Музика

Панчевачко српско црквено певачко друштво

Није први пут да се име Панчевачког српског црквеног певачког друштва издигне из мноштва хорова, и световних и црквених, на нашим просторима. Ово друштво већ 176 година (од 1838.) пише занимљиве странице српске историје. Лица која виђамо у овом хору, поново омасовљеном у последњих двадесетак година,  мењају се. Старије генерације чувају квалитет и сећања због којих су још у Друштву. Новопридошли, млади, жедно пију све старе приче, слушају снимке старих извођења и труде се да што пре и сами допишу део себе у историју, тако богату.

Црквена музика и Богослужење

аутор: Никола Попмихајлов

Овај рад објављен је као чланак у периодичном часопису „Истина“ Далматинске епархије са благословом Епископа далматинског г. Фотија.

На самом почетку символа православне вере каже се: Верујем у једнога Бога, Оца Сведержитеља, Творца неба и земље…“ Овде се Бог помиње као творац свега видљивог и невидљивог. Слика је јасна, недвосмислена и догматски исправна. Бог је заиста наш небески Отац. Он је Сведржитељ који је створио небо и земљу. 

„Моцартова недеља 2014“ у Салцбургу

„Моцартова недеља 2014“ у Салцбургу у знаку Арво Перта, православног композитора

Сваке године у јануару о Моцартовом рођендану, који пада 27. јануара, интернационална фондација „Моцартеум“ организује фестивал класичне музике познат као „Mozartwoche“ (Моцартова недеља) као елитни дефиле оркестарских, камерних и солистичких концерата.

Волфганг Амадеус Моцарт, подсетимо на овоме месту, на крштењу jе добио име Johannes Christostomos (Јован Златоуст). Ову чињеницу многи не познају или јој не придају посебан значај. Но ако овај музички геније није имао непосредног додира са православним наслеђем, то Арво Перт, један од савремених композитора чије је дело изведено на овогодишњем фестивалу „Моцартова недеља 2014“, има у надрепрезентативној мери. Овогодишњи програм овог угледног фестивала био је прожет духовном музиком Арво Перта, православног композитора, рођеног 1935.г. у Естонији, који је осамдесетих година прошлог века избегао, најпре у Беч, да би се трајно настанио у Берлину. Арво Перт за себе вели да више времена проводи у манастирима и црквама него у концертним салама. Он тврди да онај ко жели да појми његову философију има да чита Свете Оце. Композитор истиче да „религија утиче на све, не само на музику“.

Мокрањчеве руковети стуб српске музике

Најзначајнији српски композитор Стеван Стојановић Мокрањац рођен је на данашњи дан 1856. године у Неготину. Основао је прву музичку школу и гудачки квартет у Србији, а његове руковети представљају стуб српске музике.

На данашњи дан 1856. године, у Неготину је рођен Стеван Стојановић Мокрањац, најзначајнији српски композитор и централна личност историје српске музике. Ове године се навршава 100 година од његове смрти.

Мокрањчеви савременици величали су његов смисао за организацију, ценили су га као диригента и педагога али су његову музику углавном сматрали превазиђеном.