Културна Академија Гугл покренула заједнички пројекат са Тројицко-Сергејевском лавром

Културна Академија Гугл покренула је заједнички пројекат са Тројицко-Сергејевском лавром почетком октобра 2014. године

Уз помоћ Street View технологије, унутрашњост и спољашњост Лавре биће потпуно дигитализована. Људи широм света сада су у могућности да прођу виртуелном туром кроз манастир и да погледају унутар његових цркава, да истраже светски познате иконе које је насликао Андреј Рубљев а сребрни храм са светим моштима Преподобног Сергиј; и такође да науче нешто више о изградњи и развоју манастира након што посете дигиталну изложбу.

Вебсајт  Lenta.ru известио је да је компанија Гугл дигитализовала стотине музеја широм света, укључујући Версајску палату, Ермитаж у Петрограду, Музеј модерне уметности у Њујорку, и Националну галерију Аустралије у Канбери.
„ Ми смо ово започели 2011. године,“ изјавила је Луисела Маца, директор пројекта Културне Академије. „ Тада постојало је само четрнаест музеја који су учествовали у ономе што је сад најпознатији пројекат Културне Академије: Гугл Арт- Пројекат. Сада имамо стотине партнера у педесет земаља. Главна мисија Гугла је да сачини сваки део информације да буде доступан свима. Културна Академија је невладин пројекат. Сви наши партнери су невладине организације: музеји и друге културне институције, које такође чине напоре да култура на међународном плану буде привлачнија.“

Државни музеј Ермитаж је један од првих који учествују у Гугл Арт-Пројекту. Само недавно  заједнички пројекат са највећим музејима књижевности је реализован. Ти музеји су Државни музеј књижевности, Пушкинов музеј, Мајаковскијев музеј, Булгаков музеј, и други. Осам музеја су сада доступни интернет корисницима широм света. Уз помоћ мапе „Књижевна Москва“, свако је могао да научи сам о местима које су повезане са горепоменутим ауторима.

Извор: ОЦП