Лезвос: Заједнички апел човечанству за помоћ

Папа Фрања је на грчком острву Лезбосу заједно са Васељенским Патријархом Вартоломејем I позвао на интернационалну солидарност са избеглицама.

”Ми се надамо,да човечанство ову трагичну ситуацију види као очај и да ће да реагује на начин који је саображен нашем људском достојанству”, саопштио је Папа у кампу избеглица у Морији.

При заједничкој посети са Васељенским Патријархом Вартоломејем I и атинским Архиепископом Јеронимом II Папа је саопштио избеглицама да је он дошао са другим црквеним поглаварима да саслуша избеглице и узме учешећа у њиховој судбини. ”Као људи вере ми желимо да наше гласове ујединимо и отворено са вама разговарамо”.

Након тога је дошло до сусрета Папе, Патријарха и Архиепископа под шатором у кампу са више стотина избеглица. Они су се руковали са многима од њих, слушајући од тумача извештаје о појединиачним судбинама избеглица. Један од избеглица је уплакан павши ничице пред Папу, добио од овога благослов.

У једној поруци Папе на твитеру у суботу је писало:”Избеглице нису бројеви, већ особе: они су лица, имена, судбине – и према таквим се треба односити”.

На путу за Лезбос је папа Фрања ову кризу избеглица назвао ”највећом катастрофом од Другог светског рата”. Избеглицама је Папа поручио да не губе наду. Уједно је благодарио грчком народу, који је и сам будући у финансијским тешкоћама, показао велико срце према избеглицама. На приспећу у избеглицчки камп Папа и Патријарх су поздраљали омладину која је истицала плакате са слоганом: ”Ми желимо слободу” уз скандирање у хору: "Freedom!Freedom".

На аеродорому је Папу сачекао грчки председник владе Алексис Ципрас, који је у једном личном разговору са понтифексом истакао да је сада борба против мреже људских ”шлепера” приоритетни циљ.

Патријарх Вартоломеј I је у свом говору истакао да је Средоземно море за многе постало гробље. Ова криза избеглица је проблем читавог света.”Свету ће бити онако суђено како се према вама понео”, а Архиепископ Јероним II је говорио о ”банкроту људскости и солидарности”.

Папа Фрања је као конкретни знак солидарности повео 12 избеглица са собом Рим.

На крају ове блиц-визите у избегличком кампу у Морији, потписали су тројица великодостојника један апел за солидарност и помоћ за избеглице, који доносимо у наставку, посебно.  

Извор: kna – припрeмио протођакон Зоран Андрић