Литургија на празник Зачећа Свете Ане

Литургија на празник Зачећа Свете Ане
Литургија на празник Зачећа Свете Ане
Литургија на празник Зачећа Свете Ане
Литургија на празник Зачећа Свете Ане

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, уз саслужење Преосвећеног Епископа славонскох г. Јована, свету архијерејску Литургију, на празник Зачећа Свете Ане, 22. децембра 2015. године, поводом храмовне славе манастира у Доњој Вријесци код Дарувара.

Преосвећеној господи Епископима саслуживало је више свештенослужитеља Епархије славонске, а евхаристијском сабрању у манастиру Успења Свете Ане присуствовао је вјерни народ овог краја и гости ове свете обитељи из Русије, Италије, Црне Горе, као и и представници власти Републике Србије и Републике Српске.

Сабраном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Његово Преосвештенство Владика г. Јоаникије, захваљујући Преосвећеном Владици славонском г. Јовану на позиву да богослужи у древном манастиру Свете Ане на славу ове свете обитељи.

"Сабрали са разних страна - од Русије, Италије, Црне Горе, земаља око Славоније. Драго нам је што су овдје и представници власти Републике Србије и Републике Српске, а све то показује да ову светињу нијесмо заборавили и да нас распете светиње мученичке Славоније сабирају, да ови свети олтари сабирају народ који је овдје остао, али и онај народ који се одавде због разних историјских недаћа, неприлика и другим поводима раселио“.

"Овај свети празник нас везује за саме основе наше свете вјере православне. Прича о Светом Јоакиму и Ани, о Рођењу Пресвете Богородице, је веома интересантна и са простог људског становишта да побожни родитељи, који су у свему били Богу угодни, за дуго нијесу имали порода, а то се у древним временима много се теже доживљавало него што се доживљава данас“, рекао је владика Јоаникије.

Ипак, људске туге, патње, а и радости често се, према Владикиним ријечима, уплићу са Божјим промислом, односно Божји промисао и премудрост користи наше људске судбине да нам открије Божју вољу, да нас упути на пут спасења.

"Можемо само да претпоставимо колико су суза ови побожни, у свему праведни пред Богом, родитељи Јоаким и Ана, пролили, колико патњи, колико уздаха и колико су се обрадовали рођењу свог дјетета. Али, ту се не завршава прича о Светим Јоакиму и Ани и Пресветој Богородици, него ту, тек, заправо, почиње, јер видимо да су се молитве тих побожних родитеља претвориле не само за добијање порода, него су се претвориле у посредничке молитве за цио род људски, за спасење цијелог свијета. Радост коју су они доживјели рођењем свог дјетета била је почетак радости спасења цијелом свијету. Видите, драга браћо и сестре, како дјелује Божји промисао, зато не треба никада да посустанемо када дођу тешка времена, када настану искушења, када смо лишени нечега земаљског, него треба увијек да благодаримо Богу и да се увијек надамо“, поручио је сабранима Преосвећени Епископ.

Он се, потом, у својој бесједи осврнуо на историју древног манастира Успења Свете Ане у Дарувару, истичући да Славонци, као ни сав српски народ, нијесу заборавили своје светиње, своја огњишта и гробове, а нарочито онај велики Божји град, великомученички Јасеновац.

"Ми се данас сјећамо и прошлости, подсјећамо се из историје наше мученичке Славоније оних славних тренутака када се овдје зачињало хришћанство. Древна је повијест, која је везана за ову светињу да су овдједошли Света браћа Кирило и Методије, Кирило је богонадахнутим ријечима проповиједао народу словенском, који је тадаовдје живио, а Методије као архијереј крштавао у оближњој ријеци. То је древно предање, које је везано за ову светињу, а много тога ова светиња има лијепога у својој историји. Ми се оснажујемо Божјом благодаћу, Свети тајнама Христовим на овим светим службама и укрепљујемо се надом у будућност, заправо Господ нас Својом благодаћу оснажује и укрепљује, открива нам прошлост, садашњост и будућност, везује нас за своје вјечно Царство“.

"Иако је ова светиња доста оронула и треба јој доста наше пажње, доста помоћи. Бог даје снаге и надахнућа нашем Владици Јовану и његовим свештеницима, а и народу који се све више сабира у ове светиње, све се више везује. Наш је Владика скоро био до Америке, Славонци нијесу заборавили ни своје светиње, ни своја огњишта, своје гробове. И ми који долазимо у славонску Епархију, увијек посјећујемо ове древне манастире, свете олтаре Божје, а нарочито великомученички Јасеновац, тај велики Божји град“.

"Дужност епископа није само у томе да сабира живе, него и да сабира памћење једног народа. Епархију представљају и ми, који смо привремено овдје на земљи, и они који су, већ, на небу, а нарочито Свети мученици Христови, Свети мученици Јасеновачки, које прослављамо. Они нас оснажују, окрепљују, просвјетљују из вјечног Царства Христовог, из вјечног Царства Божјег коме се и ми полако приопштавамо у вјечној и неразоривој, правој, истинској држави и правој отаџбини свих хришћана“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка