Култура

Васкршња манифестација, Велика Плана, 2014.

На позив директора Економско-угоститељске школе „Вук Караџић“ – Велика Плана, госпође Александре Илић, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске су присуствовали традиционалној манифестацији „Најлепше васкршње јаје“, организованој на Велику среду, 16. априла 2014. године, у школском ресторану. Манифестација представља наградно такмичење у украшавању васкршњих јаја. На такмичењу су учествовали ученици скоро свих основних школа са територије општине Велика Плана. Свечаности су присуствовали и директор школе „Надежда Петровић“ – Весна Илић, старешина Цркве у Великој Плани протојереј-ставрофор Зоран Тирнанић и локални координатор верске наставе ђакон Радомир Јанковић. На почетку, секретар нашег Одбора, протођакон Златко Матић, се присутнима обратио беседом, коју као својеврсну васкршњу честитку свим координаторима, вероучитељима и ученицима на територији наше Епархије, преносимо у целости:

"Златно перо” додељено Зорици Зец

Данас је у Свечаној сали Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону додењено новинарско признање Златно перо Штајерске Зорици Зец, сарадници Информативне службе Српске Патријаршије и њених штампаних издања Православља, Гласника главној и одговорној уредници сајта Српска дијаспора.

Награду је уручио Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник „Штајерских новина“ (Марибор). Он је нагласио да се у образложењу Скупштине штајерске српске заједнице истиче се да се ово високо признање, већ девет година заредом, додељује „најизразитијим новинарима са свих пет континената“, с тим да је ове године одлука да се признање додели Зорици Зец донета једногласно на заседању Скупштине.

Мысли о добре и зле св. владике Николаја охридског и жичког

Мысли о добре и зле св. владике Николаја охридског и жичког, Минск, Белорусија, 2014,са допуштењем Издавачког савета Белоруске Православне Цркве; превод на руски језик: академик Иван Чарота

Један од најревноснијих српских посленика у свету, проф. др Иван Чарота, шеф Катедре за славистику и оснивач Катедре за србистику на Филолошком факултету Белоруског државног универзитета у Минску, неуморно преводи дела и мисли светог Владике Николаја Охридског и Жичког.

***

Књиге нашег светитеља Николаја Охридског и Жичког преводе се и издају у Русији на десетак места, у Москви, Петербургу, Саратову и у манастирима широм Русије. Академик Иван Чарота је превео на руски језик и у Белорусији објавио осам књига Владике Николаја. Неке од тих књига имале су по два-три издања у тиражу од пет, десет, па и дванаест хиљада примерака. 

Нови број дечјег часописа „Камбанка” (Звонце)

Пред празник Цвети изашао је из штампе први број дечјег листа „Камбанка“ за 2014. годину. Почетне странице су посвећене библијском догађају свечаног уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Уметница Цветана Векова је илустровала житија свете браће Ћирила и Методија. Исто тако је прекрасно изображен празник Васкрсења Христовог. Изабране приче и приповести из хришћанског живота такође су занимљиве, јер пружају дивне поруке деци како да се упућују у врлински живот.

Јустинове Благовести

Јустинове Благовести
Јустинове Благовести
Јустинове Благовести
Јустинове Благовести

Матија Бећковић гост традиционалне врањске манифестације Јустинове Благовести

Поводом празника Благовести и дана рођења и упокојења преподобног оца Јустина Поповића, а у оквиру манифестације ''Јустинове Благовести'', у недељу, 6. априла 2014. годне, у Дому Војске у Врању одржана је Свечана академија. Гост ове традиционалне манифестације, чији је организатор Православна епархија врањска и Књижевна заједница "Борисав Станковић" из Врања, био је академик Матија Бећковић.