Нове књиге

Др Зоран Крстић: Хришћанство у вртлозима савремености

Монографија која носи назив Хришћанство у вртлозима савремености намењена је свим заинтересованима за теме хришћанске социологије и канонског права, али смо, ипак, превасходно, у њеном писању имали на уму студенте Теолошког факултета. У свом досадашњем педагошком раду смо не једном приметили да се студенти тешко сналазе у разумевању, вредновању, а посебно у прихватању вредности савременог друштва, попут верске толеранције, права на слободу вере, политичности и аполитичности религије и сл. У том смислу би ова монографија имала за циљ да их упути и олакша пут ка разумевању разлога настанка савременог друштва, а тиме да, посредно и у будућности, побољша њихову пастирску или катихетску службу.

Кораци ка заједништву - рад Заједничке лутеранско-православне комисије

Последњих деценија из екуменског покрета као да је нестао онај динамизам и оптимизам који га је карактерисао у већем делу XX века. Интензитет екуменског дијалога је опао, а очекивања су се смањила до те мере да поједини теолози постављају питање о сврсисходности даљег дијалога. Међутим, не оспоравајући истинитост горе наведених тврдњи, може се поставити питање да ли је ово стање можда природна и очекивана фаза у развоју екуменског покрета. После оптимизмом испуњених почетака, вековима раздвојене Цркве су спознале да ће пут ка поновном успостављању јединства бити тежак, дугачак и неизвесан.

Светигора: Свети краљ Стефан Првовенчани

Књигу „Свети краљ Стефан Првовенчани“ из „Светигорине“ едиције посвећене владарима из лозе Немањића читаоци могу купити уз примјерак „Дана“ по цијени од 3,99 еура на продајним мјестима широм Црне Горе. Ријеч је о богато илустрованом житију о сину Светог Симеона Немање, потоњем монаху Симону, у чије је вријеме шроглашењем краљевине и успостављањем аутокефалне цркве дошло до потпуног друштвено-политичког и вјерског организовања и конституисања српског народа и државе.

Како истиче у поговору за ову књигу митрополит Амфилохије, када 1224. године српски краљ Стефан доноси уредбу по којој ће се у манастиру Жича крунисати и хиротонисати сви будући српски краљеви и и архиепископи Српске Православне Цркве, о чему свједочи његова Друга даровна жичка повеља сачувана на зиду у улазној кули Спасове цркве у Жичи, тиме почиње ново поглавље у историји српског народа.

Свеправославни Сабор, Крит 2016. године

Хри­стос вас­кр­се!

По­здра­вља­ју­ћи све у ра­до­сти Вас­кр­се­ња и раз­ми­шља­ју­ћи о Све­том и Ве­ли­ком Са­бо­ру у да­ни­ма нај­ра­до­сни­јег хри­шћан­ског пра­зни­ка, ко­ји све ис­пу­ња­ва са­бор­ним сми­слом, од­но­сно је­ван­ђел­ском по­ру­ком о спа­се­њу свих и све­га у Хри­сту, и у се­би са­жи­ма је­ван­ђел­ску по­ру­ку са­бор­ног је­дин­ства Цр­кве, а ујед­но и за вре­ме са­бор­ских за­се­да­ња је­рар­хи­је на­ше по­ме­сне Цр­кве, ми­слим да на­чел­но сви тре­ба да се ра­ду­је­мо пред­сто­је­ћем све­пра­во­слав­ном Са­бо­ру (САДРЖАЈ).

Из штампе изашао 255. број часописа „Светигора“

Не бојте се смрти, браћо, Христос воскресе!

Многима ће доживљај васкршњих празника употпунити ново издање Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. У низу текстова везаних за тему Васкрса јесу: бесједа Свадбеници Јагњета Божијега, коју је  Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије произнио на васкршњој светој литургији у Храму Христовог васкрсења у Подгорици 2015; бесједа Христос васкрсе! светог владике Николаја Велимировића; предавање Пасха Христова и наша владике Атанасија, одржано у крипти у Подгорици, на Цвијети 2015. године; текст  Васкрсење и Мајка Божија јеромонаха Калиника Бергера.