Догађаји (концерти, изложбе)

Стојте, галије царске

Имамо част да Вас обавестимо и позовемо на конференцију за штампу која ће се одржати у Прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6/3, дана 15. септембра 2014. год. у 12 часова, поводом извођења драмско-музичког сказанија (спектакла) ”СТОЈТЕ, ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ”, којим се, под покровитељством Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, обележава стогодишњица од почетка Првог светског рата.

Изложена лична библиотека патријарха Павла

Поводом 100 година од рођења патријарха Павла, у Централном холу Народне библиотеке Србије свечано је отворена изложба личне библиотеке патријарха Павла под насловом „Говорим, а ћутим”.

Изложбу је отворио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Изложба посвећена личној библиотеци патријарха Павла један је од резултата Протокола о сарадњи Српске Православне Цркве и Народне библиотеке Србије који су 6. септембра 2012. године потписали Патријарх српски г. Иринеј и тадашњи в. д. управника националне библиотеке г. Дејан Ристић. Протокол о сарадњи има за циљ континуирану бригу о библиотечком фонду Српске Православне Цркве и до сада је реализован читав низ активности попут укључивања Библиотеке Српске Патријаршије у национални узајамни каталог, као и стручне обраде личне библиотеке патријарха Павла.

Слике Цетињског манастира у Јужној Африци

Слике Цетињског манастира у Јужној Африци
Слике Цетињског манастира у Јужној Африци
Слике Цетињског манастира у Јужној Африци
Слике Цетињског манастира у Јужној Африци

Фотографије здања Цетињског манастира заступљене су на видном мјесту на међународној изложби архитектуре у Дурбану у Јужноафричкој Републици. Поред презентације на изложби и у  каталогу изложбе на првим страницама налазе се фотографије цркава Цетињског манастира, укључујући и разорену цркву Светог Петра Цетињског са Његошевом гробницом на врху Ловћена. Презентација о којој је ријеч нашла се на престижној свјетској изложби архитектуре захваљујући проф. др Светиславу Г. Поповићу, са Архитектонског факултета у Подгорици.