Нове књиге

Нова књига митрополита Порфирија у издању Беседе

Митрополитов отворен приступ сопственој мисији, животу и људима убеђено је дијалошки. Уосталом, он је дијалог и програмски најавио као прво темељно начело свога деловања, тако да он у многим његовим иступањима заузима средишње место.

За Пофирија је дијалог нешто много више и дубље од пуке размене информација, већ мора бити „даривање себе другоме, сапостојање“, јер је човек створен као“ биће заједнице, биће дијалога“. Овакво онтолошко поимање дијалога, с исходиштем у хришћанском схватању да је „човек слика Божија, а Бог је у Себи дијалог Оца, Сина и Духа Светога“, надилази мисионарску функцију дијалошког општења, ону која је, рецимо, минуциозно разрађена у енциклици папе Павла VI Ecclesiam suam. Зато и јесте тешко остати таквом дијалогу веран у пометњи свакодневног општења, у друштву поремећеног система вредности, где је многима толико призивани „дијалог“ само средство мирења савести, ритуалног испуњавања „политички коректне“ обавезе или, још горе, инструмент обмане и замка лукавства циничног политичког ума. А митрополит Порфирије, јасно се то види из његових беседа и интервјуа, таквом дијалогу постојано остаје веран. Откуда му снага да, упркос свим искушењима, не затвори капије дијалога и не повуче се у резигнацију или осаму? Одговор је у љубави. Безобалној љубави коју први у служби међу православним пастирима у Хрватској и Словенији није навео међу трима основним начелима којих ће се придржавати, али без које би та племенита начела била неукорењена у животодавном хумусу хришћанског милосрђа. У књизи Порфиријевих порука реч љубав се јавља око стопедесет пута! Мржња ниједном!

Новe књигe у издању Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке

Новe књигe у издању Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке:

На изворима Божанске Премудрости, протојереј-ставрофор Живан М. Маринковић, бивши ректор Богословије у Призрену, поводом 40-годишњице упокојења - Већина људи на земљи,  проведе свој животни век, а да се ни једном озбиљно не замисли над тајном живота  и смрти, и не запита: Ко сам ја? Откуда сам? Зашто сам на земљи? Какав је смисао и циљ мога постојања и боравка на земљи? Шта је смрт? Да ли је она крај мога постојања или не? Има ли она уопште неки смисао и ако има, у чему је он? И тако даље.

Покровски број Крке

Из штампе је изишао нови покровски број Крке.

Садржај броја: Празник Покрова Пресвете Богородице, Светлост што Богу узводи, Никад, изгледа, доста зла, Сваком је његова мука највећа, Имам ли времена за вечност?, Ваља ли се, оче, недјељом...", Рак је излечив, Квиз - Анђели - Божански весници, Пронаћи себе, O привременом и вечном животу, Ни ти га се ниси сетио, Нијесам био онакав, O културном обрасцу, Технологија и стварност    , Људима је данас Бог на последњем месту, Аутобиографија, Доћи ће вријеме, Заволео сам страдање, Мистерија историје, За дјецу, Вијести из епархије и адресар.

Представљена књигa „Богословија Светог Саве (1836-2016)“

Представљена књигa „Богословија Светог Саве (1836-2016)“
Представљена књигa „Богословија Светог Саве (1836-2016)“
Представљена књигa „Богословија Светог Саве (1836-2016)“
Представљена књигa „Богословија Светог Саве (1836-2016)“

Говорити о Богословији Светог Саве у Београду није обавеза, већ потреба сваког ко је само и прешао праг те чувене црквене образовне установе и чуо велелепно појање богослова или се уверио у знање и ученост тих младих људи.

У крипти храма Светог Саве, чије име и носи београдска Богословија, 9. октобра 2016. године, на дан првог православног Богослова, љубљеног Христовог ученика и јеванђелисте Јована, одржана промоција књиге „Богословија Светог Саве у Београду, овде и сада и њено кретање стазама Светог Саве у садашњости, прошлости и будућности (1836-2016)“. Ово дело 18 ученика Богословије и најзаслужнијег за њено објављивање, монаха Игнатија, обогатила је прославу поводом великог јубилеја - 180 година континуираног рада.

Споменица у част владике Валeријана Стефановића

Споменица у част владике Валeријана Стефановића
Споменица у част владике Валeријана Стефановића
Споменица у част владике Валeријана Стефановића
Споменица у част владике Валeријана Стефановића

Поводом четрдесетогодишњице упокојења првог Епископа шумадијског

Публикација „Валеријан Стефановић, викарни Епископ будимљански и први Владика шумадијски“, по формату споменица са карактеристикама монографије, нема само пригодни карактер, како у предговору, насловљеном „Добро дрво добре плодове рађа - архипастирско служење Владике Валеријана у Шумадијској епархији“ истиче данашњи Епископ шумадијски г. Јован, већ показује зашто се и данас дух владике Валеријана осећа не само у Светоуспенском храму у Крагујевцу, где почива његово тело, већ у сваком месту Епархије шумадијске.

Теолошки погледи XLIX/2 (2016)

У другој половини септембра 2016. године из штампе су изашли нови Теолошки погледи (XLIX година излажења, друга свеска за 2016. годину) – на укупно 222 стране.

Нови Теолошки погледи читаоцима најпре доносе превод патристичких текстова - превод списа ранохришћанског аутора Афраата, персијског мудраца, под насловом Приказ 6: Приказ о синовима завета (стр. 203-238) (овај текст са сиријског језика превео је ђакон др Н. Тумара), те Тумачење Књиге о Рути из пера Блаженог Теодорита, епископа кирског из 5. века (стр. 239-246) у преводу Лазара Нешића, а затим следе радови домаћих аутора и преводи - укупно 8 чланака, за којима следе кратки осврти и прикази нових издања. У новој свесци версконаучног часописа Теолошки погледи објављени су следећи научни радови: