Лауреат Милутин Мићовић

Књижевна награда „Миодраг Ћупић” једногласном одлуком жирија додељена је Милутину Мићовићу за књигу поезије и кратке прозе „Дан – ноћ” (Никшић, 2018), обавестили су из Фондације „Миодраг и Бранка Ћупић”. -Искусни прозни писац, есејиста и пјесник Милутин Мићовић написао је вриједну књигу поезије и кратке прозе под симболичним насловом „Дан – ноћ” у којој на особен начин преиспитује књижевну традицију, умножава тајну ријечи, освјетљава поноре и изворе, трага за тајном обнављања, поставља и одговара на многа питања из дубине времена, а све у одбрану језика и човјека”,  наводи се у саопштењу. Жири је радио у саставу: Андрија Радуловић, председник; Веселин Матовић и др Радоје Головић.

У ужем избору биле су књиге: „Ветар и дажд” (поезија) Верољуба Вукашиновића, „Сура гора” (проза) Радојице Радовића, „Јав из Горе Црне” (поезија) Милице Бакрач, „Учитеља нема ко да чита” (проза) Слободана Милића и „На чају код Љиље Брик” (поезија) Весне Радовић.

-Награда ће лауреату бити уручена током маја 2018. у Подгорици, а састоји се из дипломе, плакете која је рад вајара Света Радовића и новчаног износа. Досадашњи добитници Награде „Миодраг Ћупић” су: Срба Игњатовић, Илија Лакушић, Ранко Јововић, Зоран Костић, Гојко Ђого, Тодор Живаљевић, Радомир Уљаревић и Будимир Дубак, рекао је Андрија Радуловић.

Миодраг Ћупић је био истакнути књижевник, композитор и музички писац и педагог. Објавио је преко 30 књига (романа, збирки, прича и приповедака, есеја, песама), међу којима и култни и забрањивани роман „Јади Горчина Петровића”, који је касније ушао у чувну едицију Роман у Црној Гори. Ћупић је био и члан управе Удружења књижевника Црне Горе, главни уредник часописа „Сквер”, председник Удружења композитора Црне Горе, члан Интернационалног биографског центра Кембриџ. Амерички биографски институт уврстио га је у едицију лидерства за 2008. годину. Добитник је више престижних награда, између осталих и „Вукове награде”, „Марко Миљанов“, Годишње награде композитора Црне Горе, Плакете Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевности. Своју библиотеку са вредним насловима поклонио је Гимназији „Слободан Шкеровић“ у Подгорици.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка