Леп је свет у очима деце

Леп је свет у очима деце
Леп је свет у очима деце
Леп је свет у очима деце
Леп је свет у очима деце

Конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове који је, благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, расписало уредништво листа „Бесребреник“, при Храму Светих Лекара и Чудотвораца Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево, још једна је у низу драгоцених потврда да су деца, као у популарној песмици Миње Суботе, истински украс света. Иако у безбрижном животном добу, у ком су игра и школски задаци њихове преокупације, малишани су показали сјајно интересовање и за озбиљне и свеколико значајне животне теме. „Здравље је дар од Бога“, „Пре и после јела треба руке прати“, „Природа - Божји дар човеку“... обрађене су четкицама и бојама, у прози и стиховима, маштовито и надахнуто, да нас одрасле задиве лепотом света која живи у очима и душама најмлађих, којима ћемо планету у наслеђе предати.

У сусрет прослави болничких патрона - Светих Лекара Козме и Дамјана, 12. новембра ове године, у Арт холу Центра за културу приређена је изложба радова приспелих на конкурс, која ће трајати наредних седам дана.

Будући да је на конкурс приспео јако велики број квалитетних радова, пред жиријем је био заиста тежак задатак да међу њима одабере најбоље, те награди их иконама, књигама и друштвеним играма.

Тако су награде за ликовне радове, у категорији предшколског узраста, добили: Лазар Андрић из вртића „Бубамара“ (I награда), Елена Лазаревић, вртић „Пинокио“ (II награда) и Вук Павловић, вртић „Бубамара“ (III награда).

За ликовне радове, у категорији од првог до четвртог разреда основне школе, награђени су: Анђелија Муртезовић, ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца (I награда), Емилија Косић, ОШ „Андра Савчић“ (II награда) и Анастасија Рафаиловић, ОШ „Андра Савчић“ (III награда). У категорији од петог до осмог разреда, за најбоље ликовне радове, све три награде добили су ученици Основне школе „Миле Дубљевић“ из Лајковца - Игор Петровић (I), Стефан Петровић (II) и Милица Лапчић (III).

За литерарне радове, награде су додељене у две старосне категорије. Од првог до четвртог разреда, награђени су: Дуња Љубичић, ОШ „Андра Савчић“ (I), Александра Јездић, ОШ „Владика Николај Велимировић“ (II) и Николина Ружичић, ОШ „Андра Савчић (III). У категорији од петог до осмог разреда: Милица Вујић, ОШ „Владика Николај Велимировић“ (I), Милица Вишић, Прва основна школа (II) и Сара Ракић, ОШ „Милован Глишић“ (III).

Признања за најлепше песме припала су: Теодори Павић, ОШ „Владика Николај Велимировић“ (I), Луки Максимовићу, ОШ „Цар Константин“ из Ниша (II) и Александру Цолићу, ОШ „Владика Николај Велимировић“ (III).

Нарочите похвале за труд и допринос изложби уручене су деци са посебним потребама. Лепој атмосфери у Арт холу, до последњег места испуњеног малишанима, свој печат дали су и Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“, ученици ваљевске музичке школе и драмска уметница Маја Лукић, чланица Дечјег позоришта „Бошко Буха“. Учеснике овог сабрања, посвећеног бризи о здрављу и заштити животне средине, благословио је Епископ ваљевски г. Милутин, уручивши награде најуспешнијим ауторима на конкурсу листа „Бесребреник“.

Извор: Епархија ваљевска