Летонија: Број парохија порастао за једну трећину од 1992.

Православна Црква у Летонији обнавља претходно разрушене цркве и гради нове цркве након што се Летонији одвојила од Совјетског Савеза 1991. године.

На састанку у Риги је Савет Православне цркве у Летонији објавио да је од 1992. г. број православних парохија у Летонији порастао са 93 на 126, преноси сајт Благовест-Инфо.

Савет је такође позвао парохије да посвете посебну пажњу изградњи нових цркава. Такође је одлучено да се пошаље писмо државним властима у коме се изражава захвалност на њеном повољном односу према Цркви у Летонији и подршци патриотским активностима које имају за циљ уједињавање становника Летоније и очување традиционалних хришћанских вредности. 

Према социолошком истраживању прошле године, Православље је најраспрострањенија Црква у Летонији, и сваки четврти становник сматра се православним хришћанином. Друга највећа Црква је католицизам са 20% становништва, а трећа је лутеранство са 17%. Као што је написао Григориј Шугајев, многи православни у Летонији заправо су бивши католици и лутерани. Православна Црква у Летонији је аутономна структура у саставу Московске Патријаршије.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)