Музика

Црквена музика и Богослужење

аутор: Никола Попмихајлов

Овај рад објављен је као чланак у периодичном часопису „Истина“ Далматинске епархије са благословом Епископа далматинског г. Фотија.

На самом почетку символа православне вере каже се: Верујем у једнога Бога, Оца Сведержитеља, Творца неба и земље…“ Овде се Бог помиње као творац свега видљивог и невидљивог. Слика је јасна, недвосмислена и догматски исправна. Бог је заиста наш небески Отац. Он је Сведржитељ који је створио небо и земљу. 

„Моцартова недеља 2014“ у Салцбургу

„Моцартова недеља 2014“ у Салцбургу у знаку Арво Перта, православног композитора

Сваке године у јануару о Моцартовом рођендану, који пада 27. јануара, интернационална фондација „Моцартеум“ организује фестивал класичне музике познат као „Mozartwoche“ (Моцартова недеља) као елитни дефиле оркестарских, камерних и солистичких концерата.

Волфганг Амадеус Моцарт, подсетимо на овоме месту, на крштењу jе добио име Johannes Christostomos (Јован Златоуст). Ову чињеницу многи не познају или јој не придају посебан значај. Но ако овај музички геније није имао непосредног додира са православним наслеђем, то Арво Перт, један од савремених композитора чије је дело изведено на овогодишњем фестивалу „Моцартова недеља 2014“, има у надрепрезентативној мери. Овогодишњи програм овог угледног фестивала био је прожет духовном музиком Арво Перта, православног композитора, рођеног 1935.г. у Естонији, који је осамдесетих година прошлог века избегао, најпре у Беч, да би се трајно настанио у Берлину. Арво Перт за себе вели да више времена проводи у манастирима и црквама него у концертним салама. Он тврди да онај ко жели да појми његову философију има да чита Свете Оце. Композитор истиче да „религија утиче на све, не само на музику“.

Мокрањчеве руковети стуб српске музике

Најзначајнији српски композитор Стеван Стојановић Мокрањац рођен је на данашњи дан 1856. године у Неготину. Основао је прву музичку школу и гудачки квартет у Србији, а његове руковети представљају стуб српске музике.

На данашњи дан 1856. године, у Неготину је рођен Стеван Стојановић Мокрањац, најзначајнији српски композитор и централна личност историје српске музике. Ове године се навршава 100 година од његове смрти.

Мокрањчеви савременици величали су његов смисао за организацију, ценили су га као диригента и педагога али су његову музику углавном сматрали превазиђеном.

РТС: Дивна Љубојевић и хор Мелоди

РТС DIGITAL, 23. септембра 2013. године у 16,45 часова

Солиста и диригент Дивна Љубојевић наступила је са својим хором „Мелоди” у београдском Центру „Сава”. Гости на концерту били су руски бас Владимир Милер, квартет Празничног хора Валамског манастира под управом Алексеја Жукова из Русије, као и Хор Карловачке богословије. Овим концертом почела је велика турнеја хора „Мелоди" по Европи, који чува српску, бугарску, руску и византијску културну баштину.

Сјајне српске звезде

Сјајне српске звезде
Сјајне српске звезде
Сјајне српске звезде
Сјајне српске звезде

У Црквеној гостионици “Пасха“ у Никшићу, у суботу 17. августа 2013 представљен je ЦД „Сјајне српске звезде“ теолога Небојше Мастиловића, члана музичке групе “Пирг“ из Беграда.