Нове књиге

У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу

Ново духовно издање са благословом Епископа ваљевског г. Милутина У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу, аутор протојереј-ставрофор Ненад Андрић, секретар Ваљевске цркве

Пред читаоцима је књига која је дело велике љубави пожртвованог пастира Цркве Христове, високопречасног протојереја-ставрофора Ненада Андрића, који је, водећи већ низ година верујући народ на поклоњење Светом Нектарију, постао  живи сведок о утехама Божјим које се изливају на оне који с вером приступају овом великом угоднику Божјем. У овој књизи читалац ће имати прилике да заједно са оцем Ненадом пође на духовно поклоњење до Егине, да преживи и осети велике радости и утехе које прота Ненад тако живописно излаже. Ова књига је посебно важна и из разлога  што изобилује сведочанствима болесника који су доживели потпуно исцелење од најтежих болести заступништвом Светог Нектарија, а што се документовано потврђује снимцима и изјавама лекара који су се бавили њиховим лечењем. Желимо читаоцу да ужива у садржини ове књиге, да се духовно окрепи и утврди у вери и да шири миомирис истине Божје свуда око себе, у славу Божју и на част Његовог великог угодника Светог Нектарија Егинског.

Звончићи Светом Сави

Нова књига у издању Светосавског звонца

Светосавско звонце  поново радује читаоце новом књигом, антологијом  ”Звончићи Светом Сави”. Књига је замишљена као приручник за ученике, али и наставнике и вероучитеље. Књига се састоји од десет поглавља:

  •  Живот Светог Саве
  • Средњевековни писци о Светом Сави
  • За млађи узраст
  • За старији узраст
  • Легенде
  • Стваралаштво младих - дечје стваралаштво
  • Народне песме о Светом Сави
  • Родољубиве песме
  • Драмски текстови
  • Песме са нотним текстовима

У сваком поглављу приказан је сажет и јасно изложен живот Светог Саве, а песме и прозни текстови су брижљиво одабрани и прилагођени деци млађег и старијег узраста. Приређивач књиге гђа Радмила Мишев се свесрдно потрудила да одговори на многобројне молбе вероучитеља и учитеља да на једном месту имају све о Светом Сави, што ће деци користити у свакодневном животу и раду и припремању светосавских прослава.

Поводом педесет и пет лета од упокојења патријарха Викентија (Проданова)

Протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић, Чувар јединства Српске Цркве: Патријарх Викентије Проданов (1950-1958), Епархија сремска  2013.

 „Пред мојим духовним очима пролази сада историја Српске Православне Цркве, чија је прошлост била тако везана са прошлошћу народа и државе и земље... Нема, ваљда, Цркве која је толико водила бриге о своме народу и земљи као што је то чинила Српска Православна Црква. Та организација, коју је створио наш велики Светитељ и Просветитељ Свети Сава, стално је лебдела над српским народом, и лебди и данас. И у данима најтежег робовања тај организам, лебдећи над народом, био је кула светиља која је светлела и у највећем мраку. Изгледало је, једно време, да народ нестаје, али је Црква остала да чува свој народ. Пожртвовани и храбри представници Цркве знали су да увек нађу пут и начине да се Црква одржи и опстане – ма и расцепкана у неколико држава и покрајина – кула светиља и духовни вођа народа, и кроз највећа искушења и невоље. Црква се не само одржала, него је једнога дана – са народним политичким уједињењем и ослобођењем задобила и своје ослобођење и уједињење. То уједињење и ослобођење није ишло без мука, невоља и жртава – знаних и незнаних, спомињаних и неспомињаних...

Фотографије које су запамтиле жртве и крвнике

Фотографије које су запамтиле жртве и крвнике
Фотографије које су запамтиле жртве и крвнике
Фотографије које су запамтиле жртве и крвнике
Фотографије које су запамтиле жртве и крвнике

Фото:монографија „Злочини над Србима у Независној држави Хрватској”, јединствено дело у нашој историографији посвећеној Другом светском рату

Тешко је описати како изгледа овлашно листање фотомонографије „Злочини над Србима у Независној држави Хрватској” и које питање човек прво постави себи док гледа на црно-белим снимцима унакажена тела мушкараца, жена и нарочито несхватљиво – деце. У име чега су ти злочини почињени, шта је смисао тог клања? Са овим питањем академик Василије Крестић започео је да се бави темом геноцида над Србима у НДХ у Другом светском рату осамдесетих година прошлог века. Његов одговор је да је циљ масовног страдања Срба у НДХ била „велика, етнички чиста и што је више могуће католичка Хрватска”, али се и јуче, на представљању фотомонографије Јована Мирковића у Дому војске Србије у Београду, износећи тај свој закључак запитао да ли због те идеје треба да страдају толики невини људи.

Божићни број часописа „Светигоре“ у аудио формату

Образник за вјеру културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ од Лучиндана 2014. године излази и у аудио формату. Часопис у мп3 формату намјењен је особама оштећеног вида.Божићно издање аудио часописа изашло је из штампе 14-ог јануара и истог дана послато на адресе корисника. Продукција часописа обављена је у студију Радија Светигоре на Цетињу. Подсјећамо да је часопис у аудио формату за слијепа и слабовида лица бесплатан и да га потребити могу поручити путем телефона на број редакције „Светигоре“ +382 (0)41 234-222 или путем е-поште на адресу olivera.balaban@svetigora.com.

Слободан Продић: Преподобни Сергије Радоњешки

2014. године навршило се седам векова од рођења Преподобног Сергија Радоњешког, једног од свакако најпознатијих светих који су, милошћу Божјом, просијали унутар благочестивог руског народа још у временима Средњег века.

Како би допринели свакако значајном догађају који се прослављао широм православног света, у оквиру издавачке делатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске, објављена је по обиму невелика књига у којој је Слободан Продић на њему својствен начин, тј. једноставим и свима разумљивим речима, изнео основне детаље о овом светом и времену у коме је живео.