Летња академија у манастиру Кремсминстер

Летња академија у манастиру Кремсминстер
Летња академија у манастиру Кремсминстер
Летња академија у манастиру Кремсминстер
Летња академија у манастиру Кремсминстер

Традиционална летња академија одржана је од 11. до 13. јула 2018. године у манастиру Кремсминстер, у области Горње Аустрије, a под мотом Вера у Бога и дигитална револуција.

Коришћење дигиталних медија и проблеми савременог човека у ситуацији унапређења људских могућности, али такође и пораста духовних обољења, били су повод да се овогодишње сабрање у бенедиктинском манастиру Кремсминстеру бави изузетно актуелним питањем о солидарном превазилажењу искушења у коришћењу рачунара, робота и интернета.

У раду академије учествовало је више великодостојника из Аустрије, угледни научници, представници државе и јавности, верници и друштвени посленици. Пред око 350 заинтересованих учесника академије говорили су, између осталих, премијер Горње Аустрије Томас Штелцер, умировљени премијер Јозеф Пирингер, градоначелник Кремсминстера Герхард Обернбергер, Бискуп Линца и Горње Аустрије Манфред Шојер, евангелистички суперинтендент Геролд Ленер и други. У име Српске Православне Цркве, Његово Преосвешенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је одржао предавање о православном поимању коришћења интернета и савремених технологија.

У свом излагању, владика Андреј се држао истраживања угледног београдског духовника и пароха оца Оливера Суботића из пете жарковачке парохије. У том контексту, Владика је истакао је потребу за обнављањем идеје о духовном препороду личности и друштва, у истинском хришћанском односу човека према сопственим и општим потребама. -Поред свих опасности, дигитално умрежење јесте такође шанса за Цркве да се више приближе људима. Свакако постоје и злоупотребе и многе негативне појаве, чак постоји насиље путем дигитално-електронског комуницирања или ширење јеретичких садржаја, уз проблематичну језичку злоупотребу људске и Божје речи у различитим интернет форумима (електронско насиље у смислу узнемиравања, увреда, кибернетског злостављања и намерних кршења приватности), рекао је епископ Андреј учесницима високог скупа у Кремсминстеру.

Академија је послала у свет сигнал да су Цркве забринуте за будућност друштва и спасење човека. То је заједнички задатак свих верујућих људи и свих цркава и верских заједница. Као и сваке године, у издању Међуцрквеног савета биће објављен зборник интересантних предавања која су се могла чути током скупа, а у чијој су реализацији учествовали бројни међународни експерти, међу којима и немачки стручни експерт за медије и професор за хришћанску публицистику проф. др Јохана Хаберер (Medienexpertin Johanna Haberer, Professorin für Christliche Publizistik an der Universität Erlangen-Nürnberg), евангелистички жупник и теолог Вернер Тиде са Универзитета у Ерлангену (Pfarrer Werner Thiede, Professor für Systematische Theologie an der Universität Erlangen), директор медијске фирме „Ars Electronica Linz“ Герфрид Штокер (Gerfried Stocker), угледна директорка немачког предузећа „Teramark Technologies“ из Минхена Ивон Хофштетер (Yvonne Hofstetter), професор етике са Универзитета у Линцу Михаел Фукс (Michael Fuchs) и професор етике са швајцарског Универзитета у Луцерну проф. др Петер Кирхшлегер (Peter Kirchschläger), унук почившег Савезног председника Републике Аустрије Рудолфа Кирхшлегера.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска