и историчар уметности Оливер Томић. Изложба представља 13 копија чувених фресака из манастира и цркава јужне српске покрајине, који су порушени, оштећени и којима се данас не може лако и безбедно присутупити. 

Разговори са старцем Илијом

У суботу, 17. марта 2018. године, у Николајевској цркви у Земуну, пред великим бројем верника, одржано је духовно вече са представљањем књиге Разговори са старцем Илијом Оптинским. Гост-предавач био је јеромонах Игнатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира у Москви и уредник интернет странице Православие.ру, а домаћини старешина светиње отац Драшко Тепавац и издавач Никола Дробњаковић.

Граховско грдно судилиште

Граховско грдно судилиште
Граховско грдно судилиште
Граховско грдно судилиште
Граховско грдно судилиште

У крипти подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог 18. марта 2018. године приказан је документарнои филм Веселина Матовића „Граховско грдно судилиште, који се бави страдањем невиних жртава комунистичког терора на Грахову од 1941. до 1945. године.