Нове књиге

Преподобни Пајсије (Величковски): O умној или унутрашњој молитви

Издавачка делатност Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске очевидно истрајава у намери да до наших читалаца долазе свакако важни наслови кроз чији се садржај можемо упознати са корисним поукама у процесу духовног узрастања. Као својеврсна карика у већ започетом ланцу, а искрено се надамо да ће он бити богат карикама које се полако али сигурно настављају једна на другу, из штампе је изашао превод надалеко чувеног "Свитка" преподобног Пајсија (Величковског).Ово дело, о коме је заиста довољно споменути само то да је било, јесте и биће неизоставни приручник свакоме ко жели да се упозна са умном молитвом, својим небројеним издањима на руском али и на другим језицима, одавно је пројавило своју важност у животима хришћана широм света. Труд г. Слободана Продића да оно буде преведено и на српски језик, те благослов Његовог Преосвештенства г. др Григорија, да тај превод буде и објављен као издање које је свакако доступно најширем кругу читалаца, јесте нешто што завређује нарочиту пажњу.

Епископ нишки др Јован (Пурић): Символ – кључ тајне

Пред нама је још једно дело нашег истакнутог и плодоносног богослова и педагога Владике нишког др Јована (Пурића).

Књига је изашла као плод сарадње Одбора за просвету и културу Епархије нишке и Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Књига заиста има много тога да понуди. Дизајн је осмишљен тако да у потпуности даје прегледност текста, док присутне илустрације квалитет дизајна још више наглашавају. Текст књиге постављен је у два одвојена стуба на свакој страници. Корице које су итекако занимљиво решене, међу собом «крију» квалитетан папир, тако да ова књига, својим физичким изгледом може бити сврстана у једно од најквалитетнијих издања не само када је у питању црквено издаваштво, већ и шире.

Лазар Мирковић и стара српска књижевност

Свечана промоција књиге „Лазар Мирковић и стара српска књижевност“ аутора Славице Јурић.

Богословијa Светог Саве у Београду, 20. март 2015. године у 13,45 часова. Говоре проф. Томислав Јовановић, проф. Предрад Миодраг и проф. Радомир Врућинић.

Прошле године, са благословом Његове Свтости Патријарха српског Господина Иринеја, изашла је једна значајна књига, како за историчаре уметности и књижевности, тако и за теологе, али и за шири круг читалаца који желе да обогате своје знање. Реч је о делу Славице Јурић „Лазар Мирковић и стара српска књижевност“.

Драгоцени допринос српској црквеној историографији

Драгоцени допринос српској црквеној историографији
Драгоцени допринос српској црквеној историографији
Драгоцени допринос српској црквеној историографији
Драгоцени допринос српској црквеној историографији

У свечаној сали Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима 13. марта 2015. године одржана је промоција зборника радова поднетих на научном скупу на тему Три века карловачке митрополије 1713-2013.

О значају Карловачке митрополије и доприносу њене јерархије очувању духовног и националног јединства српског народа током три века постојања као и важности објављивања овог првог зборника научних радова њој посвећених, говорили су Епископ сремски г. Василије, председник Матице српске г. Драган Станић, проф. др Дејан Микавица, управник Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду и др Драго Његован, председник Малог историјског друштва из Новог Сада.

Ново издање Епархије далматинске

Мученици, исповедници и подвижници Руске Православне Цркве пострадали током 20. века

Многострадална Епархија далматинска смогла је снаге да светлост дана угледа једна потресна књига која казује о небројеним страдањима православних хришћана Русије у једном заиста тескобном времену. Наиме, пре безмало две деценије, г. Слободан Продић начинио је прво издање ове књиге у којој је изложио кратке напомене о страдању само неких од безброј хришћана пострадалих  током прве половине 20. века на простору некадашњег Совјетског Савеза.

Данас, након прилично дугог временског периода, пред нама је друго издање овог дела које је допуњено како самим документима која говоре о прогону Цркве, тако и напоменама о литератури која се у протеклих пар година појавила на руском језику, а обрађује проблем страдања православних хришћана у различитим деловима Совјетског Савеза. Како сам аутор наглашава, дело је настало са жељом да се и други потенцијални ствараоци упусте у дуговремени и тескобни процес истраживања једног у низу прогона Цркве.