Музика

Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин

Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин
Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин
Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин
Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин

Испитне обавезе ученикâ Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин за школску 2013/2014. годину започеле су 2. октобра 2014. полагањем испита из предметâ Основе литургике, химнологије и типика за ученике треће године, и Историје црквене музике за ученике завршне, пете године. Свих 12 кандидата успешно су положили испите.

САНУ: Концерт Панчевачког српског црквеног певачког друштва

Серија концерата у Галерији Српске академије наука и уметности наставља се, после летње паузе, у четвртaк 2. oктoбрa. Концерти ће се, као и током претходних година, oдржaвaти два пута недељно – пoнeдeљком и чeтвртком oд 18 до 19 сaти. Улаз је слободан.

Почетак сезоне у Галерији у Кнез Михаиловој бр. 35 обележиће хорска музика великана наше свеукупне културе и почившег члана Српске академије наука и уметности Стевана Ст. Мокрањца (1856–1914) – у спомен на 100-годишњицу његове смрти. На овом изузетном концерту наступа Панчевачко српско црквено певачко друштво, најстарији ансамбл ове врсте код нас (основан 1838. године). Хором диригује Вера Царина, која је своје студије завршила на Кијевском конзерваторијуму. Кроз програм, на коме су ремек-делима духовне и световне музике Мокрањца, посетиоце концерта ће водити музиколог др Катарина Томашевић.

Галерија је за предстојећу сезону припремила разноврстан програм уметничке музике. На концертима ће наступати како позната тако и нова имена наше музичке сцене. Финансијску помоћ у организовању концерата пружају и у овој сезони године Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару

Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару
Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару
Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару
Црквено певачког друштва ''Бранко'' у Хиландару

Са благословом Епископа нишког г. др Јована, мушки ансамбл Црквено певачког друштва ''Бранко'' и ове године, последњих дана августа, поклонио се највећој српској светињи. Традиција ходочашћа на Хиландар у овом хору траје већ пуних двадесет година. У овогодишњем саставу ходочаника било је људи који су први пут видели Свету Гору те давне 1994. године, оних који су у организацији хора већ неколико пута посетили Хиландар, као и извесног броја младића – хорских певача који су ову светињу походили први пут.

Мокрањчеви дани у Неготину

Музички фестивал „Мокрањчеви дани“ посвећен најпознатијем српском композитору, Стевану Стојановићу Мокрањцу, одржаће се од 12. до 19. септембра у Неготину.

Звуци фанфара најавиће отварање 49. Мокрањчевих дана у петак, 12. септембра у 17 сати у дворишту Мокрањчеве куће, уз незаобилазну шесту руковет, коју ће извести здружени хорови, учесници Натпевавања и хорови из Неготина, којима ће дириговати Светлана Кравченко, проф. музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Ове године обележава се 100 година од упокојења нашег великог композитора и диригента, а свечаном беседом Мокрањцу у част обратиће се, прослављена диригенткиња Даринка Матић Маровић.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, у неготинском Саборном храму Свете Тројице, током трајања Мокрањчевих дана, одржаће се четири концерта духовне музике и тако наставити дугогодишња успешна сарадња неготинског Саборног храма и организатора овог значајног међународног фестивала. Такође, део програма трдиционално ће се одржати и у храму Свете Тројице у Мокрању надомак Неготина.