Литија са чудотворном Курско-кореном иконом поводом 400-годишњице

Ова икона се налази у Њујорку, али се сваке године доноси у Курск ради утехе верних који у хиљадама учествују у литији са том иконом. Ове године ће се обележити 400 година провођења литије.

Литија ће кренути 8. јуна од манастира Знаменаja у Курску до испоснице Пресвете Богородице. Прва литија са иконом одржана је 1618. године указом цара Михаила Фјодоровича. Био је то први пут да је ова чудотворна икона свечано пренета из манастира Знаменаја до Курско-корене испоснице поводом освећења прве, онда дрвене цркве Рођења Пресвете Богородице. Међутим традиција је прекинута 1919, када је икона однета у иностранство, а обновљена је тек 1990. године. Мада има података да je, упркос забранама и прогонима, мања група верника тајно препешачила стазу којом иде литија све до затвореног манастира, где су се молили за повратак иконе.

Чудотворна Kурско-корена икона донета је поново у Курск 23. септембра 2009. године, после скоро једног века боравка у иностранству. Почев од 1957. године она се чува у Саборној цркви Знака Руске Заграничне Цркве у Њујорку.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)