Нове књиге

Из штампе изашао 255. број часописа „Светигора“

Не бојте се смрти, браћо, Христос воскресе!

Многима ће доживљај васкршњих празника употпунити ново издање Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. У низу текстова везаних за тему Васкрса јесу: бесједа Свадбеници Јагњета Божијега, коју је  Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије произнио на васкршњој светој литургији у Храму Христовог васкрсења у Подгорици 2015; бесједа Христос васкрсе! светог владике Николаја Велимировића; предавање Пасха Христова и наша владике Атанасија, одржано у крипти у Подгорици, на Цвијети 2015. године; текст  Васкрсење и Мајка Божија јеромонаха Калиника Бергера.

СВЕТА ВЕЛИКА СУБОТА – СТАТИЈЕ

Са великом радошћу Вас обавештавамо да је у издању Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке нова књига „СВЕТА ВЕЛИКА СУБОТА – СТАТИЈЕ“, као нотни запис, које је по Мокрањцу у ноте ставио протојереј-ставрофор Мирко Павловић. СТАТИЈЕ су издате на црквенословенском и српском језику.

Уводна реч

Статије (грч.στάσεις – станице, застанци), су песме у којима се описује жалост и патња Пресвете Богородице због распећа и смрти њеног сина Господа Исуса Христа, али и патње које најављују Његово славно васкрсење. Певају се на јутрењу Велике суботе пред Христовим гробом, уз кађење и држање упаљених свећа, чиме се врши обред Његовог погреба. Статије су веће химнографске целине састављене од тропара који се комбинују са стиховима 118. псалма. Од укупно 176 стихова прва статија садржи 72 стиха, друга садржи од 73. до 131. стиха, а трећа  од 131. до 176. стиха.

Нови број „Цркве“, службеног билтена Православне Охридске Архиепископије

Управо је објављен нови број „Цркве“, службеног билтена Православне Охридске Архиепископије, који доноси о догађањима у овој Архиепископији од јануара до децембра 2015. године.

У овом броју садржи се предавање Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована „Љубав иза решетака“, одржано приликом његове посете Криту; овде је његова омилија на 17-годишњицу од хиротоније у Епископски чин, као и обраћање Епископа стобијског и местобљуститеља струмичког Давида поводом овог јубилеја.

У овом броју „Цркве“ донет је и приказ судског прогона, који још траје, против Архиепископа охридског Јована и Православне Архиепископије Охридске. Читаоци ће у билтену наћи и друге садржаје.

Сходно одлуци Светог Архијерејског Синода Православне Охридске Архиепископије, службени билтен „Црква“ излазиће убудуће само у дигиталном облику и биће постављан на званичној интернет презентацији Православне Охридске Архиепископије. Садржина овог новог броја билтена доступна је на следећој адреси: Црква2015.

Др Томислав Бранковић: Огледи из социологије и религије

Др Томислав Бранковић: Огледи из социологије и религије, издавач. ИП Сигнатуре, Центар Fabula Nostra; рецензенти: др Милош Немањић, научни саветник, др Драган Новаковић, научни саветник; Београд, 2015,  стр. 330.

„Плодни истраживач вишеслојног и сложеног религијског феномена, писац више књига које никога нису оставиле равнодушним, доследни и упорни борац за верске слободе и права Цркава и верских заједница и брилијантни државни службеник, др Томислав Бранковић научној и стручној јавности, као и најширем кругу заинтересованих читалаца, представља своју најновију књиу Огледи из социологије и религије. Рукопис књиге је настао на основу научних истраживања у која су уграђена вишедеценијска искуства рада у државном органу задуженом за сарадњу са Црквамa и верским заједницама...“ пише др Драган Новаковић, научни саветник.

Свевиђе - број 102

Вредна сведочанства о монашком животу

Нова издања Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске

У намери да се наша читалачка публика што подробније упозна са историјом монаштва и живота у првим општежитељни манастирима, у оквиру издавачке делатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске, објављене су две књиге Слободана Продића, доктора богословских и магистра историјских наука. Реч је о насловима "Древни монашки устави у редакцији епископа Теофана према издању из 1892. године" и "Лавсаик - један од извора за проучавање историје монаштва". Чињеница да је књига "Древни монашки устави" требала да буде шести том у руском издању "Добротољубља", а да се "Лавсаик" по напоменама из Никодимовог типика, читао у српским манастирима још у 14. веку, говори нам о важности које имају обрађени наслови.