Нове књиге

Гласник бр.7/2014

Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године

Ставрофорный протоиерей Саво Б. Йович [протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић]

Этническая чистка и геноцид славянской культуры на Косове и в Метохии: Свидетельство о страдании Сербской Православной Церкви и сербского народа [Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године]

Москва: Паломник, 2014. ISBN: 9785880600748 Језик: руски, Тврди повез; 21,5 cm ; 224 стр.

Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић већ више од 20 година објављује књиге, истражује и отворено пише о страдању Српске Цркве, свештенства и српскога народа. Сабравши сва дотадашња истраживања, са философском дистанцираношћу (и поред ауторовог личног искуства – вишегодишњег робијања у послератном, комунистичком режиму), и на основу изворишних, аутентичних докумената, у штампи се, пре неколико година, појавило његово дело под насловом Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године.

Христо Јанарас: Црква у посткомунистичкој Европи

У августу је у издању Центра за истраживање православног монархизма из Београда, са благословом духовног покровитеља Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја, објављен српски превод књиге др Христа Јанараса - ''Црква у посткомунистичкој Европи''. Ово је први превод овог значајног дела са енглеског на било који други језик и објављен је уз дозволу Његовог Високопреосвештенства Митрополита дарданелијског г. Никите (Лулиаса), директора Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију.

Дело је првобитно објављено 2003. године Господње, од стране Православног Института Патријарха Атинагоре а ради се о обимом малој књижици која је заправо текст трију предавања најважнијег грчког (и уопште - православног) савременог философа, која је он одржао постдипломцима, магистрантима и докторантима на Берклију, 1998. године.

Каленић 4/2014

Ново издање Призренске богословије

Обновљена Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену покренула je издаваштво штампањем књиге Несвети а свети, архимандрита Тихона  (Шевкунова), игумана Сретењског манастира у Москви. Књига је у Русији продата у више од 1.100.000 примерака.

Поред поздравног ауторовог слова српском читаоцу, српско издање садржи још и прослов епископа Атанасија (Јевтића), поговор Епископа рашко-призренског Теодосија, ректора Призренске богословије, као и фото-албум посете Русији прве генерације богословаца обновљене Призренске Богословије, који су, на позив Сретењског манастира, боравили у Русији 10 дана лета 2013. године.

Штампање књиге Несвети а свети је скромни знак захвалности оцу Тихону и Сретењском манастиру због несебичне помоћи у обнови Призренске богословије, као и потврда братског односа руског и српског народа. Приход од књиге намењен је за обнову објеката Богословије, који су изгорели у пожару изазваном од стране екстремиста 2004. године.

Контакт: Епархија рашко-призренска, ђакон Зоран: +381648001055; +38649784984; e-mail: theoron2002@gmail.com