Нове књиге

Монографија о Саборном храму Светог Јована Владимира

Навршило се хиљаду година од мученичке кончине Светог Јована Владимира у чији спомен и славу је саграђен Саборни храм у Бару.

Поводом овог значајног јубилеја и освећења храма 25. септембра 2016. године припремљена је за штампу монографска публикација „Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару“. Уводну ријеч дао је Aрхиепископ цетињски, Mитрополит црногорско-приморски и егзарх свештеног трона пећког г. Амфилохије, даље слиједе поглавља: „Хришћанство на простору Бара - града Светог Јована Владимира - од оснивања па до краја средњег вијека (сакрални споменици)“ аутора археолога мр Младена Загарчанина; „ Житије и страдање Светог мученика Јована Владимира - краља српског“ Преподобног Јустина Ћелијског; “Правда Светог краља Владимира“ Светог владике Николаја Охридског и Жичког, „Пут моштију Светог Јована Владимира“ и „Румијска литија“ протопрезвитера Јована Пламенца; „Идејна поставка односно света тајна новопројектованог православног храма Светог Јована Владимира у Бару“ архитектекте проф. др Предрага Ристића; „Кратак преглед историјата градње Саборног храма Светог Јована Владимира (1991-2016)“ Јована Б. Маркуша; „Архитектоника храма - функционална и организациона цјелина“ проф. др Светислава Г. Поповића; „Умјетничко уређење храма“ аутора протосинђела Исака Симића; „Живот Храма“ Јована Б. Маркуша; „Миленијумско прослављање Светог Јована Владимира“ Јована Б. Маркуша и на крају књиге текст јерођакона Јустина Мреновића “Благодатни дар Пресвете Богородице граду Бару”.

Глава која свијетли: Зборник есеја о Светом Јовану Владимиру

Зборник есеја о Светом Јовану Владимиру ,,Глава која свијетли“ промовисан је пред бројном публиком у књижари Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори у Подгорици. Приређивачи зборника су мр Слободан Чуровић Апис и хаџи Радован Радовић.

-Личност Светог Јована Владимира готово да је била заборављена, али се његов култ полако враћа. Он је потребнији нама него ми њему, а управо ова књига есеја радује хиљадугодишњу душу. Свети Јован Владимир је личност изузетног значаја, први мученик чија глава заиста свијетли, свијетли Црној Гори. Није слава светаца само у цркви и само на иконама, она је и у књизи, казао је у својој бесједи протојереј Предраг Шћепановић. Он је додао да је једина права љубав она која се потврди кроз жртву.

Студенички октоих

Изашао је из штампе Студенички октоих. Први том садржи од 1. до 4. гласа, а други том од 5. до 8. гласа. Издавач је Епархијски управни одбор Епархије жичке, а приређивач свештеник Владе Капларевић. Студенички октоих се може набавити у продајном простору магацина Епархије жичке (Трг Светог Саве 4, Краљево). Цена комплета: 6.000 динара.

Епископ Атанасијe Јевтић: Мајка, дар Божји човеку

У Дворцу краља Николе у Бару 16. септембра 2016. године представљена је књига епископа Атанасија Јевтића „Мајка дар Божији човеку “ посвећена Владикиној мајци Савки Јевтић. Поред аутора Владике Атанасија, о књизи су говорили и др Зорица Кубуровић и ђаконица Оливера Балабан, које су са својим текстовима узеле учешћа у настанку ове књиге. У предговору књиге у издању „Светигоре“ митрополит Амфилохије је, између осталог, написао:

Протођакон др Дамјан Божић: Патријарх Иринеј у Канади

Монографија Патријарх Иринеј у Канади, аутора протођакона др Дамјана Божића, у издању Епархије канадске (2016. године), представља озбиљан издавачки и преводилачки подухват који има за циљ да читаоца упозна са периодом којим је у током 2015-2016 године Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј администрирао упражњеном Епархијом канадском, и том приликом три пута учинио канонску посету истој. Структуру ове монографије чини Предговор који има изражен мотивациони и информациони карактер, а њега нам је подарио рецензент, протојереј-ставрофор Василије Томић, уједно и један од актера свих битнијих догађаја описаних у монографији; потом три велика поглавља која носе наслов: Посета прва (стр. 12-165); Посета друга (166-185) и Посета трећа (стр. 186-299). На самом крају је дат поучан Поговор аутора.

Књига "О јересима" преподобног Јована Дамаскина

Слободан Продић, "Књига "О јересима" преподобног Јована Дамаскина као 61. поглавље Сарајевског рукописа "Законоправила" светог Саве Српског"

"Законоправило" Светог Саве Српског представља дело које свакако јесте незаобилазан извор у проучавању многих сегмената живота наше Цркве и државе у времену средњег века. Дуги низ година ово дело због околности да није било преведено на српски говорни језик, било је недоступно широј читалачкој публици.
Крајем прошле године светло дана најзад је угледао превод Сарајевског рукописа овог дела светог Саве Српског што је, слободно можемо рећи, важан тренутак за све оне који се баве како историјом Српске Православне Цркве у средњем веку, тако и за обичан верујући народ. Како је "Законоправило" зборник који у себи садржи списе који настају у различитим временима и из пера различитих људи, потребно је да се сваком од његових поглавља приступа са пажњом и намером да садржај исти буде разумљив онима који их читају.