Литија у Бијелом Пољу: Нећемо одустати!

У цркви Светих апостола Петра и Павла 5. марта 2020. године служен је молебан Пресветој Богородици, после чега су верници, сабрани у одбрану свете вере православне, Цркве и светиња, кренули у свенародну литију улицама Бијелог Поља, до манастира Светог Николаја у Никољцу.

Беседећи верном народу, окупљеном као и презходних дана и вечери у величанственом броју, протојереј Милан Станишић је казао: „У Бијелом Пољу и другим градовима широм Црне Горе окупљамо већ трећи мјесец у одбрану светиња и нећемо одустати док год буде потребно, јер немамо право на то. Немамо право да одустанемо због својих предака и потомака“.

„Нико нема право да остане нијем, да остане незаинтересован у ситуацији када је наша вјера у опасности. Нема право ни владар, ни свешетник, ни војник, ни земљорадник, ни бескућник, већ, сви морамо да дигнемо свој глас, јер, ако то ми не учинимо, камење ће проговорити. Али, истовремено, треба да имамо на уму да се налазимо у Часном и Великом Васкршњем посту, када се спремамо да постом и молитвом дочекамо највећи празник наше свете вјере Васкрсење Христово. Треба да будемо посебно пажљиви, обазриви и достојанствени, као што смо то били и до сада, да ни једним својим гестом не допринесемо да дође до неког инцидента, већ да наше литије буду мирне и достојанствене, како и приличи православним хришћанима. Има нас не само овдје, већ у свим градовима и шаљемо дивну слику из  наше Црне Горе, која обилази читав свијет“, рекао је протојереј Милан Станишић и наставио:

„Васкрсла је вјeра у нашем народу, који мирним и достојанственим молитвеним литијама, које су уједно и протести, изражава незадовољство због овог закона, који је дискриминаторски, који нас је подијелио и због којег се окупљамо. Ми волимо нашу државу, нећемо да је рушимо, већ хоћемо да је сви заједно градимо, да би нам била још љепша и још боља за све становнике, не само за православне хришћане. И ми кажемо да је вјечна Црна Гора, али да је вјечна праведна и истинска Црна Гора, Његошева, Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког. Она треба свима да нам буде мајка, а не маћеха. Престанимо да етикетирамо једни друге, већ пружимо руку и опростимо једни другима. Ово су дани опраштања и помирења, дани покајања.  Да из овог поста изађемо као бољи људи“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Литија у Бијелом Пољу: Нећемо одустати!