Филм

Сами - филм о аутизму приказан у Неготину

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, у четвртак, 27. октобра 2016. године, на дан Преподобне мати Параскеве, у биоскопу "Крајина" приказан  је документарни филм о аутизму под називом "Сами", аутора јереја Жељка Гардовића. Пројекција је одржана под покровитељством Општине Неготин и у организацији Основне школе за образовање ученика са сметњама у развоју "12. септембар" у Неготину, Дома за децу и омладину "Станко Пауновић" из Неготина и Историјског архива у Неготину. Овај филм је својеврсни позив Цркви и друштву да се што активније укључе у решавање проблема које особе са аутизмом имају.

Фестивал православног филма „Снажни духом“

Фестивал православног филма „Снажни духом“
Фестивал православног филма „Снажни духом“
Фестивал православног филма „Снажни духом“
Фестивал православног филма „Снажни духом“

Град Крушевац, у сарадњи са Епархијом крушевачком, домаћин је другог по реду међународног фестивала православног филма Снажни духом. Фестивал је свечано отворен у Крушевачком позоришту и трајаће четири дана. Гледаоци ће бити у прилици да погледају 22 остварења, анимираних, документарних и играних филмова. Пројекције ће бити у Белој сали Културног центра Крушевац, а улаз је бесплатан.

Филм митрополита Илариона „Православље у српским земљама“

Дана 11. августа 2016. године у 22,15 часова на ТВ каналу „Спас“, приказаће се филм „Православље у српским земљама“. Аутор и водитељ је Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев). Филм је урађен у студију „Неофит“ по наруџбини Добротворног фонда Светог Григорија Богослова уз подршку Федералне агенције за штампу и комуникацију. Ауторски документарни филм митрополита Илариона посвећен је историји и савременом положају Православне Цркве у српским земљама, њеним светињама и манастирима.

Филм „Бели анђео“ о Великој војвоткињи Јелисавети Феодоровној Романовој створен у песку

Кримска уметница за анимације с песком Ксенија Симонова (31) завршила је рад на новој приповести у песку и представила је током празника Новомученице Јелисавете (Романове) и искушенице Варваре (Јаковљеве). „Овај филм је посвећен животу и смрти Велике војвоткиње,“ рекла је гђа Симонова.  „Филм је настао током мог путовања у Алапајевск 2011. године, кад смо, на позив Митрополита јекатеринбушког и веркотурјевског Кирила, ја и мој супруг отишли у Јекатеринбург поводом прославе „Царских дана“. Последњег дана путовања, 18. јула, отишли смо у Алапајевск, где смо посетили зграду која се зове Наполнајевска школа – место где је Света Јелисавета провела последње  месеце свог живота пошто је ухапшена. Ово је зграда и њене собе и учионице су минијатурне. У једној од ових соба је Јелисавета Теодоровна живела заједно са Светом искушеницом Варваром. Мушкарци су живели у другим собама – неколико у свакој...

Друго филмско саборовање у Прибоју

Друго филмско саборовање у Прибоју
Друго филмско саборовање у Прибоју
Друго филмско саборовање у Прибоју
Друго филмско саборовање у Прибоју

Поводом прославе Празника над празницима и славе храма Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, у граду на Лиму је у организацији овдашње Црквене општине одржано друго по реду филмско саборовање под називом „Бели Анђео“ од 9. до 12. маја 2016. године Господње у Великој сали Гимназије.