Kустурица: Сарајево спаљује суштину из које су муслимани доживјели еманципацију

Режисер Емир Кустурица оцијенио је да ревизијом догађаја који су претходили Првом свјетском рату и начином на који третира дјело Гаврила Принципа, Сарајево спаљује суштину из које су муслимани у Југославији доживјели еманципацију. "Пуцњем Гаврила Принципа почела је еманципација муслимана у Југославији, али су Бошњаци вратили сат уназад доласком на власт Алије Изетбеговића", рекао је Кустурица.

Кустурица је за београдске "Вечерње новости" напоменуо да је Изетбеговић брижљиво развијао естремну склоност ка исламу, презентујући јавности лажни профил грађанина. Кустурица је истакао да је та лаж учинила да он јавно говори о мултетничком Сарајеву док протјерује Србе, мислећи притом на Исламску декларацију, коју је "држао испод јастука". 

Прослављени режисер је оцијенио да је разлог уклањању обиљежја која подсјећају на Принципа и припаднике покрета "Млада Босна", чија је политичка идеја била ослобађање од ропства, то што "сви ови који су били робови неће да остану слободни, јер им је речено како да се понашају". Он је оцијенио да Сарајлије трпе срамну ревизију историје зато што им је речено да је то њихов интерес, јер им је обећано да ће сталним тихим "ратом" против Срба учврстити политички став који мора повезати 1914. и 1992. годину.

"Њима је стало да свијету кажу: `Срби су били и остали зли, ми смо били и остали праведни и добри`. Само нису рачунали да ће се наћи на истој слици са Хитлером", рекао је Кустурица, подсјећајући на недавно откривену фотографију Хитлера са скинутом и оскрнављеном плочом Принципу. Он је указао да "велики" имају потребу да се "оперу" од историјских злодјела, а да је метод који примјењују "опасно поигравање са свијешћу дијела популације".

Кустурица је упозорио на чињеницу да је Франц Фердинанд, коме Сарајево хоће да подигне споменик, био човјек за кога се везују антисемитске, антипротестантске и антикапиталистичке идеје. "Одржавање царевине, према ставовима ових људи, подразумијевало је владавину лишену свих етичких норми", указао је Кустурица. На питање гдје је коријен бошњачко-српског сукоба оличеног у двије различите манифестације обиљежавања почетка Првог свјетског рата, Кустурица је одговорио да нас дијели "фактично стање од 1912. до 1914. године". "Србија је имала државу, Устав, парламент, краља, предсједника Владе и била прва јужнословенска земља ослобођена од турског ропства. Босна је, с друге стране, била посљедња колонија коју је требало ослободити под управом турске Порте и окупацијом Аустро-Угарске, која је нелегално држала Босну", рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да је Сарајево данас етнички почишћен град, а да Србе и Сарајево дијели историјски монтиран сукоб. "Нас и Сарајево дијели историјски монтиран сукоб, кривица Србије што се ослободила Турака је вјечна, Енглези и Нијемци су планирали да Турска много дуже остане ту. Успињање Србије није могло произвести наклоност великих сила и требало је спријечити продор Русије у Европу, наметнути јој трајног непријатеља", рекао је Кустурица. Осврнувши се на то што је помињањем "жуте куће", у којој су Албанци вадили органе отетим Србима, постао непожељна особа на Косову и Метохији, Кустурица је рекао да је он непожељна особа у "двије-три `државе` и у неким правим државама, укључујући и Турску".

"Непожељан сам тамо гдје се гаје екстремна национална осјећања. Зашто бих ћутао о `жутој кући`? Нећу. Специјални извјестилац Савјета Европе /Дик Марти/ дао је свој извјештај, а то што је неко Србима намијенио да буду `геноцидни`, а другима да буду жртве, мене не занима", рекао је Кустурица. Он је истакао да су Срби жртве "жуте куће" и да је сваки отпор Приштине, свако онемогућавање да се стигне до истине - озбиљан ударац косовској "демократији". "По Европи сада куцају срца узета од убијених Срба. Сама ће проговорити, или ћемо ми то учинити за њих ако нема уста која ће казати истину..." поручио је Кустурица.

Извор: Pravoslavie.ru