Филм

Људи осећају благослов и доброту у филму

Људи осећају благослов и доброту у филму
Људи осећају благослов и доброту у филму
Људи осећају благослов и доброту у филму
Људи осећају благослов и доброту у филму

Интервју: Горан Радовановић, редитељ филма „Енклава“. „Енклава“ је метафизичка порука о суживоту кроз могућност љубави, до које се долази прочишћењем након покајања.

Потресна прича о Милици

Промоција дугометражног документарног филма "Милица", потресне приче о животу осмогодишње Милице Ђорђевић, јединог преосталог српског детета у царском граду Призрену на Косову и Метохији, аутора, сценаристе и режисера Драгана Елчића, биће одржана у Великој дворани Дечјег културног центра Београд, у петак, 20. фебруара 2015. године од 20 часова. Проф. Елчић за Радио Слово љубве  говори о четири карактера која носе причу о одрастању и животу без слободе, о неизвесности школовања, подршци Српске Цркве и реализацији ванвременског и аполитичног филма који не очекује награде, већ буђење савести људи.

Друго Крштење Русиjе

За 25 година Руска Православна Црква је у Русији и у целом свету саградила 25 хиљада храмова. Хиљаду храмова годишње, три храма дневно. У историји хришћанства никад се није десило ништа слично.

У филму учествују патријарх Кирил, руски председник Владимир Путин, јерарси Руске Православне Цркве из Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије, Естоније, Средње Азије, Казахстана и других земаља. Такође ћете видети јединствене кадрове с монашког пострига, свештеничке хиротоније, хронику с познатим старцем Јованом Крестјанкином, чућете причу коју је испричао носилац духовног предања, знаменити старац Илија... Документарни филм „Друго Крштење Русије“ приказан је на телевизијском каналу „Росија 1“, а уприличен је поводом 1025. годишњице Крштења Русије. Аутор и водитељ: Митрополит Волоколамски Иларион.

Проф.Рајко Д. Блажић: Записи једног вајара

Поштовани, радосни смо да Вас обавестимо да ће пројекција документарно-есеистичког филма проф.Рајка Д. Блажића „Записи једног вајара“ бити одржана у Градској кући у Лајковцу на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2015. године, у 19 сати. Филм приказује ток обнове камених гробних места-ћивота Светог Саве и Светог Краља Владислава у манастиру Милешеву после 766 година. Обнова је рађена пре 14 година без помоћи надлежних институција, под отвореним небом у порти цркве Светог архангела Михаила у селу Јабучју код Лајковца. Аутор филма шаље поруку о уметности, љубави према отаџбини, не потцењујући никога износи најлепшe особине српског народа. Улаз слободан. Добро дошли!

Школско-образовни документарни филм “1219.”

Прослављајући школску славу Светог Саву, 52 школе Поморавског округа су на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и школске управе у Јагодини, својим ученицима приказале школско-образовни документарни филм “1219.”

Све је почело идејом координатора за верску наставу Беличког намесништва, вероучитеља Бориса Милосављевића, који је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, био иницијатор пројекта. Вероучитељ Борис је о својој идеји заједно са намесником беличким јерејем Миломиром Тодоровићем, разговарао са директором РТВ Јагодина г. Љубишом Батом Вујићем, који је са великим задовољством подржао и учествовао у њеној реализацији.

Филм Митрополита Илариона о Православљу у Грузији

Данас, 20. децембра 2014. на ТВ каналу „Русија – Култура“ приказан је документарни филм Митрополита волоколамског Илариона о Православљу у Грузији; режисер је Димитрије Мендељејев.

Филм приказује савремени живот Грузинске Православне Цркве и њену историју. Митрополит казује о храмовима и манастирима, о светињама ове Цркве, њеном поглавару – Свјатејшем и Блажењејшем Патријарху католикосу све Грузије Илији II, о томе како живе монаси и монахиње ове сестринске Цркве и др.