Литија с моштима светог свештеномученика Харалампија

Свечаним дочеком моштију са свечаном службом у акатистом у Цетињском манастиру, синоћ је почела вишедневна литија с руком светог свештеномученика Харалампија, која ће обићи Цетиње, Бар, Херцег Нови, Котор, Будву и Подгорицу.

Мошти светог Харалампија су преноћиле у Цетињском манастиру, гдје је јутрос служена света Литургија, са почетком у 8 часова. Литија потом одлази у Бар, где ће у храму светог Јована Владимира су 17 часова почети вечерња служба и акатист.

У уторак, 19. фебруара, у барском Саборном храму биће служена света Литургија са почетком у 8 часова. Литија са моштима затим одлази у манастир Савину у Херцег Новом, гдје ће дочек са вечерњом и акатистом почети у 18 часова.

У сриједу, 20. фебруара, у Савини ће, са почетком у 8 часова, бити служена света Литургија, а у 18 часова рука светог Харалампија стиже у которску цркву светог Николе, гдје ће бити служена вечерња служба са акатистом.

Ујутру, 21. фебруара, у 8 часова, у которској Саборној цркви биће служена света Литургија, а истог дана у 17 часова света рука стиже у манастир Подмаине. Ту ће у 21 сат почети свеноћно бденије са светом Литургијом у наставку.

Долазак моштију светог Харалампија у Подгорицу планиран је за петак, 22. фебруар. У 18 часова тога дана биће организован свечани дочек мноштију у Саборном храму Христовог Васкрсења са вечерњом службом и акатистом.

У суботу, 23. јануара, на празник светог Халампија и прославу светог Симеона Мироточивог у подгоричком Саборном храму биће служена света архијерјска Литургија којом ће, са почетком у 9 часова, началствовати Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са више архијереја Српске Православне Цркве.

Након Литургије од храма до Немањине обале биће одржана традиционална Светосимеоновска литија, овога пута са моштима светог Харалампија. Потом ће бити изведена свечана празнична академија на Немањином граду на саставцима Рибнице и Мораче.

Рука светог свештеномученика Харалампија чува се у манастиру Морача.

Извор: Митрополија црногорско-приморска