Либија: У Триполију салафисти забранили продају икона и крстова

У Либији су милитантни исламисти, који контролишу неколико предграђа либијске престонице Триполија, забранили јувелирима да продају накит који има везе са хришћанском тематиком.

Према извештају Calam1 информативног портала који се позива на либијски лист Ад-Дијар, прошле недеље су наоружани појединци са маскама и у маскирним униформама извршили рације у неколико јувелирница у либијској престоници. Власници продавница и радионица, као и њихови запослени, били су принуђени да под претњом смртне казне прекину производњу и продају једног броја предмета који су на овај или онај начин повезани са хришћанском тематиком – крстови и мали ланчићи за њих, иконе и њихова постоља. У вези са овим, више јувелира су одлучило да сачувају свој плод мукотрпног рада, па су сакрили производе у својим кућама у Триполију или су их однели из самог града у оближња села.

Међутим, власти у Либији потпуно одбацују да је неко извршио притисак на јувелире и да су хришћански симболи нестали са пулта.

Такође се прошлог четвртка огласио и министар правде Ашраф Рифи и критиковао (по његовом мишљењу) „гласине које имају намеру да створе панику међу становницима либијске престонице“.

Извор: Pravoslavie.ru