Нове књиге

Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године

Ставрофорный протоиерей Саво Б. Йович [протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић]

Этническая чистка и геноцид славянской культуры на Косове и в Метохии: Свидетельство о страдании Сербской Православной Церкви и сербского народа [Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године]

Москва: Паломник, 2014. ISBN: 9785880600748 Језик: руски, Тврди повез; 21,5 cm ; 224 стр.

Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић већ више од 20 година објављује књиге, истражује и отворено пише о страдању Српске Цркве, свештенства и српскога народа. Сабравши сва дотадашња истраживања, са философском дистанцираношћу (и поред ауторовог личног искуства – вишегодишњег робијања у послератном, комунистичком режиму), и на основу изворишних, аутентичних докумената, у штампи се, пре неколико година, појавило његово дело под насловом Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године.

Из штампе изашао 238. број часописа „Светигора“

Са великим празником Успења Пресвете Богородице из штампе је изашао 238. број «Светигоре», образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Поводом празника на првим страницама објављена је пригодна бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија, коју је изговорио прије више година на Госпођиндан у Биочу. За њом слиједи бесједа блиставог богослова, почившег митрополита Антонија Блума «Мајка Божија и упокојени». О врлинском животу Пресвете Дјеве − оне која је читав свијет освештала својом утробом − казује се у тексту «Дух чедности» оца Јегија Вардатепа. Поводом празника Успења, једна читатељка је послала писмо у коме као студент биологије описује чудесну биљку под називом Богородичине сузе.

Гласник бр.7/2014

Христо Јанарас: Црква у посткомунистичкој Европи

У августу је у издању Центра за истраживање православног монархизма из Београда, са благословом духовног покровитеља Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја, објављен српски превод књиге др Христа Јанараса - ''Црква у посткомунистичкој Европи''. Ово је први превод овог значајног дела са енглеског на било који други језик и објављен је уз дозволу Његовог Високопреосвештенства Митрополита дарданелијског г. Никите (Лулиаса), директора Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију.

Дело је првобитно објављено 2003. године Господње, од стране Православног Института Патријарха Атинагоре а ради се о обимом малој књижици која је заправо текст трију предавања најважнијег грчког (и уопште - православног) савременог философа, која је он одржао постдипломцима, магистрантима и докторантима на Берклију, 1998. године.

Каленић 4/2014