Нове књиге

Споменица Владичанства сремског

Пред верним народом, свештенством, монаштвом и читалачком публиком, као и свим људима добре воље, налази се Споменица Владичанства сремског, која свој настанак дугује најпре Богу и Његовој милости, који нам снаге подари да је објавимо у оваквом облику.

Ова књига, пре свега, представља израз захвалности свим Патријарсима, Митрополитима, Епископима, свештеницима и монасима и свом народу Божјем, због чијих је ревновања Србин и даље остао Христов, у православном Срему. Захваљујући стваралачкој љубави, коју је Бог разгорео у срцу нашем, Ми смо, као делатник у славу Бога и Рода, приредили ово словно здање.

Православни Срем, као једно од најстаријих и најзначајнијих канонских подручја наше Свете Цркве, у другој половини 20. века био је скоро потпуно у рушевинама. Богомоље и светиње, које су, током Другог светског рата, разорили Немци и усташе, али и појединци из нашег народа, затровани сатанском идеологијом, у наредним деценијама лежале су на одру као самртници, обесвећене, запуштене и напуштене. Тако смо се и Ми придружили опоменама блаженопочившег Патријарха српског Германа да, праштајући злочинцима, у складу са Јеванђелском заповешћу, никако не смемо дозволити да из нашег памћења ишчезну и њихове жртве.

Нови број Теолошких погледа

Крајем септембра 2014. године из штампе су изашли нови Теолошки погледи (XLVII година излажења, друга свеска за 2014. годину) – на укупно 288 страна (стр. 213–500).

Нови Теолошки погледи читаоцима најпре доносе превод патристичког текста – превод Поуке девици коју је писао Евагрије Понтијски (са старогрчког превео Лазар Нешић) (стр. 215–222), а затим следе радови савремених домаћих аутора – богослова и историчара. У новој свесци версконаучног часописа Теолошки погледи објављени су следећи научни радови:

Два нова издања Епархије захумско-херцеговачке и Митрополије дабробосанске

"Тумачење молитвеника" и "Православна жена и породица у савременом свету" јесу два нова наслова која су, у оквиру издавачке делатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске, објављена са жељом да буду на корист обичном верујућем човеку.

"Тумачење молитвеника" као дело које је у основи мали православни катихизис и зборник "Православна жена и породица у савременом свету" у коме су садржане поуке у вези са многобројним питањима које реално муче многе у овим турбулентним временима када је породица пред великим искушењима, заиста јесу литература која има своју практичну вредност у времену садашњем.

Ове две књиге спадају у низ дела мисионарске садржине спремних да буду објављена у што скорије време, а која би, као таква, у једнакој мери била од помоћи нашем свештенству у подвигу ширења речи вере унутар народа који им је поверен, а такође и самим верницима у упознавању са истинама Православља.

Најискреније, надамо се да ће оно што је замишљено, вољом Божијом бити и остварено, те да ће не само ове две књиге, него и будуће, бити на добробит свакоме од нас.