Лични став: Кратак лет папиног голуба

У цркви Св. Јеронима у Риму 10. фебруара увек је посебно свечано. Тада се уприличује литургијски спомен на блаженог кардинала и некадашњег загребачког надбискупа Алојзија Степинца. Да ове године на спомен Степинцу буде додатног узбуђења и усхита, постарао се кардинал Амато, префект ватиканске Конгрегације за питања светих, обрадовавши окупљене вешћу да је специјални лекарски конзилијум оценио научно необјашњивим једно чудесно оздрављење које је Постулатура за канонизацију Алојзија Степинца предочила као доказ његових светачких моћи.

Објаснио је да је тиме испуњен последњи услов за проглашење узорног Степинца свецем, додавши да је папа Фрања ову вест дочекао с великом радошћу и да му је казао како је као младић у Аргентини "са занимањем и брижношћу пратио збивања око овог хрватског мученика". Не треба сумњати у то да је у време своје младости у Аргентини имао прилике да се из прве руке од сабораца и поштовалаца ендехазијског пастира обавести о његовим врлинама. Амато је најавио и да би ускоро могао бити објављен датум Степинчеве канонизације, што је изазвало опречне реакције, од ликовања до жестоких осуда. Огорчење је нарочито гласно исказано у српским и јеврејским срединама, за које је деловање загребачког кардинала неодвојиво од страхота злочиначког Павелићевог режима. Чинодејствујући на миси посвећеној Степинцу у загребачкој првостолници, односно катедрали, надбискуп загребачки Бозанић, подсетио је на речи папе Јована Павла II, да је блажени Степинац "компас за оријентацију сувременом човјеку".

Избор папе Фрање Првог и начин на који је одлучним потезима током прве године понтификата радио на томе да "Католичку цркву врати Христу" изазвали су многе недоумице, али и пробудили наде у то да личности попут кардинала Степинца неће и даље бити истицане као "компаси за оријентацију" савременим католицима. Кад, ето ти најаве његове канонизације! Папа би требало озбиљно да се замисли пре одлуке да на висину олтара уздигне свештеника кога милиони људи, и то такође хришћана, сматрају великим грешником, па и злочинцем. Фрања Први је у више наврата доказао да има смисла за симболику и читање земаљских и небеских знака. Само две недеље пре него што ће кардинал Амато обзнанити "радосну вијест", приликом недељног Ангелуса на Тргу Светог Петра у Риму, две девојчице су с папиног прозора пустиле два бела голуба, симболе мира и љубави. Један се слободно винуо у небо, док се на другога окомило јато галебова и гаврана и намах га растргло. Тргом је завладао тешки мук.

Није позван никакав конзилијум биолога да објасни овај сасвим природан догађај. За голуба није било чудесног оздрављења. Није преживео налет гавранова. Но, није ли можда и његово мучеништво нека чудесна опомена. Не може се и с голубовима и с гаврановима. Ако им се дозволи да (по)лете, гавранови надјачају.

Др Дарко Танасковић

Извор: Вечерње новости, 23. март 2014.