Литија поводом страдања на Косову и Метохији

Поводом најновијих, немилих догађања на Косову и Метохији у Београду је јуче и данас 19. марта 2004. године организована литија, на чијем челу су били Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије са многобројним свештенством, председник Владе Републике Србије, др Војислав Коштуница, са члановима Владе, академик Матија Бећковић, као и друге угледне личности из јавног и културног живота.

Foto: FoNet

У литијама које су се кретале од Трга Републике и од зграде Владе Републике Србије до храма Светог Саве на Врачару, учествовало је више хиљада грађана.  На врачарском платоу испред храма Светог Саве, јуче је Његова Светост са архијерејима служио Молебан за мир. После Молебана Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије је прочитао Апел са ванредног заседања Светог Архијерејског Синода у којем се осуђује насиље и “планирани погром, који је у току, над преосталим српским живљем”, као и разарање преко петнаест најзначајнијих храмова и споменика културе од 14. до 19. века. Такође је наглашенo да се треба:” ...чувати у овом смутном времену икакве бесмислене и безумне одмазде, као што неразумници почеше да чине против џамија у Београду и Нишу. Да се бранимо од зла и злочинаца, али не на нељудски начин”.

Foto: Novinska agencija Fonet

Oкупљеним грађанима обратио се и председник Владе Републике Србије др Војислав Коштуница истакавши да се Косово Метохија могу одбранити искључиво дипломатским и политичким средствима.  На данашњем скупу који је био далеко бројнији него јучерашњи Митрополит црногорско – приморски Г. Амфилохије опоменуо је све светске центре власти да се на Косову и Метохији не води међуетнички сукоб, већ је то искључиво напад на животе српског народа и тековине вековне српске културе, док је носиоце власти у земљи подсетио да се Косово и Метохију могу одбранити само мирним путем.

Foto: Novinska agencija Fonet

Митрополит црногорско-приморски је још једном замолио сав народ широм земље, да свој бес не искаљују над верским и другим објектима нити припадницима других вероисповести.

Foto: Novinska agencija Fonet

О значају Косова и Метохије за српски народ и за светску културну баштину говорио је академик Матија Бећковић.