Филм

Дани руског филма у Требињу

Такве вјере ни у Израиљу не нађох

Такве вјере ни у Израиљу не нађох
Такве вјере ни у Израиљу не нађох
Такве вјере ни у Израиљу не нађох
Такве вјере ни у Израиљу не нађох

Филм „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“, у производњи манастира Острог аутора Радисава Јеврића, приказан је на 19. филмском фестивалу у Москви, који се одржава од 24. до 27. новембра. Филм свједочи о духовном и тјелесном исцјељењу татарке Софије у манастиру Острогу. Сниман је четири године. Филм је учествовао и на фестивалу ”Златни Витез” у Русији. Филм је на руском језику, а преведен је на српски, грчки, француски, шпански, њемачки.

Честитке патријарха Кирила Емиру Кустурици

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, честитајући Емиру Кустурици шездесети рођендан, казао је: „Ви сте веома познат режисер, творац читавог низа филмова који су ушли у златни фонд светске кинематографије. Кроз своје стваралаштво Ви сведочите о лепоти Ваше домовине, њеној богатој култури и традицији и говорите о тешком животу српског народа. Хтео бих да истакнем Ваш допринос у потврђивању и промовисању хришћанских вредности у друштвеном животу и јачању јединства словенских народа“. Патријарх је пожелио режисеру „здравља и духовне снаге за нова остварења и Божје помоћи у сваком добром делу“.

Троицкосавск – Кјахта Грофа Саве Владиславића

Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића

РТС2, субота, 25. октобар 2014. у 18,05 часова - У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, Гроф Сава Владиславић (1663. Јасеник, Херцеговина - 1731. Санкт Петербург, Русија), док је за руски двор преговарао и успоставио границу Русије са Кином. Огромна је важност подухвата Грофа Саве Владиславића, који је коначно утврдио 6000 км дугачку границу, између Русије и Кине, у XVIII веку, која скоро неизмењена, траје и до данас. Била је то круна активности човека - војног саветника цара Петра Великог (1672. Москва - 1725. Санкт Петербург ) у више ратова, који је основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег песника Пушкина, пунио Ермитаж делима великих мајстора, био је Србин који никада није заборавио одакле потиче.

Дани руског дечјег филма

«Дани руског дечјег филма у Србији  «Бајке детињства»  биће одржани од 13.09. до 17.09.2014.године у Крушевцу. Програм »Фестивала“ предвиђа приказивање 18 филмова, међу којима: 11 ктаткометражних анимираних филмова, 2 дугометражна цртана филма, 2 играна  и 3 документарна филма. Једна од главних пратећих  манифестација „Дана руског дечијег филма“ биће и округли сто под називом  «Руско кино наслеђе  - улога у изучавању руског језика у Србији».

Православни верници улажу у холивудске филмове чија је тема Русија

Руски православни филантропи намеравају да финансирају велики број холивудских филмова са руском тематиком. Први од ових филмова могао би бити холивудска адаптација о Великом Тамерлану, турко-монголском освајачу. Андреј Поклонски, председник Руског клуба православних филантропа, изјавио је за Известија да холивудски сценаристи управо раде на сценарију филма. Сценарио „спаја занимљиву радњу, јаке карактере и велику драму“, рекао је Поклонски, додавши да је продуцент „Екс-мена“ Ралф Винтер већ изразио интересовање за овај пројекат. Тренутно се тражи режисер.