Нове књиге

Саборност VIII (2014)

Γιαγκάζογλου, Σταύρος — Κρίση της συνοδικότητας; Η γραφειοκρατική αντίληψη της εκκλησιολογίας και το πρόβλημα της κοινωνίας και της συνοδικότητας στην Εκκλησία σήμερα  [PDF 0.8 MB]

Крстић, Зоран — Могућности хришћанског теолошког мишљења у постмодерности  [PDF 0.74 MB]

Милошевић, Ненад — Анафора — узношење или приношење?  [PDF 0.83 MB]

Ζηζιούλας, Ιωάννης — Το Μυστήριο της Εκκλησίας και το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος  [PDF 0.75 MB]

Епископ Венијамин: Да нам буде милостив Господ

Трећи епископ обновљене епархије Браничевске, Венијамин (Таушановић), један је од архијереја Српске Православне Цркве о коме се врло мало зна, чији су живот и дело понајмање проучавани, а који, са друге стране, заслужује посебну пажњу историчара Цркве и теолога.

Столовао је на трону браничевских владика у изузетно турбулентном историјском периоду, од 1934. до 1952. године, тако да се многе прекретнице точка времена јасно огледају у његовом архипастирском раду, у његовом животу, али и у животу Браничевске епархије. На писање обимне и стручне студије позвани су, пре свега, експерти историје СПЦ, тако да је основни циљ ове уводне речи и самог издавања књиге само жеља да пробуде интересовање за овог значајног српског јерарха и да понуде адекватан архивски материјал будућим истраживачима. Ова монографија излази у години када Црква Браничева прославља двадесетогодишњицу архијерејске службе свога епископа Игнатија, што смо желели да искористимо као повод да се сетимо и претходника нашег владике, оних архипастира који су њему предали живу црквену заједницу Пожаревачко-браничевске дијецезе. Управо зато смо, без обзира што се једним делом тиче архивске грађе и историјске науке, ово штиво ипак сврстали у едицију Наши епископи, јер за православне хришћане њихови епископи не припадају далекој прошлости, нити историографији, него првенствено литургијском сабрању есхатолошког карактера, на коме их светотајински оприсутњујемо.

ДВД издање манастира Жиче

У манастиру Жичи, у оквиру обележавања 800 година постојања, у септембру 2011. године одржан је Међународни духовни-научни симпосион о женском монаштву.

Симпосион је окупио тридесетак предавача и око три стотине гостију из Србије и иностранства. Желећи да оставимо трајни траг о Симпосиону којим је обновљено свеправославно самосазнање нашег монаштва и који је посведочио све јаче прожимање и преношење монашких искустава наших помесних Цркава, са благословом Епископа жичког г. Јустина, предајемо јавности на увид овај видео запис. Три двд диска у једном паковању садраже свих 25 предавања, богато илустрованих фотографијама и видео записима. Предавања су преведена на српски језик, а титлована на грчки, руски и француски језик.  Верујемо да ћемо вам не само веродостојно пренети оно о чему је овом приликом било речи, већ да ћете и ви доживети лепоту и радост сусрета и искуство јединства и саборности Цркве Христове.

Ново издање Епархије браничевске

Јован Зизијулас: Екуменизам - Огледи из екуменског богословља

- „Екуменске димензије православног теолошког образовања“
- „Теолошки проблем рецепције
- „Православна еклисиологија и екуменски покрет“
- „Екуменизам и потреба за визијом“
- „Саморазумевање православних и њихово учешће у екуменском покрету“
- „Вера и поредак (Faith and Order) — јуче, данас и сутра“
-„Unitatis redintegratio: размишљање једног православца“
- „Истина, толеранција, монотеизам“
- „Размишљањa једног православца поводом обележавања педесетогодишњице Папског већа за унапређење хришћанског јединства“

Драговић - утеха, путоказ, инспирација и подсетник

Драговић - утеха, путоказ, инспирација и подсетник
Драговић - утеха, путоказ, инспирација и подсетник
Драговић - утеха, путоказ, инспирација и подсетник
Драговић - утеха, путоказ, инспирација и подсетник

У просторијама СКД Просвјета у Загребу 10. децембра 2014. године представљена је књига мр Бранка Чоловића Манастир Драговић.

О књизи су говорили Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије, г. Чедомир Вишњић, др Драган Дамјановић са Философског факултета у Загребу и аутор. Интересовање за представљање ове књиге, из које се ишчитава не само историја ове далматинске светиње, већ сажима повијест православља у Далмацији од XIV вијека до наших дана, било је велико. Међу многобројном публиком, промоцији су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, отправница послова Амбасаде Републике Србије у Загребу гђа Боса Продановић и проф. др Милорад Пуповац.

Kњига вековне љубави Светлане Алексејевне Луганске

Издавачка установа Никеја из Москве је у оквиру своје едиције ”Планета Православља” на руском језику недавно објавила књигу Светлане Алексејевне Луганске под насловом ”Људи Српске Цркве”.

Иста издавачка установа је у оквиру те едиције нашла место и за књиге ”Људи Грузијске Цркве” Владимира Лучанинова и ”Људи Грчке Цркве” Сергеја Тишкуна и Иље Кабанова. Приликом сусрета са новом књигом Светлане Луганске, православне Рускиње, не можемо, а да се не вратимо древној Рашки и једном чудесном догађају, који је, како је историја посведочила, постао наша духовна вододелница. Прије више од осам векова, на двору великог жупана Стефана Немање одиграо се чудесан сусрет између младог принца Растка Немањића и једног Руса, светогорског монаха, који је мисионарио и прикупљао помоћ благочестивих хришћана за свој манастир на Светој Гори Атонској. Заљубљен у Христа, млади Растко је оставио ”царске дворе и порфиру” и са светогорским монахом - Русом кренуо у Свету Гору - перивој Пресвете Богородице. Тај сусрет и тај одлазак је обележио историју народа Светога Саве. Од тада су, како каже песник, векови прохујали и од тада непрекинуто трају и стално се утврђују духовне везе између Срба и Руса. Једно од бројних сведочанстава те везе, те духовне заједнице Срба и Руса кроз Цркву Христову, јесте и нова књига Светлане Луганске.