Летња омладинска академија у Католикату Киликије

У понедељак 30. јула 2018. године око 20 младих из САД и Канаде окупило се у седишту Киликијског Католиката, где похађају Летњу омладинску академију под називом „Промошљање о Јерменској Цркви: Сидро идентитета и компас за делање.“ Циљ Академије, која ће трајати од 30. јула до 11. августа, јесте да представи младим учесницима Библију, јерменско хришћанство и Цркву, као и да обради нека од савремених моралних и етичких питања. Присутни на чину отварања били су предавачи Летње омладинске акадамије о. Богос Тинкјан, о. Зарех Саркисјан, о. Тени Пири-Симониан и др Џон Џ. Пири.

На отварању је Његова Светост Арам I рекао  младима да, упркос културној разноликости јерменске дијаспоре, Јерменска Црква окупља сва своја чада под један кров. Његова Светост је нагласио да ће интензивни курсеви пружити основно знање о Цркви, припремити учеснике да буду активнији и пруже одговоран допринос црквеном животу, и подстаћи их да пренесу сазнања својим заједницама на релавантан и веродостојан начин. Потом је Његова Светост одржао прво предавање на Академији на тему „Јерменска Црква у хришћанском свету“.

Двонедељни интензивни курсеви обрадиће теме које се тичу улоге Јерменске Цркве у екуменском покрету, јерменски идентитет и социоетичка питања. Предавачи ће бити: гђа Сета Кедешијан, др Нора Бајракдаријан, др Мохамед Самак, др Жан Геокјан и гђа Шагиг Худаердијан.

Извор: Јерменска Православна Црква