Лексикон светих и библијских личности

(Lexikon der Heiligen und biblischen Gestalten),Legende und Darstellung in der bildenden Kunst,von Hiltgard L. Keller, Reclam Verlag, Stuttgart 2018.

Овај лексикон жели да нам олакша увид у област хришћанске иконографије и символике у којој се одсликава спој фолклора и народног предања, а првенствено Старога и Новога Завета у ликовној уметности. Не само посетилац,  већ и уметнички васпитач и студент уметности жели да продре у предметно благо тог изображеног универзума цркава и музеја. Без познавања оригиналног споја, без познавања библијског смисла и контекста хришћанска уметност остаје неразумљива. За сазнавање није предуслов само познавања текстуалног извора, већ и циклични спој сцена Старога и Новога Завета, као и средњовековних примера пророчанстава и испуњења. Символичан језик изображења у катакомбама, као и на  ранохришћанским саркофазима чине примере који су се он кроз столећа мењао и чије је разумевање и тумачење из данашње перспективе неопходно. Циљ овог лексиона није, дакле, само да љубитељима и историчарима уметности понуди кључ за разумевање првенствено западне уметности, већ да понуди и историјски, теолошки, и црквеноисторијски приручник.

Чланци о значајним библијским личностима представљени су саобразно канонским књигама Библије, као и апокрифних књига. За изображење легенди два извора су од посебно значаја Legenda Aurea Јакопа да Ворагина и такозвани Lübecker Passional.

Имена и дела хришћанских светих дата су и објашњена у азбучном реду. Посебна пажња је корисницима лексикона понуђена објашњењем атрибута. Тиме је идентификација омогућена и дате даље напомене и кључеви за разумевање једне скуптуре или олтарске слике.

Један регистар фах-термина, регистар хришћанских редова, као и опсежна библиографија употпуњују овај лексикон и омогућују читаоцима прецизнију оријентацију.

Овај приручник, који је припремила Хилгард Л. Келер, објављује се ове године у 13. издању, што је својеврсно сведочанство не само популарности, већ и поузданости овог кључа за разумевање западне хришћанске иконографије.

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)