Литија: Пут светих, Румунија 2015.

Литија: Пут светих, Румунија 2015.
Литија: Пут светих, Румунија 2015.
Литија: Пут светих, Румунија 2015.
Литија: Пут светих, Румунија 2015.

Благословом Његовог Блаженства Данила, Патријарха Румунске Православне Цркве, у петак 23. октобра 2015. обављена је литија под називом „Пут светих“ на Гору радости (гора Румунске Патријаршије). Ове године ношене су мошти Света Три Јерарха из манастира Светог Павла на Светој Гори заједно уз мошти Св. Благоверног Димитрија Новог и Светих цара Константина и Јелене.

У овом чину учествовало је стотине свештеника из 6 намесништава у главном граду Румуније, затим из намесништава северне и јужне области Илфова, војно и болничко свештенство, као и огроман број верних.

Тачно у 12 часова литије су кренуле с различитих места окупљања; литија са моштима Св. преподобног Димитрија Новог кренула је из патријаршијске Саборне цркве према цркви Св. Николе – црква Владика,  и Булеваром краљице Марије упутила се ка подножју Горе радости. Литија са моштима Св. цара Константина и Јелене пошла је из митрополитанске Саборне цркве Св. Спиридона Новог и ишла улицом Сербан вода и улицом Бибеску вода до подножја горе Радости.

Ове две литије су се удружиле у подножју Горе радости негде у 12:30 часова, да би се сусреле са ковчежићем у коме су биле похрањене мошти Св. Три Јерарха које је из Грчке донео Високопреосвећени Митрополит Драме Павле.

Новообразована литија је кренула уз Гору радости која се налазе до саме патријаршијске Саборне цркве; за то време певани су тропари овим светитељима. Блажењејши Патријарх Данило је дочекао ову литију са моштима и одслужио чин благодарења. На крају је одржао поздравни говор, а после њега је говорио Митрополит Павле.

На крају су реликвијари са светим моштима метнути испод балдахина поред патријаршијске Саборне цркве, где ће их целивати верни и свештенство до среде 28. октобра.

Извор: Румунска Патријаршија (превод Информативне службе)