Литија од Јагодине до манастира Јошанице

У суботу, 12. септтембра, у 13 часова предвођена од стране Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована кренула је свечана литија из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Већ четврту годину заредом свечана литија устаљеном маршрутом, дугом око 10 километарa, ходи кроз околна села до манастира, успут призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига.

Уз два краћа задржавања у Винорачи и Сиоковцу, где је прочитано Јеванђеље и узнете молитве за добробит овог краја, и краћи одмор уз послужење које су припремили добри људи из ових села свечана литија је стигла у манастир. Ту, испред манастира, како то и доликује, настојатељ архимандрит Евтимије је, са својим братством, дочекао Владику и верни народ. После краћег одмора Владика је уз саслужење свештенства и двојице ђакона служио вечерње, кад су мошти Светог великомученика Пантелејмона које су ношене у литији изнете на поклоњење вернима.

У беседи је Владика нагласио да је ова литија слика оне Србије када су људи у истим оваквим поворкама уз песму и молитву долазили у манастире и ту налазили свој духовни извор. И ми сада долазимо у манастир да дамо подршку овим монасима који се непрестано моле за нас. Јер монаси не презиру свет, него се моле за њега и они су само бољи хришћани од нас.

Извор: Епархија шумадијска - јереј Миломир Тодоровић