Нове књиге

Епископ Јован: Historiography of the Holocaust in Yugoslavia

Почетком ове године у издању Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета и Факултета безбедности појавила се књига Епископа пакрачко-славонског Јована (Ћулибрка) Historiography of the Holocaust in Yugoslavia, која је у српском преводу изашла код истих издавача 2011. године под насловом Историографија холокауста у Југославији.

Ради се о тексту магистарске тезе коју је владика Јован одбранио на Јеврејском универзитету у Јерусалиму код, данас покојног, професора Давида Банкира, коме је књига и посвећена. Професор Банкир био је у исто време и шеф Међународног института за истраживање холокауста у Спомен установи Јад Вашем у Јерусалиму и ова књига је користила све капацитете које Јад Вашем нуди истраживачу, поготово оном који је, као владика Јован, провео више година радећи у њему.

Рецензенти књиге су Симон Епштајн са јерусалимског Универзитета и Милан Кољанин са београдског Института за савремену историју, водећи светски стручњак за питање холокауста у Југославији. Књига Historiography of the Holocaust in Yugoslavia је већ увелико заживела у науци и као извор је наводи велики број најозбиљнијих специјалиста за холокауст, укључујући Мајкла Фајера, Рафаела Израелија, Пола О’Шија и друге. Књига је до сада промовисана у Москви и Загребу. Следе промоције њеног енглеског издања, а превод књиге на руски језик је у току. 

Пригодно издање поштанских марака „Васкрс”

Поводом најрадоснијег хришћанског празника, По­шта Ср­би­је пустила је данас у оптицај пригодно филателистичко из­да­ње „Васкрс” са две марке.

Мотив на марки од 23 динара је „Васкрсење Христово”, фреска на северном луку испод куполе Дечанске цркве (око 1340. године), a мотив на марки од 74 динaра је фреска на западном луку испод куполе Дечанске цркве - „Цвијети, Христов улазак у Јерусалим” (око 1340. године). Мотив на коверти je „Христово распеће”, фреска на северном луку испод куполе Дечанске цркве (око 1340. године).

Календар Српске Патријаршије ЦРКВА за 2015. годину

Издавач: Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве Главни и одговорни уредник протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић

Календар ЦРКВА свакако представља важан наслов у издаваштву Српске Православне Цркве. Ова публикација је намењена њеним вернима спајајући у себи календарски, поучни и званичан статистичко-обавештајни део. Календар ЦРКВА спада међу знамените серијске публикације српског црквеног издаваштва и покренута је у време патријарха Варнаве Росића (1930-1937) године. Са прекидом због Другог светског рата овај најпознатији календар са поучним и обавештајним штивом из црквеног живота поново је покренут 1965. године и излази до данас.

Типик - богослужбене напомене за годину Господњу 2015.

    У издању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве из штампе је изашао Типик - богослужбене напомене за годину Господњу 2015.

Реч Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја уз ово издање

Свака химна и свака радња у Православном богослужењу осликава стање хармоније која влада у Благословеном Царству Оца и Сина и Светога Духа. Црква Христова украшена je светим богослужењима као невеста која се украшава за сусрет са жеником. Јер Христос, који je глава Цркве, je и њен Женик и њен вечни Првосвештеник. Ha молбу апостола Христос даје образац молитве Господње и на тај начин их упућује како да се моле Богу. Ha Тајној Вечери, Господ заповеда својим ученицима, a преко њих и Цркви својој, на који начин да врши Евхаристију у Његов спомен. Све то нам јасно указује на важност поретка који постоји у Цркви, a нарочито у Литургији која иконизује Царство Божје.

Епископ Лаврентије: Српско народно Јеванђеље

Епископ Лаврентије: Српско народно Јеванђеље
Епископ Лаврентије: Српско народно Јеванђеље
Епископ Лаврентије: Српско народно Јеванђеље
Епископ Лаврентије: Српско народно Јеванђеље

Нигде српски народ није тако искрено и дубоко изразио своју душу и излио своја осећања као у својој песми. Осим тога, њоме је опевао и овековечио јунаке и значајне догађаје из бурне, трагичне али светле прошлости...У песмама је српски народу чувао и законе своје вере и морала, јер се код нас Библија слабо читала због слабе писмености. Она се тумачила у цркви, а код куће песма.

На Сретење Господње у Шабачком позоришту представљена је књига „Српско народно Јеванђеље“ Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Лаврентија.