Литија улицама Бара у славу и част Светог Јована Владимира

Након Свете службе Божије, коју је у суботу, 5. јуна у манастиру Пречиста Крајинска у Остросу служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, прослава празника Светог Јована Владимира настављена је празничном литијом која је у поподневним часовима прошла улицама Бара предвођена Митрополитом Амфилохијем и Епископом будимљанско-никшићким Господином Јоаникијем.

Пред почетак литије обављено је освећење крста на јужном параклису храма Светог Јована Владимира, као и девет звона дан раније допремљених из звоноливнице из Вороњежа у Русији. За ову прилику продица Андровић из Микулића у Бар је донијела крст Светог Јована Владимира, којим су звона и освештана.

„Цјеливајући часни крст Светог Јована Владимира, који нас вјековима води и руководи, ми данас цјеливасмо и осветисмо и овај нови крст, који ће од данашњег дана почети да сија на овом Светом храму", рекао је Митрополит Амфилохије обраћајући се Баранима и осталим учесницима светковине.

„Овај нови крст израста из старога. Да није било часнога крста Светога Јована Владимира, и да није било оних који су га чували кроз вјекове жртвујући себе за њега и сараспињући се Христу и њему, не би данас ми могли имати ни овај нови часни крст. Не би било ни ових Светих звона, која ће од данс звонити на једном од пиргова овога храма. Велики је ово догађај, свједочанство да је заиста жив Господ Бог и да ће бити жива душа наша".

„Нема живота без Часнога Крста, нема наше будућности без крстоносне будућности. У име те будућности се и гради овај храм у славу Божију и у част Светога Јована Владимира", рекао је Митрополит Амфилохије.

Најзаслужнијима за овај подухват, Виктору Ушакову из Москве, Ратку Вујачићу и Николи Смоловићу из Бара Митрополит Амфилохије је додијелио архипастирске захвалнице.

Потом је испред Храма барским улицама кренула празнична литија у којој су учествовали бројни вјерници. Литија се повремено заустављала због узношења молитава за напредак и духовно укрепљење житеља града под Румијом. Бесједио је Владика Јоаникије, који је рекао да се из житија Светог Јована Владимира поучавамо како треба хришћански живјети у овом свијету, водећу рачуна о свом спасењу и спасењу својих ближњих.

„Данас цјеливасмо часни крст Светога Јована Владимира, који је символ Распећа Христовога и знак нашега спасења, онај крст који је живи символ страдања Светог Јована Владимира и његове неизмјерне љубави према Богу, Цркви, према своме роду. Због те љубави њему је Бог дао светост. Дао му је духовну силу те је подизао Свете храмове Божије, не само на Пречистој Крајинској, него је и друге бројне Светиње утемељио и подигао. И због његове љубави и вјерности до смрти Бог га је наградио преславним чудесима и небеским заступништвом, дао му слободу пред Престолом Својим да се моли за нас".

„Он је узвисио и онај храм на Румији. А овдје, у славу Божју и молитвама Светог Јована Владимира подиже се дивна Светиња, велика саборна црква Светога Јована, заштитника града Бара. Она је израз дубоке вјере и наде наших предака, који су своју вјеру чували и у најтежим временима, и израз наше љубави према Богу и Светом Јовану Владимиру", рекао је Владика Јоаникије.

Приређен је и величанствени ватромет са куполе саборног храма Светог Јована Владимира.

Чланице барског Кола српских сестара су за учеснике литије припремиле послужење.

Извор: Митрополија црногорско-приморска