Литија у Плужинама: Молитва, пост и јединство је наша највећа снага

Литија у Плужинама: Молитва, пост и јединство је наша највећа снага
Литија у Плужинама: Молитва, пост и јединство је наша највећа снага
Литија у Плужинама: Молитва, пост и јединство је наша највећа снага
Литија у Плужинама: Молитва, пост и јединство је наша највећа снага

У Недељу свих светих, 14. јуна 2020. године, у цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама служен је молебан Пресветој Богородици за одбрану светиња, у складу са Законом и мерама утврђеним за сузбијање пандемије корона вируса.

Речима пастирске беседе обратио се отац Јефтмије, игуман Пивског манастира, говорећи о великом празнику – Недељи свих светих који је Црква установила у 4. веку.

„Он нас упућује да и ми постанемо свети, да живимо за друге, да их волимо, да не будемо себични, већ да се боримо против злих мисли, гордости и егоизма, који је узрок свих наших несреће , јер је наша природа нарушена, патимо од гњева, очајања, туге. Човјек је без Бога немоћно биће, а кад је с Богом онда је радостан и воли ближње, живи за друге“.

„Тако и ми, ово је наш једини начин да се боримо против неправде помоћу молитве и поста. Сјутра почиње пост, увијек је народ, кад је тешко било, постио, молио се Богу. То је највеће оружје, јер знамо ко против нас ратује, невидљиве силе које нађу зле људе у погодном тренутку да наруше Цркву само зато што смо православни. Због тога имамо толико непријатеља, наша је вјера потпуно истинита, света и силна. Молитве православних спашавају свијет“, казао је игуман Јефтимије.

„Нигдје у свету није показана таква врста отпора као у нашим литијама, културно, васпитано, са позитивном енергијом, а то је благодат Пресветог Духа. То је наша одбрана и то је наша вјера, а показаћемо, ако Бог да, јунаштво и то ако будемо морали, да будемо спремни. Кад смо са Свецима и са Богом онда смо на путу правде и истине и Бог храбри људе. Ми смо увијек ту да одбранимо, на начин како смо навикли, молитвом и постом и оваквим нашим јединством, то је наша највећа снага“, поручио је игуман Пивски јеромонах Јефтимије.   

Након одслуженог молебана, литија верног народа прошла је кроз Плужине.

Игуман Јефтмије се још једном обратио сабранима, поучавајући да су они генерација коју су задесила искушења, а којих ће, како је казао, бити и надаље.

„Да сачувамо све светиње наше, да сачувамо наше име, да сачувамо наше достојанство, да сачувамо нашу слободу. Људски је да су уплашимо, али ако смо на путу правде онда ће нам доћи храброст од Бога, ако истрпимо до краја онда ћемо бити поносни на себе, на наше ближње и сачуваћемо наше Светиње, само ако будемо у јединству и у Духу“, закључио је игуман Јефтимије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка