Нове књиге

Нови број часописа Богословље

Пред читаоцима је још једна садржајна свеска Богословља -или словљења о Богу. Као постављена духовна трпеза, наш часопис нуди различиту ду­ховну храну и утеху својим читаоцима и поштоваоцима, ево већ, ни мање ни више него деведесет година (прва свеска Богословља изашла је 1926. године). Ретки су наши часописи и листови који су дуговеки на нашим не­мирним просторима. Старина и добро искуство обавезују, по оној народ­ној изреци: „Племство обавезује!“ Треба само следовати добром примеру и искуству које је наш часопис већ прошао и остати му веран и доследан. То управо и чини садашњи нараштај, махом наших млађих богослова који стасавају под окриљем Богословског факултета последњих деценија. По садржају нашег часописа може се лако видети које све области богословља су заступљене.

Из штампе изашао 247. број часописа „Светигора“

Са великим хришћанским празником – Успењем Пресвете Богородице из штампе је изашао септембарски, 248. број „Светигоре“ – образника за вјеру, кулутуру и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На првим страницама налази се бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Завјетни кивот рода светосавског“, коју је изговорио уочи Видовдана ове године у Пећкој патријаршији.

Слиједи богословска тема Иринија Артемија „Дарови Светог Духа, према светим Исидору Пелусиотском и светом Кирилу Александријском“.

Православна вера и живот - часопис Епархије крушевачке

Видовдански број часописа Епархије крушевачке "Православна вера и живот"

  • Еколошко-етички поглед о нашем небу
  • Видовданске мисли
  • Ерминевтичка запажања о апокалиптичком страдању и опстанку Срба и Српске Цркве у 20. и 21. веку
  • Поуке светих Отаца, догађаји у Епархији крушевачкој и друге теме

Часопис можете преузети ОВДЕ.

Претходне бројеве часописа, можете преузети ОВДЕ.

Митрополит Антоније (Храповицки): Исповест

У оквиру издавачке дјелатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске објављено је дјело надалеко чувеног јерарха Руске Православне Цркве - Митрополита Антонија (Храповицког).

Овај врсни богослов, неуморни пастир повјереног му стада Христовог и, прије свега, дубоко вјерујући човек, заиста је значајна личност не само у историји Руске Цркве него и читавог Православља у другој половини 19. и првој половини 20. вијека.

Као неко ко је крајње конкретно проживљавао небројена искушења кроз која је пролазио руски народ у турбулентним временима прије, за вријеме али и послије Револуције 1917. године, митрополит Антоније, дијелећи судбину оног дијела Руса који су кренули у егзодус након преузимања власти бољшевика, на сваки могући начин настојао је да се сачува православна вјера пред многим искушењима.

Фототипија Октоиха петогласника из 1494. године

У недјељу, 2. августа 2015. године, на празник Светог пророка Илије, на Ободу - Ријечком граду одржана је промоција Фототипије Октоиха Петогласника из 1494. године и Фототипија споменице о прослави 400-годишњице Ободске штампарије из 1895. године у организацији Митрополије Црногорско-приморске и Црквене општине Ријечке нахије, поводом 520 година од штампања „Октоиха петогласника“ у Штампарији Црнојевића и сто година од штампања Споменице о прослави 400-годишњице Ободске штампарије. На промоцији су говорили Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, академик Зоран Лакић, др Владимир Јовићевић и књижевник Будимир Дубак.

Охридски пролог на шпанском језику

Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику

После литургијске прославе Петровдана у Буенос Аиресу представљен Охридски пролог - житија светих на шпанском језику у преводу Љиљане Поповић

На Петровдан, у нашем Саборном храму Рођења Пресвете Богородице свету Литургију је служио архимандрит Кирило са јермонахом Симеоном, протођаконом Николом, архиђаконом Рафаиломм, док је презвитер Стефан дириговао хором.