Лазарева субота у Јерусалимској Патријаршији

Лазарева субота у Јерусалимској Патријаршији
Лазарева субота у Јерусалимској Патријаршији
Лазарева субота у Јерусалимској Патријаршији
Лазарева субота у Јерусалимској Патријаршији

На Лазареву суботу, 4. априла 2015. године, Јерусалимска Патријаршија прославила је Васкрсење Лазара, Христовог пријатеља из Витаније.

1.     У уторак поподне:

Догађај се обележава у петак поподне на месту Вазнесења Христовог на Маслинској гори, која се налази недалеко Витфаге и Витаније, уз служење вечерње на рушевинама старе византијске цркве Вазнесења Христовог (сада џамије) након што је освећена часна трапеза под ведрим небом.

Архиепископ Теофан је началстовао вечерњом службом уз саслужење јерођакона и арапских јереја, док је архимандрит Аристовул појао са хором Саборне цркве Светог Јакова. Велики број монаха, монахиња и поклоника присуствовало је служби.

Литија је дошла до капеле Ево човека, где је Патријарх Теофил слушао јеванђеље које је читао Архиепископ гераски Теофан. Литија се потом вратила у капелу где је завршена прослава Лазареве суботе на Маслинској гори.

Б. На дан празника

1.     На Маслинској гори

Ујутро на Лазареву суботу, 4. априла 2015. године служена је Божанска Литургија на месту Вазнесења Господњег, којом је служио Архиепископ Герасе Теофан уз саслужење јерођакона и свештеника при Саборној цркви Светог Јакова, као и свештеника из других помесних Цркава који су се налазили на поклоњењу. После Литургије монах Ахил је уредио пријем у Вазнесенском манастиру.

2.     У Витанији

Васкрсење Лазарово из мртвих прослављено је и у манастиру посвећеном његовим сестрама Марти и Марији, а налази се недалеко од његовог гроба у Витанији.

Јутрењу и Божанску Литургију служио је Патријарх Теофил уз саслужење архијереја и у присуству грчког конзула у Јерусалиму и великог броја мештана и поклоника.

Свечана литија је кренула од Лазаревог гроба, где је прочитано зачало о Васкрсењу Лазара из Јовановог јеванђеља (Јован 11,1-44).

Извор: Јерусалимска Патријаршија