Летопис Верског добротворног старатељства

„За ширење верске црквене свести и хришћанског милосрђа, као и за друге послове унутрашње црквене мисије, постоји у свакој црквеној општини Верско добротворно старатељство“. (Устав Српске Православне Цркве чл. 178,1)

Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке је институција основана Уставом Српске Православне Цркве, која се бави унутрашњом мисијом у Београду. Функционише на нивоу епархије - Архиепископије београдско-карловачке (по идеји патријарха Варнаве да у свим епархијама постоји). Заживела и отпочела са радом тек 1967. године по благослову тадашњег патријарха српског Германа. Још тада је одређен курс и делокруг рада Верског добротворног старатељства. У томе је учествовало много епископа, свештеника и лаика. Сви су они дали велики допринос и велики труд уложили на пољу милосрдног, просветног и духовног рада.

Када је настала потреба да се Верско добротворно старатељство реформише, тадашњи патријарх српски Павле је 1996. године на место секретара поставио протојереј-ставрофора Љубодрага Петровића. Он је потпуно новим духом надахнуо и покренуо рад у осам ресора. Тада није било веронауке у школама и велики део времена је овоме посвећен. Милосрдни рад је обновљен, све чешће су посете болницама, школама, и разним другим институцијама и појединцима. Хуманитарна помоћ из земље и иностранства је дељена преко Верског добротворног старатељства тих тешких година са краја 20. века.

Имајући у виду велику потребу да се и у ово тешко време сведочи љубав и милосрђе према најугроженијима јавља се и потреба да и ми као сведоци Истине и Јеванђеља организовано деламо. У том смислу, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Председника Верског добротворног старатељства, отпочето је са оснивањем пододбора при свим храмовима у Архиепископији који би на себе сходно својим могућностима преузимали одређену област рада (милосрдну, просветну, саветодавну...) на пољу унутрашње мисије Цркве.

Многи храмови су активно узели учешћа у животу и раду Верског добротворног старатељства и кроз активирање свога вернога народа дали допринос грађењу система наше црквене милосрдне делатности и изградњи Тела Христовог и трајној уградњи себе у њега.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја од децембра 2010. године постоји кухиња при Верском добротворном старатељству у којој се дели око две хиљаде оброка дневно. Ова нова активност је условљена великим порастом сиромаштва који је наша Света Црква препознала, не само у Београду већ и у другим епархијама.

Секретаријат Верског добротворног старатељства се налази у Француској улици бр. 31 и ту се на једном месту могу добити различите врсте помоћи: бесплатна настава страних језика, припремна настава, медицинска помоћ у амбуланти, храна, лекови, гардероба, саветовалишта за породицу, правна помоћ, музичке секције за децу, женска радна секција.

Изузетну сарадњу Верско добротворно старатељство има са установама социјалне заштите града Београда. Кроз Милосрдну секцију Верског добротворног старатељства, Српска Православна Црква је присутна у тим установама. То су домови за децу без родитељског старања, за старе, болнице за децу и одрасле и Прихватилиште за одрасле а присутност наших свештеника и духовника при болничким, затворским и другим капелама финансира се управо из фонда Верског добротворног старатељства.

У нади да ћемо још више постићи и у наредном периоду појачати своју будност и деловање на пољу помоћи најугроженијима, представљам Вам Извештај о раду за 2016. годину.

секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић