Леобен: Литија подршке Српској Цркви и народу у Црној Гори

Леобен: Литија подршке Српској Цркви и народу у Црној Гори
Леобен: Литија подршке Српској Цркви и народу у Црној Гори
Леобен: Литија подршке Српској Цркви и народу у Црној Гори
Леобен: Литија подршке Српској Цркви и народу у Црној Гори

У недељу о праведном и страшном суду Господњем, 23. фебруара 2020. године, у штајерском граду Леобену у Аустрији збио се диван, величанствен и братског помена заиста вредан и свет догађај.

Са благословом Митрополита аустријског и егзарха мађарског г. Арсенија (Васељенска Патријаршија), настојатељ леобенске свеправославне вишенационалне германофоне и полифоне парохије Ваведења Пресвете Богородице, иначе Србин, духовни син манастира Савина и Михољске Превлаке, протојереј-ставрофор мр Слађан Васић служио је свету Литургију, а потом предводио велику литију подршке исповедничкој светосавској Цркви Божјој која се у Црној Гори бори за очување српских светиња.

Леобенски храм је био испуњен верним народом, иако у том мањем месту нема толико православних хришћана колико их живи у знатно већим аустријским градовима попут Беча, Граца, Салцбурга или Линца.

Ипак, похвално је истаћи да су се позиву свог пароха, одазвали не само православни Срби него и Грци, Руси, Румуни, Бугари, Мађари и Аустријанци, узевши живог молитвеног учешћа у величанственом духовном догађају.

Прота Слађан Васић је, након прочитаног светог Јеванђеља, на самој Литургији у духу исте перикопе рекао да смо сви, по речима Христовим, позвани да своју љубав, пажњу и бригу поделимо како са гладним, убогим, нагим, болесним, утамниченим, али, ево, данас, исто тако и са браћом и сестрама који исповеднички смело истрајавају и бране српске православне светиње у Црној Гори, као и да је само слово и дух Јеванђеља повезао управо са леобенском литијом подршке светосавској Цркви у Црној Гори.

Велика и свеправославна литија кренула је након свете Литургије у 12 часова и прошла свим улицама штајерског града Леобена, да би се потом зауставила у самом центру на главном градском тргу, где је одслужен молебан и једним устима и једним срцем изговорена молитва Господња Оче наш немачком, грчком, црквенословенском, румунском, бугарском, руском, мађарском и српском језику, будући да баш православни хришћани који долазе из тих народа сачињавају паству леобенске световаведењске парохије.

Литија се потом кроз град даље запутила другим путем натраг до храма Ваведења Пресвете Богородице одакле је и кренула. На самом крају светог догађаја, прота Слађан Васић је са својом паством послао две изузетно снажне духовне поруке браћи и сестрама у Црној Гори, свим срцем и свом душом кличући: „Смјело се држите и до коначне побједе наше издржите! Сви дођите у литију, нека вам и то заувијек упишу у житију!“.

Торжествени благодатни догађај из аустријских градова најпре Трајскирхена, а потом и Леобена, где протојереј-ставрофор Слађан Васић предводи две изузетно живе и духовно активне свеправославне литургијске заједнице, јасно је сведочанство и порука да праведну и исповедничку борбу светосавске Цркве Божје у Црној Гори подржавају не само Срби него и сви православни хришћани широм васељене, али и инославни, боље рећи сви честити и правдољубиви људи добре воље који су то у Леобену показали, поздрављајући свеправославну литију подршке која је прошла њиховим градом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка