Музика

Химна посвећена прецима

”Стопама наших предака” је пројекат који је, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Светосавско звонце као званично гласило Српске Православне Цркве за децу покренуло 2012. године.

Овај пројекат сваке године изнова доказује и показује свој велики потенцијал који се поред животног, огледа и у уметничком доживљају самих његових учесника, најбољих ђака из читавог региона. Са Звонцем на Крф их је до сада путовало преко две стотине из: Србије, Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе. Једна таква импресија преточена у стихове дошла нам је од четрнаестогодишње Марије Кузмановић из Старе Пазове. Она је написала песму: ”Осети Видо” коју је њена наставница музичког Владана Бзовски ставила у ноте. Песма је одмах заживела и постала химна пројекта: ”Стопама наших предака”.

Српско пјевачко друштва "Слога" из Сарајева

Српско пјевачко друштва "Слога" из Сарајева
Српско пјевачко друштва "Слога" из Сарајева
Српско пјевачко друштва "Слога" из Сарајева
Српско пјевачко друштва "Слога" из Сарајева

Слава хора и концерт у Београду

Дана 8. новембра 2015. године Српско пјевачко друштва "Слога" из Сарајева прославило је крсну славу, Светог великомученика Димитрија. Уз помоћ студената Смјера за црквену музику и појање Музичке академије из Источног Сарајева, отпјевана је света Литургија и са свештенством Саборне цркве преломљен славски колач. Славље је настављено у згради Митрополије дабробосанске уз пригодан програм. Као и сваке године, чланови Слоге са посебном љубављу и жртвом дочекују славу хора, а осим лијепог пјевања, припремили су богату трпезу за све госте.

Панчевачки дани духовне музике

Панчевачки дани духовне музике
Панчевачки дани духовне музике
Панчевачки дани духовне музике
Панчевачки дани духовне музике

У четвртак, 5. 11. 2015, у 19 часова у Светоуспенском храму у Панчеву отворени су осамнаести Панчевачки дани духовне музике. Ове године је целовечерњи концерт одржало Панчевачко српско црквено певачко друштво, са диригентом Вером Царином, Дечји хор Панчевачко српско црквено певачко друштво и Подмладак Панчевачко српско црквено певачко друштво под вођством Борјане Стражмештеров. Фестивал је био посвећен петнаестогодишњици уметничког руковођења Друштвом мр Вере Царине.

Успех хора Србадија у Грчкој

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку Српском црквеном пјевачком друштву "Србадија" из Бијељине поводом освајања златне и сребрне медаље на Међународном такмичењу хорова у Грчкој. Додик је поручио да је овим великим успјехом у Грчкој "Србадија" још једном на најбољи начин потврдила висок умјетнички квалитет који је крунисан медаљама високог сјаја.

Летња школа појања у Румунији

У периоду од 2. до 15. августа 2015. године у манастиру Светог великомученика Георгија у месту Манастиреа у Румунији, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског господина Андреја, шесточлана група ученика богословије и студената богословских факултета похађала је Летњу школу појања.