Музика

Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару

Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару
Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару
Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару
Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару

Са благословом Епископа нишког г. др Јована, мушки ансамбл Црквено певачког друштва ''Бранко'' и ове године, последњих дана августа, поклонио се највећој српској светињи. Традиција ходочашћа на Хиландар у овом хору траје већ пуних двадесет година. У овогодишњем саставу ходочаника било је људи који су први пут видели Свету Гору те давне 1994. године, оних који су у организацији хора већ неколико пута посетили Хиландар, као и извесног броја младића – хорских певача који су ову светињу походили први пут.

Мокрањчеви дани у Неготину

Музички фестивал „Мокрањчеви дани“ посвећен најпознатијем српском композитору, Стевану Стојановићу Мокрањцу, одржаће се од 12. до 19. септембра у Неготину.

Звуци фанфара најавиће отварање 49. Мокрањчевих дана у петак, 12. септембра у 17 сати у дворишту Мокрањчеве куће, уз незаобилазну шесту руковет, коју ће извести здружени хорови, учесници Натпевавања и хорови из Неготина, којима ће дириговати Светлана Кравченко, проф. музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Ове године обележава се 100 година од упокојења нашег великог композитора и диригента, а свечаном беседом Мокрањцу у част обратиће се, прослављена диригенткиња Даринка Матић Маровић.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, у неготинском Саборном храму Свете Тројице, током трајања Мокрањчевих дана, одржаће се четири концерта духовне музике и тако наставити дугогодишња успешна сарадња неготинског Саборног храма и организатора овог значајног међународног фестивала. Такође, део програма трдиционално ће се одржати и у храму Свете Тројице у Мокрању надомак Неготина.

Панчевачко српско црквено певачко друштво

Није први пут да се име Панчевачког српског црквеног певачког друштва издигне из мноштва хорова, и световних и црквених, на нашим просторима. Ово друштво већ 176 година (од 1838.) пише занимљиве странице српске историје. Лица која виђамо у овом хору, поново омасовљеном у последњих двадесетак година,  мењају се. Старије генерације чувају квалитет и сећања због којих су још у Друштву. Новопридошли, млади, жедно пију све старе приче, слушају снимке старих извођења и труде се да што пре и сами допишу део себе у историју, тако богату.

Позив хоровима за учешће у заједничкој служби Божјој 28. септембра 2014. у Храму Светог Саве

Са Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја

ПОЗИВ ХОРОВИМА ЗА УЧЕШЋЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЛУЖБИ БОЖЈОЈ 28. СЕПТЕМБРА 2014. ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

У недељу, 28. септембра, навршава се сто година од упокојења највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Тим поводом, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј упућује позив свим члановима црквених хорова да узму учешће у светој архијерејској Литургији и парастосу који ће се одржати у знак сећања на Стевана Мокрањца. Здружени хорови ће певати Мокрањчеву Литургију и Опело под вођством диригента Бојана Суђића, шефа диригента Хора и Симфонијског оркестра РТС,  редовног професора и шефа Катедре за дириговање на ФМУ у Београду.