Нове књиге

Архиепископ охридски Јован: Слобода у затвору

Управо је изашло друго издање књиге Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована „Слобода у затвору“, која је преведена на руски, као и на многе друге језике. Предговор овој књизи, који је  написао Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Давид, преносимо у наставку:

Неговање бесмртности

„Архиепископ охридски Јован је, и поред свих злостављања и затварања, до краја остао веран Светом Предању Православне Цркве“, пише у Томосу о Аутономији, који је најсветија Пећка Патријаршија издала Православној Охридској Архиепископији. Овде поменуто Свето Предање нас учи да Бог постоји слободан као заједница; и још нас учи да слободну заједницу људи са Богом, у Цркви, ни врата пакла, врата смрти неће надвладати.

Нови двоброј „Сокола“

Нови двоброј „Сокола“
Нови двоброј „Сокола“
Нови двоброј „Сокола“
Нови двоброј „Сокола“

Из штампе је изашао нови двоброј часописа за духовну и културну баштину „Соко“ који издаје Српско соколско друштво из Добруна. Нови двоброј „Сокола“ доноси опширан текст о стогодишњици страдања 440 српских војника у Првом свјетском рату на подручју од Шаргана до Вардишта, те о спомен капели и костурници подигнутој у Вардишту 1932. године. По први пут, у овом часопису објављују се фотографије са освећења капеле.

Искра Шавника

У понедјељак 20. априла 2015, у сали Скупштине општине Шавник промовисан је нови парохијски часопис "Искра Шавника". Поздрављајући бројну публику, свештенство и монаштво Епархије, сабране поводом промоције првог броја часописа "Искра Шавника“, који издају парохија шавничка и манастир Бијела, надлежни парох јереј Драженко Ристић је казао да су се ове новине „родиле о Васкрсењу Христовом, празнику над празницима, којем се радује све што дише на небу и на земљи“.

"Управо из смисла васкрсења и радости живота настао је и овај наш часопис, а са благословом надлежног нам Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија. Идеја у вези покретања овог гласила одавно се налазила у духовним ризницама, а свој епилог добила је на овогодишњој светосавској академији у селу Дужи, када је о. Исаија, старјешина манастира Бијела, покренуо питање о томе да се духовно, књижевно и историјско богатство стави на папир, јер је овај крај ризница видљивог и невидљивог и да на тај начин овај наш крај добије свој лист и каже свој глас“.

Протојереј-ставрофор Ранко Билинац: Митрополит Свети Петар Зимоњић

Књига „Митрополит Свети Петар Зимоњић“, аутора протојереја-ставрофора Ранка Билинца, која говори о животу и раду митрополита дабробосанског Петра Зимоњића, који је мученички пострадао од усташа 1941. године, промовисана је синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево. Ријеч је о докторском раду проте Ранка Билинца, који је одбрањен на катедри за историју Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Часописи Епархије крушевачке

Последњи број часописа Епархије крушевачке Православна вера и живот, поред штампаног издања, доступан је нашим читаоцима у електронском издању у ПДФ формату. Деца, потреба за децом и рађањем деце главна је тема овог броја. У њу нас уводе речи Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, а за њима и песма Да нас беше петоро у мајке. У овом броју имамо и прилог о задужбинарству госпође Душанке Фелдбауер, о њеном животном путу и богоугодној намери да буде ктитор новога храма који се гради у Крушевцу – цркве Светог Апостола Павла и Светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Ту су и други радови и прилози, и архипастирска делатност Епископа крушевачког Господина Давида.

Нови број Православнoг мисионара (бр. 342)

По­чет­ком апри­ла 2015. го­ди­не из штам­пе је иза­шао но­ви број
ча­со­пи­са
Пра­во­слав­ни ми­си­о­нар (све­ска 2 за 2015. годину, бр. 342), по­све­ћен Пре­све­тој Бо­го­ро­ди­ци.

Но­ви бро­ј овог ми­си­о­нар­ског гла­си­ла Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве за мла­де сво­јој пу­бли­ци у те­мат­ском де­лу до­но­си ви­ше чла­на­ка ко­ји се од­но­се на пра­во­слав­но по­што­ва­ње Мај­ке Бо­жје, за ко­ју је ре­че­но да је не­пре­су­шна пе­сма бо­го­сло­вља. У окви­ру те­мат­ске це­ли­не на­ла­зе се члан­ци о при­сно­дјев­ству Бо­го­ро­ди­це, о Све­тој Го­ри као Бо­го­ро­ди­чи­ном вр­ту, мо­ље­њу ро­ди­тељâ Све­тог Са­ве Пре­све­тој Бо­го­ро­ди­ци, о Ус­пе­њу Пресвete Бо­го­ро­ди­це, као и пре­во­ди бо­го­слов­ских тек­сто­ва о Мај­ци Бо­жјој - са грч­ког, ен­гле­ског, ру­ског и укра­јин­ског је­зи­ка, чи­ји су ау­то­ри све­то­гор­ски ста­р­ци, о. Џ. А. Мак­га­кин, aр­хи­епископ Јо­ван (Ша­хов­скиј), Пе­тар Па­ла­мар­чук и митрополит Вла­ди­мир (Са­бо­дан). У окви­ру те­мат­ског бло­ка на­ла­зи се и раз­го­вор (pdf) са ста­нов­ни­ком Бо­го­ро­ди­чи­ног вр­та - Све­те Го­ре, је­ро­мо­на­хом До­си­те­јем (Ра­ди­во­је­ви­ћем), са­бра­том ма­на­сти­ра Хи­лан­дар.