Литија поводом Нове године одржана у славу Светог Петра Московског

Дан спомена на Светог Петра, Митрополита кијевског и московског, Сверуског чудотворца, 3. јануар,  московски Високо-Петровски манастир молитвено је прославио свечаном Божанском Литургијом и првом литијом у Новој години која је прошла улицама Москве. Манастир је основао Свети Петар, први митрополит кијевских Руса, који је пренео своју столицу у Москву 1320-их.   

Свечану Литургију у цркви Светог Сергија у манастиру служио је Архиепископ сергијевопосадски Теогоност, председник Синодалног одељења за манастире и монаштво и настојатељ манастира Тројице-Сергијеве лавре. Епископу су саслуживала манастирска сабраћа, као и многи свештеници из Москве.

После Божанске Литургије, према манастирској традицији, окупљени верници су се упутили у литију кроз оближње улице Москве, са члановима братства "Чеда Атоса" који су носили високопоштовану икону Светок Петра Московског. Стотине верних Московљана придружило се годишњој прослави. Барјаке са иконама Светог Петра и Петровску икону Пресвете Богородице носила су деца недељне школе при манастиру.

У својој архипастирској проповеди архиепископ Теогност је истакао значај Светог Петра у оснивању главног града: -Свети Петар, митрополит Кијевске епископије, живео је у тешком периоду, у тешким годинама, када су Монголи збрисали са лица земље остатке древне Кијевске Русије и кад је отпочело време невоља. По благослову Божјем и Његовом пророчанству, Митрополит је дошао овде, у Москву, која је тада била мала у поређењу са Тверским или Рјазанским кнежевинама. Али свети архијереј је благословио Москву да буде престоница.

Извор: Православие.ру (превод са енглеског – Инфо служба СПЦ)