Нове књиге

Охридски пролог на шпанском језику

Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику

После литургијске прославе Петровдана у Буенос Аиресу представљен Охридски пролог - житија светих на шпанском језику у преводу Љиљане Поповић

На Петровдан, у нашем Саборном храму Рођења Пресвете Богородице свету Литургију је служио архимандрит Кирило са јермонахом Симеоном, протођаконом Николом, архиђаконом Рафаиломм, док је презвитер Стефан дириговао хором.

Књига архимандрита Петра (Радуловића) о посети Патријарха Павла Аустралији

Светосавско путешествије свеца нашег времена

"Нико у бучнијем веку није говорио тише, а да се чуо даље", записао је о најомиљенијем поглавару Српске Православне Цркве академик Матија Бећковић. С правом додати можемо да нико спорије није ходао, а да је стигао и оставио трагове добра и љубави и до најудаљенијих тачака планете. Јесени 2004. Године Господње, први и једини пут вољени Патријарх Павле походио је Богом благословену земљу аустралијску, на позив српске заједнице која баштину немањићког рода чува далеко од отаџбине. Чува и негује, сабрана око свете нам Цркве, под окриљем Митрополије аустралијско-новозеландске којом је тих година столовао данашњи Епископ ваљевски г. Милутин. Да виде, чују и узму благослов од светитеља нам савременика сливале су се реке људи. У манастир Светог Саве у Илајну, храмове Сиднеја, Кабрамате, Мелбурна, Канбере, Брансвика, храму Руске Заграничне Цркве у Ђилонгу...

Акатисти за сваки дан у години у издању манастира Каоне

Издавачки подухват манастира Каоне - Акатисти за сваки дан у години

У дванаест књига приређени су акатисти за сваки дан у години. Читајући акатисте упознајте се са житијима Светих и молитвама светитељима којим је посвећен акатист.

Немерљив допринос женског монаштва Цркви Божјој

Желећи да остави трајни траг о Симпосиону којим је обновљено свеправославно самосазнање нашег монаштва и који је посведочио све јаче прожимање и преношење монашких искустава помесних Православних Цркава, манастир Жича је објавио троструко двд издање са предавањима еминентних учесника научног скупа о женском монаштву одржаном у овом вековном духовном центру Српске Цркве почетком септембра 2011. године.

На три диска у једном комплету објављено је свих 25 предавања богато илустрованих фотографијама и квалитетним видео записима. Предавања су преведена на српски језик, а титлована на грчки, руски и француски језик. Овим издањем нису само веродостојно пренета предавања најважнијих теолога и духовника православља данас из Русије, Грчке, са Кипра, из Израела, Француске, Пољске, Румуније, Сирије, Грузије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске и Србије, већ је гледаоцима приказана и лепота и радост сусрета, искуство јединства и саборности Цркве Христове. ДВД је могуће купити у манастиру Жичи или наручити преко e-mail адресе: info@zica.org.rs или поштанске адресе: Манастир Жича, 36.221 Жича, по цениод 1.500 динара.

Књига о проти Милутину Тесли, оцу славног научника Николе Тесле, у издању манастира Студеница

На данашњи дан, пре 159. година рођен је српски геније Никола Тесла (1856-1943), син православног проте Милутина Тесле (1819-1879) и мајке Георгине Ђуке, рођене Мандић (1821-1892). Прота Милутин је био предан свештеник, интелектуалац и српски национални радник.

Годину дана пре рођења сина Николе Тесле, његов отац сештеник Милутин сведочи о „Божјем феномену“ који се догодио на Петровдан 1855. године изнад Смиљанске долине. Николин отац, свештеник Милутин је о овом чуду писао 1855. године у новинама „Србски дневник“. Мали „Божји феномен“ најавио је рођење српског генија. Годину дана после поменутог догађаја родио се геније Никола Тесла. О овоме, као и о осталим детаљима који су у вези са рођењем Николе Тесле, говори студија: Српски прота Милутин Тесла 1819–1879), отац Николе Тесле.

Ранохришћански aпологета Марко Минуције Феликс и његово дело „Октавије“

У оквиру издавачке дјелатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске, са благословом Његовог преосвештенства епископа др Григорија, објављена је веома интересантна књига која се бави дјелом Марка Минуција Феликса, апологете који је, штитећи хришћанску вјеру пред нападима незнабожаца, сачинио нама данас најстарију доступну апологију насталу на латинском језику.

Дјело Марка Минуција Феликса написано је једноставним и свима лако разумљивим језиком. Ипак, оно у себи садржи мноштво корисних информација које нам омогућавају да сазнамо за шта су све оптуживали хришћане у првим вијековима постојања Цркве, а такође омогућава нам и да примијетимо да се и данас, безмало два миленијума касније, хришћани суочавају са сличним оптужбама, као и то да неријетко обитавају у готово идентичној средини у којој су хришћани живјели у времену древног Рима.