Нове књиге

Реч о небу на јединствен начин

Приказ књиге: протођакон Дамјан С. Божић, Параболе наше стварности, Београд 2020.

Православље, новине Српске Патријаршије, у својој дугој историји је имало значајну улогу у животу и мисији Српске Православне Цркве. У данашњем времену апсолутне доминације електронских медија, оно још увек налази пут до читалаца и тако наставља своју започету мисију. Православље није гласило Цркве које има за циљ да ширу јавност упознаје само са минулим црквеним догађајима, него да кроз пријемчив начин свакоме приближи основне истине наше вере и на делу показано трудољубље за Цркву као Тело Христово и неуморну ревност црквених посленика за Дом Очев. Верујем да ће неким будућим хроничарима, историчарима и истраживачима данашњег времена и догађаја новине Српске Патријаршије бити добар путоказ и показатељ живота Цркве и свих искушења са којима се суочавала.

Кроз песме и приче лице Раковице

приредио Никола Рајаковић, издавач: Књижевно друштво Раковица, Београд 2019, стр. 216.

Хронологија Књижевног друштва Раковица обухвата период од 29. јуна до 28. децембра 2015. и од 27. јуна до 26. децембра 2016. године, као и целу 2017. годину.

О импозантном раду Књижевног друштва Раковица сазнајемо кроз 21 књижевно вече чланова, 19 ауторских вечери, 11 гостовања, 6 дочека гостију из других књижевних удружења и клубова, 5 манифестација, једног фестивала, 5 радијских и тв представљања и 4 представљања на Међународном сајму књига.

Како пише у поговору гђа Аница Перић, уредник,  Књижевно друштво Раковица је најмиомириснија кадионица писаних речи Раковице, Београда, Србије и иностранства, о чему сведочи и конкурс за Међународни сабор духовне поезије на који се из године јавља све већи број песника из иностранства.

Хонгконг: Текст божићних богослужења објављен на кинеском

Хонгконгшка издавачка установа „Кинеска православна штампа“ објавила је кинески превод служби о  Рођењу Христовом. Овом новом публикацијом омогућено је да кинески православни хришћани прате божићна богослужења на свом матерњем језику, преноси Патриархиа.ру.

Књига садржи Царске часове, Изобразитељну, Велико повечерје и Јутрењу. Текстовима су додани коментари на енглеском језику.

У преводу је упошљена терминологија Пекиншке мисије из 19. века, прилагођена савременим стандардима за текст богослужења на  кинеском језику.

Нови број „Теолошких погледа"

Теолошки погледи LII (2019), бр. 3

Крајем децембра 2019. године из штампе је изашла 3. свеска часописа Теолошки погледи за 2019. годину. На укупно 320 страна нови број овог часописа (који излази од 1968. године) читаоцима доноси радове домаћих аутора, преводе светоотачких текстова, осврте и приказе нових издања. Ово је тридесет и прва свеска нове серије овог часописа (покренуте 2008. године), са наново успостављеном нумерацијом годишта – од године оснивања часописа (1968), те носи ознаку годишта LII.

54. број „Дабра“, часописа Митрополије дабробосанске

У сусрет православном Божићу, најрадоснијем празнику међу свим празницима, и Новој 2020. години, Издавачка кућа „Дабар“, са седиштем у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, штампала је 54. број „Дабра“, часописа Митрополије дабробосанске. У овом броју „Дабар“ пригодном беседом Митрополита дабрободсанског г. Хризостома подсећа на 500 година Горажданске штампарије, где су у средњовековном храму-манастиру Светог Ђорђа у Доњој Сопотници, данас у опшгтини Ново Горажде, између 1519. и 1523. године штампане значајне црквене књиге, служабник, псалтир и молитвеник.