Филм

Филм Митрополита Илариона о Православљу у Грузији

Данас, 20. децембра 2014. на ТВ каналу „Русија – Култура“ приказан је документарни филм Митрополита волоколамског Илариона о Православљу у Грузији; режисер је Димитрије Мендељејев.

Филм приказује савремени живот Грузинске Православне Цркве и њену историју. Митрополит казује о храмовима и манастирима, о светињама ове Цркве, њеном поглавару – Свјатејшем и Блажењејшем Патријарху католикосу све Грузије Илији II, о томе како живе монаси и монахиње ове сестринске Цркве и др.

Дани руског филма у Требињу

Такве вјере ни у Израиљу не нађох

Такве вјере ни у Израиљу не нађох
Такве вјере ни у Израиљу не нађох
Такве вјере ни у Израиљу не нађох
Такве вјере ни у Израиљу не нађох

Филм „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“, у производњи манастира Острог аутора Радисава Јеврића, приказан је на 19. филмском фестивалу у Москви, који се одржава од 24. до 27. новембра. Филм свједочи о духовном и тјелесном исцјељењу татарке Софије у манастиру Острогу. Сниман је четири године. Филм је учествовао и на фестивалу ”Златни Витез” у Русији. Филм је на руском језику, а преведен је на српски, грчки, француски, шпански, њемачки.

Честитке патријарха Кирила Емиру Кустурици

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, честитајући Емиру Кустурици шездесети рођендан, казао је: „Ви сте веома познат режисер, творац читавог низа филмова који су ушли у златни фонд светске кинематографије. Кроз своје стваралаштво Ви сведочите о лепоти Ваше домовине, њеној богатој култури и традицији и говорите о тешком животу српског народа. Хтео бих да истакнем Ваш допринос у потврђивању и промовисању хришћанских вредности у друштвеном животу и јачању јединства словенских народа“. Патријарх је пожелио режисеру „здравља и духовне снаге за нова остварења и Божје помоћи у сваком добром делу“.

Троицкосавск – Кјахта Грофа Саве Владиславића

Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића

РТС2, субота, 25. октобар 2014. у 18,05 часова - У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, Гроф Сава Владиславић (1663. Јасеник, Херцеговина - 1731. Санкт Петербург, Русија), док је за руски двор преговарао и успоставио границу Русије са Кином. Огромна је важност подухвата Грофа Саве Владиславића, који је коначно утврдио 6000 км дугачку границу, између Русије и Кине, у XVIII веку, која скоро неизмењена, траје и до данас. Била је то круна активности човека - војног саветника цара Петра Великог (1672. Москва - 1725. Санкт Петербург ) у више ратова, који је основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег песника Пушкина, пунио Ермитаж делима великих мајстора, био је Србин који никада није заборавио одакле потиче.

Дани руског дечјег филма

«Дани руског дечјег филма у Србији  «Бајке детињства»  биће одржани од 13.09. до 17.09.2014.године у Крушевцу. Програм »Фестивала“ предвиђа приказивање 18 филмова, међу којима: 11 ктаткометражних анимираних филмова, 2 дугометражна цртана филма, 2 играна  и 3 документарна филма. Једна од главних пратећих  манифестација „Дана руског дечијег филма“ биће и округли сто под називом  «Руско кино наслеђе  - улога у изучавању руског језика у Србији».