Литија у Бијелом Пољу

Литија у Бијелом Пољу
Литија у Бијелом Пољу
Литија у Бијелом Пољу
Литија у Бијелом Пољу

У цркви Светих апостола Петра и Павла, у недељу 1. марта 2020. године служен је молебан Пресветој Богородици, после чега је литија верног народа, предвођена свештенством и монаштвом, прошла до цркве Светог Николаја у Никољцу.

Обраћајући се бројним верницима протојереј Зоран Бубања се, најприје, осврнуо на Светосимеоновску литију у Подгорицу.

„Сабрали смо се, и вечерас, поред овог древног храма, да узнесемо молитве Пресветој Богородици за заштиту наших светиња и нашега народа. У Подгорици је био величанствен скуп, сигурно, какав до сада Црна Гора није запамтила. Било је најмање 130 хиљада људи, а многи кажу пуно више. Мада, наша власт вели 27 хиљада. Но, нека им је на част. Заиста, смијешно, шта друго рећи. Имамо власт која ниподаштава толики број људи, па ни ја о њој нећу даље говорити, јер то не заслужује“, казао је протојереј Зоран Бубања.

„Налазимо се у недјељи када треба сви једни другима да опростимо. Шта год да је било, сигурно, није било са Божјим наумом и по Његовој вољи. Сваком гријеху је узрок сам ђаво и зато се морамо ослободити негативних мисли и што достојније ући у пост, јер је пост за човјека много битан. Постом човјек чисти душу и тијело, и припрема за Свету Тајну Причешћа којим се сједињује са Богом, својим Творцем. Због тога, опростимо вечерас једни другима. Шта је било било је. Крећемо  у пост чистог срца, са пуно љубави која ће опростити свима гријехе, али и излити божанску љубав на нас, која ће обасјати нашу душу. Тако ћемо бити бољи људи, хришћани и православци“.

„Нека вам буде срећан и Богом благословен почетак поста. Трудимо се да што више уложимо труда, љубави и жртве, јер, пост је, прије свега, израз љубави према Богу, а никако нека велика наша страдања. Пост је захвалност за све што нам је Господ дао. Бог нам је дао све што имамо, а пост је начин да ми захвалимо Богу за то. Ми настављамо са нашим светим литијама, крсним ходочашћима и приношењем жртве Господу, а Он ће наћи начин да се овај Закон или, боље речено, ово безакоње промијени и да, коначно, добијемо закон достојан Цркве и човјека. Нека свима буде благословен почетак поста и нека вас Господ и Пресвета Богородица чувају у све дане живота вашег“, бесједио је свештеник Зоран Бубања.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка