Литија на Духовски понедељак у Панчеву

Литија на Духовски понедељак у Панчеву
Литија на Духовски понедељак у Панчеву
Литија на Духовски понедељак у Панчеву
Литија на Духовски понедељак у Панчеву

Светм Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву на Духовски понедељак, 5. јуна 2017. године, началствовао је старешина храма протојереј-ставрофор Радослав Милановић. Саслуживали су в.д. архијерејског намесника панчевачког протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, јереји Душан Грујић, Милош Пешић и Милош Ранисављевић, а појали чтец Душан Панајотовић и Стојан Оморац.

Крст са Велике пијаце у Панчеву, који је панчевачки прота Андреј Арсенијевић (1744-1816) подигао 1. септембра 1804. године у славу Свете Тројице, а у знак победе Карађорђа над Турцима, уклоњен је 1941. године под претњом тадашње Градске управе (фолксдојчера) да ће га бомбом развалити. Поново је подигнут и освећен 2004. године на истом месту у парку.

Након Литургије је вршен обред литије до поменутог Крста на садашњем Тргу Краља Петра Првог, уз појање тропара празника, ради „мољења и прошења Божје милости“ и ради „благодарења за добивено доброчинство“ (Требник, Крагујевац 1998, стр. 433).

По читању Јеванђеља (Мт. 7,7-11) и молитава, кропљењу освећеном водом Крста, места (града), њива и народа, благосиљању жита и ломљењу колача, који је и ове године припремила благочестива породица Бабин, протојереј-ставрофор Радослав Милановић је одржао беседу. По повратку у храм и раздавању нафоре, гђе Зорица Бабин и Драгица Косанић су све присутне послужиле колачем и житом.

Извор: Епархија банатска