Лајпциг: Освећена највећа нова црква у Источној Немачкој

Папа: Црква Свете Тројице биће знак наде и будућности – Само су четири процента становника у Лајпцигу католици

У Лајпцигу је освећена највећа црква која је саграђена у Источној Немачкој после „преокрета“ 1989.г. Свечаност је обављена у суботу свечаним богослужењем. Римокатолички бискуп Дрездена-Мајсена Хајнер Кох свечано је узео у посед ову пропст-цркву посвећену Светој Тројици и у наставку осветио је.

У својем поздравном слову Папа је казао да ће црква бити „знак наде и будућности“, истакавши да ће она држати отворена  врата свима који се сматрају хришћанима, и свима ће изнова отварати све шире видике. Од 530.000 становника у Лајпцигу, њих 80 процената су без вероисповести, док су само четири процента римокатолици.

На освећење цркве дошло је 1.100 лица, међу којима и председник Владе Саксоније Станислав Тилих и апостолски нунције Никола Етеровић. Са 4.700 верника парохија при овој цркви је највећа у целој дијецези Дрезден-Мајсен. Годишњи јој је прираст досељавањем или крштењем око 150 лица.

Апостолски нунције, надбискуп Етеровић говорио је о „одавно заборављеној рани разарања“, која је зацељена новоосвећеном новом црквом. Подсетио је на бомбардовање лајпцишке пропст-цркве у  Другом светском рату, која се од ове нове цркве налазила на само стотину метара далеко.

До сада је Лајпциг био једина немачка метропола која није имала репрезентативну богомољу у центру града.  Грађевина са својих 50 метара високим звоником стоји наспрам Нове већнице.

Трошкови изградње ове цркве с парохијским центром и четири придружна стана износе 15 милиона евра. Уз то, требало је потрошити два милиона евра за унутрашње опремање и један милион за плац, а требаће неки милион евра за уређење порте, прилагођавање амбијента градској средини и др.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)