Литургија на Михољској Превлаци

Литургија на Михољској Превлаци
Литургија на Михољској Превлаци
Литургија на Михољској Превлаци
Литургија на Михољској Превлаци

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорскло-приморски г. Амфилохије служио је 16. априла 2015. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта. Пред почетак Литургије, Владика је замонашио искушенике ове обитељи Бруна и Видоја, давши им по превлачким мученицима монашка имена Михаило и Димитрије.

У проповиједи на крају Свете службе Владика је рекао да се Михољска Превлака обнавља као Света литургија, монашко братство и као сабрање. „Обновила се и обнавља се душа ове светиње. А тијело су храмови, то су грађевине у којима се сабирају они који Богу служе, који су се опредијелили да буду слуге Бога вишњега. А све дотле докле не буде обновљена лавра Светих аргангела Михаила и Гаврила, ова обитељ ће личити на рањеника“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да је Митрополија одавно спремна да започне ту обнову, али да је проблем са онима који у име државе штите културна добра, тачније са њиховим некрофилским схватањем те заштите као конзервације гомиле порушеног камења. Он је изразио наду да ће и они схватити превазиђеност те њемачке школе заштите културних добара из 19. вијека, која је у савременој Европи одавно напуштена. Након Литургије одржана је сједница Одбора за обнову Светоархангелске превлачке светиње.

Извор: Митрополија црногорско-приморска