Литија у час и славу Светог Јована Владимира у Бару

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије предводио је синоћ у Бару свечану празничну литију, која је у част и славу Светог Јована Владимира, небеског покровитеља града под Румијом прошла градским улицама.

Литија је пошла испред Парохијског дома на Тополици. Након читања Светог Јеванђеља Владика се свештенству и бројним вјерницима обратио ријечју архипастирске поуке. «Нијесмо ли и ми, данас овдје сабрани на овој литији, на овом светом входу у спомен Светога оца нашега Јована Владимира, оно свето сјеме посијано руком Божјих апостола, њихових наследника које, ево, узраста до данас, у нама и кроз нас, и узрастаће до краја свијета и вијека. Зато се радујемо и Богу благодаримо што нас је изабрао да и ми припадамо тој Светој заједници - неуништивој Цркви Божјој Христовој Православној», рекао је он.

«Зато, нека је благословен овај Свети вход, на здравље и спасење житеља овога града, свима нама и свим људима добре воље» пожелио је Митрополит Амфилохије.

По завршетку литије, Владика се испред парохијског дома поново обратио вјерницима рекавши да жели и Бога моли да се сви окупе око барског саборног храма и његове градње.

«Не само одбор, задужен за његову градњу, и свештеници, него сви заједно. Уколико ви будете ревноснији, утолико ћете и нас подстицати, па ћемо и ми кренути по свијету да прибирамо средства како би храм порастао. И што прије то боље», поручио је он.

Свечаној литији су присуствовали и гости из Москве игуман Митрофан и Анатолиј предсједник фонда «Јединство» који су Митрополиту Амфилохију уручили поклон - панагију са иконом Казанске Мајке Божије. Митрополит Амфилохије је узвратио уздарјем - иконом Пресвете Богородице.

По бројности учесника, синошња литија надмашила је све претходне које су досад организоване у овом граду.

Извор: Митрополија црногорско-приморска