Литија и молебан у Херцег Новом

Литија и молебан у Херцег Новом
Литија и молебан у Херцег Новом
Литија и молебан у Херцег Новом
Литија и молебан у Херцег Новом

Киша и хладно време ни 1. марта 2020. године нису омели Новљане да се саберу у великом броју на молебану и литији за одбрану светиња. У току дана је више литија кренуло из околних места са благословом да се састану испред манастира Савине, где је прочитана молитва Пресветој Богородици.

Од цркве Лазарице на Видовом врху кренула је литија према Мокринама и Ратишевини. Литију су предводили свештеници херцегновског намесништва протојереји Владан Пантелић и Никола Урдешић и јереји Александар Папић, Стеван Дурић и Зоран Миљанић, парох у Мокринама. Овај литијски вход од Лазарице до Савине дуг је 19 километара.

Након молебана у цркви Свете Тројице у Кутима народ је у литији кренуо према Зеленици, где се заједно са верницима из Каменара и Зеленике упутио ка манастиру Савини. Литију из Кута, Зеленике и Каменара предводили су парохијски свештеници Драго Пешикан и Небојша Вуловић.

Главна градска литија кренула је према манастиру Савина из цркве Вазнесења Господњег на Топлој. Молебан у том храму је служио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске.

Из цркве на Топлој верници су предвођени свештенством кренули према манастиру Савини. Породица Јоцовић и Данијела Ђуровић са Савине припремили су послужење за све оне који су у литијском входу долазили из удаљенијих места.

Испред манастира Савине, многобројном окупљеном верном народу се обратио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска