Музика

Аудиција за Школу црквеног појања Свети Joван Дамаскин

Певајте Господу песму нову, хвала је Његова у цркви преподобних. (Пс.149,1)

Архијерејским благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја Црквена oпштина новосадска врши упис нове генерације ученика у Школу црквеног појања Свети Joван Дамаскин. Аудиција ће бити одржана 24. септембра 2016. године у 12 часова у просторијама Радија Беседа у Змај-Јовиној улици бр. 4 на другом спрату. Детаљније информације можете наћи на интернет страници Школе Црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

При Петропавловом храму Добоју основан дјечији хор

При Петропавловом храму  Добоју основан дјечији хор
При Петропавловом храму  Добоју основан дјечији хор
При Петропавловом храму  Добоју основан дјечији хор
При Петропавловом храму  Добоју основан дјечији хор

При храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју у сарадњи свештеника почео је да дјела дјечији хор под диригентском палицом проф. Љубице Тимановић Ролд. Хор је новооснован и још траје упис нових чланова, који ће својим умилним гласовима уљепшавати богослужења у овоме светом храму. У суботу, 9. априла 2016. године, хор је имао свој први наступ у храму гдје су пјевали духовне пјесме на светој Литургији.

Јеротеј Ковиљац на Музичкој академији у Загребу

Поводом 120. годишњице рођења хрватског композитора Јосипа Штолцера Славенског Музичка академија Свеучилишта у Загребу под покровитељством Града Загреба организовала је јединствени уметничко-научни пројекат под називом „Религиофонија“.

Као увод у овај посебни културни догађај Одсек за музикологију Музичке академије организовао је осам бесплатних предавања на тему културе, уметности и човека као и улоге музике у појединим религијама и литургијама. У суботу 2. априла 2016. године у просторијама Музичке академије гост предавач био је јерђакон Јеротеј Петровић из манастира Ковиља у Епархији бачкој, који је говорио на тему „Место и улога музике у литургијској традицији Православне Цркве“.

Прво црквено пјевачко друштво „Његош“

Пјевачко друштво на Цетињу из 1871. године радило је у саставу Цетињске читаонице, с тим што се конституисало у самостално Пјевачко црквено друштво 1907. године. У ствари, Пјевачко црквено друштво „Његош“, конституисано под тим именом 1909. године, настављач је безмало четрдесетогодишње организоване музичке умјетности на аматерској основи у црногорској престоници.