Нове књиге

256. број часописа „Светигора“

Да нас сабере благодат Духа светог (Приказ Духовског 256. броја Светигоре)

За рођендан Цркве, Тројичин дан, свијет је угледао 256. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. У педесет дана између Васкрса и Духова збило се мноштво значајних догађаја и обиљежило доста датума, а у преко педесет, односно шездесет страница нове «Светигоре» нашли су се они најважнији, најкрупнији. На првом мјесту је хиљадугодишњица Светог Јована Владимира – живог свједока вјечне свјетлости Божије.

Други велики јубилеј је 900 година манастира Градиште – вјековног сабиралишта Истока и Запада, како гласи репортажа о тој прослави.  «Свака сила до времена, а Божија свевремена» назив је бесједе Mитрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, коју је изговорио након свете архијерејске литургије служене у манастиру Градиште 22. маја 2016, на празник преноса моштију светог Николаја.

Михаил Скабаланович: Педестница

Многонапаћена Епархија далматинска смогла је снаге да се пред велики хришћански празник Педесетнице појави истоимено дело надалеко чувеног професора Михаила Скабалановича. Овај изузетни историчар и литургичар, који је иза себе оставио низ капиталних дела, српској читалачкој публици познат је пре свега кроз свој рад под насловом "Тумачење Типика". Ово дело у преводу Слободана Продића, доктора богословских и магистра историјских наука, доживело је већ неколико издања и постало је незаобилазно штиво из кога се ученици наших богословија и факултета упознају са развојем православног богослужења. Дело ''Педесетница" представља један у низу радова које је пре једног века објавио професор Скабаланович у циљу да читаоцима приближи значај хришћанских празника. Његова замисао, на жалост, није остварена до краја, тако да данас постоји свега шест књига које можемо уврстити у овај сегмент његовог стваралачког опуса. Који су били разлози и шта се заправо догодило са професором Михаилом Скабалановичем, о томе нам изузетно значајне податке пружа рад Слободана Продића који је такође саставни део књиге које је пред нама.

Др Зоран Крстић: Хришћанство у вртлозима савремености

Монографија која носи назив Хришћанство у вртлозима савремености намењена је свим заинтересованима за теме хришћанске социологије и канонског права, али смо, ипак, превасходно, у њеном писању имали на уму студенте Теолошког факултета. У свом досадашњем педагошком раду смо не једном приметили да се студенти тешко сналазе у разумевању, вредновању, а посебно у прихватању вредности савременог друштва, попут верске толеранције, права на слободу вере, политичности и аполитичности религије и сл. У том смислу би ова монографија имала за циљ да их упути и олакша пут ка разумевању разлога настанка савременог друштва, а тиме да, посредно и у будућности, побољша њихову пастирску или катихетску службу.

Кораци ка заједништву - рад Заједничке лутеранско-православне комисије

Последњих деценија из екуменског покрета као да је нестао онај динамизам и оптимизам који га је карактерисао у већем делу XX века. Интензитет екуменског дијалога је опао, а очекивања су се смањила до те мере да поједини теолози постављају питање о сврсисходности даљег дијалога. Међутим, не оспоравајући истинитост горе наведених тврдњи, може се поставити питање да ли је ово стање можда природна и очекивана фаза у развоју екуменског покрета. После оптимизмом испуњених почетака, вековима раздвојене Цркве су спознале да ће пут ка поновном успостављању јединства бити тежак, дугачак и неизвесан.

Свети Јован Восторгов: Шта је монархија

Центар за истраживање православног монархизма је, са благословом свог духовног покровитеља Његовог Преосвештенства г. Иринеја Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, управо објавио још једну нову књигу, трећу у серији Органска мисао. Реч је о веома значајном делу ''Шта је монархија'', из домена теорије православног монархизма, из пера Светог свештеномученика Јована Восторгова (1864-1918), која је је први пут светлост дана угледала у Москви пре равно стотину година, док је ово њено прво издање на српском језику.

Према монументалном делу ''Монархија'', Лава Александровича Тихомирова, које је својевремено, због великог обима и високе цене, било приступачно малом броју читалаца; а осим тога, ни језик књиге није био прилагођен разумевању широких народних маса, Свети отац Јован Восторгов сачинио је овај кратак преглед главних мисли наведеног дела у форми катихизиса, што ће знатно олакшати разумевање и усвајање материје.