Литија у Беранама

Литија у Беранама
Литија у Беранама
Литија у Беранама
Литија у Беранама

Васојевићи су се и 20. фебруара 2020. године сабрали у великом броју да у молитвеном ходу кроз Беране на миран, достојанствен и хришћански начин искажу своје неслагање са тзв. Законом о слободи вјероиспо+вјести, али и оданост Мајци Цркви и њеним светињама.

Свенародну литију предводило је више свештеника и монаха Епархије будимљанско-никшићке са којима су били и гостујући свештенослужитељи: архимандрит Теоктист (Кнежевић), игуман манастира Сопоћана, и протојереј-ставрофор Михаило Чиквин, свештеник Пољске православне Цркве.

Након одлуженог молебна, добродошлицу им је пожелио протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови. Он је навео да борба за одбрану светиња није лака, а народ који се бори за очување своје Цркве ових дана трпи разне притиске.

„Чак са највиших државних адреса чујемо поруке против нас и којекакве неистине, попут оне да је овај закон одбрана грађанског концепта у Црној Гори. Ако им је до грађанског концепта у Црној Гори, онда нека послушају глас својих грађана, који говори да овај закон мора пасти, јер је дискриминаторски, антиправославни и антивјерски, да је назадан и да нас враћа у мрачну прошлост, у времена гоњења хришћана када су љуска права била погажена. Да се то не би десило ми се сабирамо у светим и великим литијама, а што су притисци на наш народ већи то је људски бедем љубави, јединства и одлучности да се бране светиње, око наших цркава и манастира, чвршћи и већи и нико га никада не може срушити“, рекао је јеромонах Евстатије.      

Сабраном народу обратио се архимандрит Теоктист, игуман манастира Сопоћана, иначе пореклом из Велике. Он је пренео поздраве и благослов Епископа рашко-призренског г. Теодосија, који заједно са својим свештенством, монаштвом, верним народом на Косову и Метохији и рашке области поручује својој браћи и сестрама у Црној Гори да истрају у овом крстоносном и богољубивом путу у одбрани светиња.

„Када посматрамо овај свет, заиста, не знам где се под небеском капом овако свечано, молитвено, достојанствено, мирно слави име Господње као у нашој Црној Гори. Наша Црна Гора је постала небески Јерусалим. Овде се рађа Бог. Овде се Бог јавља, овде Христос васкрсава, васкрсава у вашим душама. Гледајући библијске слике у овим светим литијама, у овим светим молебанима, ми гледамо велико сједињење свих ових наших литија у једну велику свету библијску реку Јордан“.

„На Јордану се крстио Господ, на Јордану се јавила Света Тројица, свака река има свој извор, а извор наших река јесу ове светиње. И када крену ове светиње, ове реке људи где се оне уливају? Уливају се, опет, у наше светиње које су бескрајна мора Христове љубави. Као што света, животворна река Јордан напаја Свету земљу тако и ви, браћо и сестре, вашом љубављу, вашим молитвама и овим божанским миром, који је у вама, заједно са нашом Мајком Црквом, напајате жиле свете земље Црне Горе“, казао је јеромонах Теоктист, поручујући:

„Иако је хладно, иако је календарски још зима, али у нашим душама је дошло божанско пролеће, процветала је вера у срцима нашим. Живи били и не дамо светиње!“

Обраћање архимандрита Теоктиста сабрани вјерни народ поздравио је дугим и срдачним аплаузом уз клицање: Не дамо светиње!.

Потом је беседио протојереј-ставрофор Михаило Чиквин из Пољске Православне Цркве:

„Дошао сам код вас у време које је за вас јако тешко, али такво време траје, већ две хиљаде година, од кад је Господ Исус Христос ходао по земљи. Од тада, онима који за Њим иду није лако. Иако им није било лако, милиони људи су се спасили у Господу Исусу Христу. Ти народи су успели да дају највеће синове свог рода, који су оставили велике светиње као материјално и духовно наслеђе. Наравно, причам о вашем народу и великим синовима, почевши од Немањића па све до данас“, казао је протојереј-ставрофор Михаило Чиквин и додао да, гледајући сабране у молитвеном ходу, заправо, види потомке Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског.

„Ми православни у Пољској, и не само православни него у целој Европи, пажљиво пратимо шта се дешава у Црној Гори. Зачуђени смо, најприје, оним што је намера и што се жели урадити са светињама које припадају Српској Православној Цркви, која је једина канонска Црква на овим просторима, која је то била, јесте и биће. Ми православни у Пољској и сви православни на свету не знамо ни за какву другу Цркву на овим просторима осим за Српску Православну Цркву и нећемо да слушамо ни о каквој другој“, поручио је свештеник Михаил и и истакао да је православни народ Пољске задивљен моливеним литијама које се одржавају у Црној Гори:

„Ја и мој народ савијамо чело пред вама, пред целим вашим народом, пред целом вашом Црквом, али и пред сваким од вас, понаособ. Савијамо главу пред вашом одважношћу, вашом мудрошћу, вашом вером и истрајте у томе. Дајте наду свим вашим потомцима, али дајте наду и свим православним народима сведочанством које носите на свакој литији. Не знам да ли се Црна Гора види на месецу, али оно што вам гарантујем је да се Црна Гора, сигурно, види из Варшаве, из Европе и целог света. Видимо ваш труд и вашу веру и у томе вас подржавамо. Дај Боже да сви заједно истрајемо до победе православне Цркве и вере, сви заједно: Не дамо светиње!“, закључио је протојереј-ставрофор Михаило Чиквин, поздрављен од свих присутних бројним узвицима: Не дамо светиње!

Извор: Епархија будимљанско-ниикшићка