Лелићка обитељ прославила свог ктитора

Лелићка обитељ прославила свог ктитора
Лелићка обитељ прославила свог ктитора
Лелићка обитељ прославила свог ктитора
Лелићка обитељ прославила свог ктитора

Орден Светог владике Николаја г. Милораду Додику, председнику Републике Српске

Величина једног народа мери се бројем његових генија, великих и знаменитих људи који су завичајно име светом пронели. На њиховим примерима нови нараштаји врлински узрастају, умножавајући таланте од Господа дариване. У древном Расу рођен је Свети Сава, највећи син рода српског - у Лелићу владика Николај, новопросијавши светитељ, истински теодул, верни слуга Божји и свога народа. Иза лелићког Златоуста као сведочанства христољубља остале су бројне цркве, књиге и беседе, као непресушни источници нових генерација боготражитеља.

-Пре 59 година звона су зајецала широм Србије. Туговали су свештеници, монаси, богомољци и народ широм Охридске, Жичке, Шабачко-ваљевске и других епархија Српске Православне Цркве. Али, та туга није била безнадежна. Јер, нама је припала част да у наше време владика Николај постане светитељ наше Цркве, беседио је протојереј-ставрофор Љубисав Аџић на светој Литургији у манастиру Лелићу, задужбини владике Николаја и оца му Драгомира, коју је у част празника Преноса моштију Светог Владике Николаја служило свештенство и свештеномонаштво Епархија београдско-карловачке и црногорско-приморске, западно-европске, шабачке, жичке и ваљевске.

- Благодаримо Богу што нам је дао тако великог мислиоца, молитвеника и пророка о коме је најбоље говорио „старац ћелијски“ (Свети Ава Јустин) управо на овом светом месту. „Српска је душа муцала док се Свети Николај није родио“, расуђивао је ава Јустин. Владика Николај био је пети јеванђелист, тринаести апостол, нови Златоуст... Многи га с правом пореде са Светим Савом. Сличили су по скромности и мучеништву. Свети Сава сагорео је после смрти, када су му чудотворне мошти спаљене, а владика Николај за живота у страхотама логора Дахау. Управо у том земаљском паклу, срео се лицем у лице са живим Богом, попут старозаветног пророка Мојсија на Синају. Отргао је од очајања бројне очајнике и привео престолу храбрости и оптимизма. Молио је Господа да помогне да се Срби сложе, обоже и умноже. Нека нам његове свете молитве помогну да испунимо овај завет, поручио је прота Љубисав Аџић, пензионисани парох ваљевски, међ' верним народом познат по лепим славословљима на богослужењима.

Лелићка мајска свечаност прилика је да се заслужни одликују највишим признањем Епархије ваљевске - орденом Светог Владике Николаја. Ове године, та часта припала је председнику Републике Српске г. Милораду Додику, како у архипастирској грамати стоји „за велики труд и бригу за свету нам земљу Српску и српски народ“. По благослову оправдано одсутног Епископа ваљевског г. Милутина, одликовање је уручио његов секретар протосинђел мр Силуан (Мракић).

- Ово признање у мени изазива осећање привржености и поштовања свему ономе што је кроз историју чинио српски народ и његова света Црква. Захвалан сам владики Милутину и ово одликовање доживљавам као част указану читавој Републици Српској, Србима који се у њој боре за своја права, а исто тако с много љубави гледају у матицу и желе јаку, развијену, моћну, свету Србију. Да Дрина никада не буде граница која ће нас раздвајати, већ приближавати, заблагодарио је Милорад Додик у свечаном чину уручења ордена Светог Владике Николаја. Председник Додик је даривао манастир Лелић уметничком сликом старог храма Христа Спаситеља у Бањој Луци.

Након славског обреда приређена је трпеза љубави за све учеснике литургијског сабрања. Том приликом, архијерејски намесник ваљевски протојереј Милован Теовановић честитао је славу чуварима кивота Светог владике Николаја архимандриту Авакуму (Ђукановићу) и протосинђелу Георгију (Мићићу), заблагодаривши свим свештенослужитељима и пријатељима лелићке светиње.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска